TÖRTÉNETÜNK

A GYŐZELEM MÉRLEGE – A MAGYAR RALLYE RÖVID TÖRTÉNE

Ki más tudná hitelesebben megírni a magyarországi rallye versenyek történelmét, mint az a személy, akinek szeretett sportunk az életét végig kísérte. Ott volt a kezdeteknél minden korszakot átélt és a mai napig találkozhatunk vele a versenyeken.

Csanádi Róbert írása

A rallye versenyek “színpadi rendjében” a leglátványosabb mindig a rajtceremónia. Nos, ha így van, akkor a legbensőségesebb jelzőt bátran az eredményhirdetéseknek, díjkiosztóknak adhatjuk. A többhetes fárasztó és alapos előkészületek munkájáért, a verseny kemény megpróbáltatásaiért és izgalmaiért az ünnepélyes eredményhirdetés bőségesen kárpótolja a győzteseket és helyezetteket. Az egész csapat a hozzátartozók a segítők csillogó szemmel érzik át a meghozott áldozatok és a belefektetett munka súlyát és értelmét. EZ ad erőt a következő versenyekre. Nem is a csillogó serlegek, a tiszteletdíjak és itt-ott az eredményekhez járó pénzdíjak a versenyző igazi fizetsége, hanem az a boldog tudat, hogy a nagy verseny céljában “saját maga veszi le a fejéről a bukósisakot”.

Azért idézőjeles ez a versenyzők körében szállóigének számító mondat, mert nagyon is magvas tartalmat tömörít. Szép és nemes emberi tulajdonság a vetélkedési vágy és talán ez a mindig többet akarás az, amely évezredek óta előre viszi a világot. Vetélkedni, küzdeni az elsőségért dicséretes dolog, de csak addig, ameddig a harc a józan, humánus határok között mozog. Különösen így van ez az autóversenyzésnél. A sebesség meghatványozza a veszélyhelyzeteket és akit nem a józan megfontoltság vezérel, az akár az életével is fizethet egy könnyelmű pillanatért.

Azt mondtuk, hogy a rallye-sport a közlekedés biztonságának egyik legjobb iskolája. Úgy véljük ez nem szorul bővebb magyarázatra és nincs szándékunkban -jobb meggyőződése ellenére – senkit rábeszélni arra, hogy rallye versenyző legyen. A közlekedésbiztonság érdekében azonban nem volna fölösleges, ha mindenki csak egyszer benevezne egy versenyre. Nem kell feltétlenül győzni, de már az is nyeremény lenne, ha mindenki úgy vezetné az autóját a napi forgalomban, -olyan udvariasan, előzékenyen, kitűnően és gondosan- mint egy vérbeli, tapasztalt rallye versenyző.

 

A RALLYE KIALAKULÁSA.

Az autóversenyzés már az 1900-as évek elején kezdetét vette, mert az autó megjelenésével szinte rögtön a vetélkedési vágy is kialakult e járművel kapcsolatban. Nálunk először a húszas-harmincas években hegyi és pályaversenyek jöttek divatba, híresek voltak a Svábhegyi, a Guggerhegyi versenyek, de voltak a Várban és vidéken is több helyszínen, mint például Tihanyban.

Aztán a háború után 1961-ben a Ferihegyi repülőtéren volt nagyszabású nemzetközi autóverseny, majd jöttek a Városligetben és a Népligetben rendezett Túraautó Európa bajnoki futamok betétfutamokkal, nagy nevekkel és komoly autókkal. Például az osztrák legenda Niki Lauda is indult a Népligetben egy Forma V. szivarral, mely akkor az EB. betétfutama volt.

A hegyi versenyeken komoly monstrumok is indultak, amik nem igazán álltak közel az utcai emberekhez. Így aztán lassan kialakult egy teljesen széria autókkal rendezett sorozat, amit akkor még -Csillagtúrának- neveztek. Ezek akár több ezer kilométeres távon rendezett “viadalok” voltak több időellenőrző állomással közbe iktatva. Itt a későn érkezők úgynevezett hibapontokat kaptak, amiből aztán a végén kialakult a végeredmény. Később, hogy még izgalmasabb legyen a verseny, beiktattak ügyességi próbákat, ahol még tolatni is kellett, meg egyéb dolgokat megoldani és itt is nagy szerepet játszottak a hibapontok. Ezeket aztán lassacskán felváltották a szlalom jellegű próbák, ahol már időt is mértek.

A hatvanas években már úgynevezett Túrabajnokságot is rendeztek, ahol már ezer kilométer körüli versenyek voltak a jellemzőek és közben már beiktattak úgynevezett Speciál szakaszokat is, melyek a normál etap és a gyorsasági szakasz különleges keveréke volt. A szabályok szerint “emelt átlagú” normál szakasz, mivel akkor még a forgalom elől nem lezárt közúton vezet át. És itt még nem a gyorsaságiknak megfelelően másodpercben, hanem percnyi pontossággal mérték az időellenőrzők között az időt. De ezek a szakaszok leginkább földutakon vagy nagyon gyéren használt kanyargós utakon zajlottak. Így aztán itt már sokan kezdtek írni pontosabb itinert az utakról. Aztán a későbbiekben ezeket a speciál szakaszokat már lezárták és általában egy olyan időt adtak meg, amit nem igen lehetett teljesíteni és itt már másodperces pontossággal mérték az időt, de nem azokat adták össze, hanem úgynevezett hibapontokat osztogattak, így alakult ki a végeredmény. Ezt követte a hetvenes évek elején a már ma is használatos teljesen lezárt gyorsasági szakasz, ahol a Magyar Néphadsereg katonái biztosították a rádiós összeköttetést a rajt és a cél között, ahol a sportbírók kézi stopperrel mérték az időt. Ebből aztán néha adódtak problémák is mondván egyesek, hogy a komálósoknak másképp mérik az időt. Nemzetközi versenyeken meg a külföldiek reklamáltak néha, hogy a magyar menőknek kedveznek az időméréssel. De a legtöbb sportbírónak azért ez becsületbeli ügy volt, hogy rendben menjen minden. Bár egy német autóversenyző barátom egyszer megjegyezte jópofán, hogy –nálatok a templom órájával mérik az időt…–

Ekkortájt a Magyar Autóklub Autósport bizottsága, ezen belül is a Rallye bizottság felügyelte az eseményeket. Ebben az időszakban már kezdtek komolyodni a résztvevő versenyautók, így hát különböző technikai szabályokat kellett hozni. Persze ekkor még csak olyan alapvető dolgokat tettek kötelezővé, mint a biztonsági öv, bukócső, kartervédő, poroltó készülék stb. Aztán lassan megszülettek a különböző géposztályokban megengedett változtatások, megszülettek az elnevezések, mint például a széria Gr. 1., Gr. 2., Gr. 4. stb….

Ekkor még bárhol lehetett szervizelni, a csapatok külön pontokat jelöltek ki erre az útvonalak mentén, de a jobbaknak olyan szerviz autója is volt, amely a normál etapokon végig kisérték a versenyzőket. Sokszor ezeket a járműveket is tuningolták, komolyabb futóműveket kaptak, hogy bírják a kiképzést. Népszerűek voltak erre a célra a Barkas, Zuk, Volga-Kombi, Zsiguli-Kombi típusok.

 

A FERJÁNCZ “ÉRA”.

 

Itt vette kezdetét az úgynevezett “Ferjáncz-éra”… Történt ugyanis, hogy Ferjáncz Károly, Attila papája egy versenyző barátjának úgy adta kölcsön a család “csőrös”, kormányváltós Wartburg-ját, hogy az akkor még csak 20 éves Attila vezethessen a versenyen, mivel az övé meghibásodott. Megtörtént az egyesség és a verseny végén a budai rakparton rendezett különpróbán, egy szlalomon a sebességváltó beragadt hátramenetben. Attila nem esett kétségbe és jobb híján háttal teljesítette a próbát. Mivel erre akkor nem volt semmilyen szabály, a sportbírák elfogadták az eredményt és így kategória 3. helyen végeztek. Ez az eset aztán a későbbiekben szinte legendává változott. Ez 1964-ben történt. 65-ben és 66-ban Attila ezzel a Wartburg-al indult Bodnár György navigálásával és a második évben már géposztály első lett.

Ekkortájt tetszett meg Zsembery Jenőnek a fiatal, tehetséges fiú és apjával megtárgyalták, megvetették a dolgokat és arra jutottak, hogy együtt meg kellene próbálni a versenyzést. Így aztán a következő évre a Wartburg-ból egy Opel Kadett Coupe lett és így a fiatal titán és a tapasztalt, profi navigátor igen jó együttest alkottak. Ennek eredményeként 1967-ben megnyerték a magyar bajnokságot. 68-69-ben egy Skodával indult itthon, de a sok műszaki hiba miatt nem született maradandó eredmény.

Még a hatvanas évek végén a Magyar Autóklub a franciáktól vásárolt három darab Renault 8 Gordini versenyautót, akkor még azzal a céllal, hogy csak külföldi versenyekre használják majd őket. Kettőt két régi tapasztalt pilóta, Kelemen Ferenc és Hollós István kapták, míg a harmadikat Zsembery Jenő közbenjárásának és kezesség vállalásának köszönhetően, hogy az autó egyben marad és az eredmények is jönnek, a fiatal tehetség Ferjáncz Attila kapta meg. Ez a döntés aztán nagyon jónak bizonyult, hisz Attila ezek után sikert sikerre halmozott.

Az első nagy nemzetközi versenyen, a több ezer kilométeres Donau-Castrol Rallyen egyedül Ferjánczék értek célba, a másik két Gordinit összetörték. Aztán az Autóklub eladta ezeket a Gordinikat, így magánkézbe kerülve aztán többen is versenyeztek velük még, mint például Krisztics Dezső, Balzsay Béla, Jancsó Gyula a “Vakhegedűs”, Bere Péter, majd később Kiss Dezső-Dodi és Földes József is. Nemsokára érkezett egy újabb, már komolyabb 8-as Gordini, ami francia rendszámos maradt egy ideig és amely már egy ütőképes gép volt a nemzetközi porondon is.

Ekkor már a hazai bajnokságban is indulhattak nyugati autók is. Némelyek mondogatják, hogy Attilának könnyű volt nyernie azzal az autóval itthon, de azért mindig végig kellett csinálni a versenyeket hiba nélkül és hát ugye volt a többi Gordini, meg még egy jó pár nyugati autó, NSU TTS., Opelek, Fiatok, no meg a svéd Hans Hansson BMW Alpina-ja, mely egy jóval erősebb gép volt a Gordini-nál. Attilának nagyon nagy szerencséje volt Zsembery Jenővel, mert ő minden téren jól tudta korrigálni, a helyes úton tartani a fiatal, bohém fiút, nagyban hozzájárulva az eredményességükhöz. 1969-ben, 70-ben és 71-ben a 8-as Gordini-vel lettek magyar bajnokok.

A 70-es években minden szezonban sikerült újabb bajnoki címekhez jutni, míg az autók továbbra is a Renault gyárból kerültek ki (R12 Gordini, Renault Alpine, R17 Gordini, R5 Alpine). 1974-ben megszerezték a magyar rali történetének első Eb-futamgyőzelmét Bulgáriában, és összesítésben 4. helyezést értek el az Európa-bajnokságon. Ennek a szezonnak a végén Zsembery Jenő befejezte versenyzői pályafutását. Helyére Iriczfalvy Ferenc, majd 1977-től dr. Tandari János került a navigátorülésébe. Tandarival ismét sikerült visszaverekednie magát Európa élmezőnyébe: 1979-ben a 10., 1981-ben a 3., 1984-ben a 7., 1986-ban 4., 1987-ben az 5. helyen végeztek az Európa-bajnoki összesítésben. Mindeközben a magyar bajnokságban is több bajnoki címet szerzett különböző Renault-típusokkal, majd Audi Quattróval és Lancia Delta Integraléval, de versenyzett még Ford Escort-al és Renault Megan-al is. Tandari 1992-ben visszavonult, helyére Tóth Csaba került.

 

Ferjáncz 1998-ig versenyzett. Pályafutása során egy Európa-bajnoki bronzérmet, 23 Eb-futamgyőzelmet, 32 OB győzelmet (ebből 29 rali, 3 hegyi bajnokság). Az év magyar autóversenyzője volt 1972, 1974–1982, 1986 és 1987-ben. Az Autósport Örökös Magyar Bajnoka. 1981-ben a Sportérdemérem arany fokozatának kitüntetettje. 2000-ben kimagasló pályafutása elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

 

Versenyzői pályafutása után, 1999-től a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke lett 2007-ig, majd 2008 decemberétől újra ezt a posztot töltötte be. 2000-től a Magyar Nemzeti Sportszövetség elnökségének a tagja volt.

 1. április 23-án hunyt el hosszú betegség után.

 

BAJNOKI ÉVEK.:

A HETVENES ÉVEK.

 

Nos egy picit menjünk vissza a hatvanas évek végére. Itt Békeffy Jenő, Hollós István voltak a nagy nevek, aztán Rusznyák István, Kesjár János, Morvay László, és itt már feltűnt Tornyai Sándor neve is, aztán a Cserkúti testvérek, a Ferjáncz/Zsembery páros, Palotay Attila, Krisztics Dezső, Szenttornyai Ferenc, aztán 1968-ban már feltűnt Balatoni Mihály, Döme József és Dr. Augusztin Béla neve is. 69-ben Baumgartner László, Jancsó Gyula, Rasch Henrik voltak a nagyobb nevek.

De itt már Túra osztályban feltűnt a Pécsi Bálint Árpád neve is, aki régebben híres gyorsasági motorversenyző volt, majd a rallyes versenyzői pályafutását befejezve a Ferjáncz szerviz-csapat oszlopos tagja lett, ma egy igazi nagy Legenda.

Ebben az időben a szocialista autókon kívül azért jelentős nyugati márka is részt vett a bajnokságokban. Opelek, Fiatok, Steyr-Puch, Ford Taunus, Renault-ok, NSU-k, Minik, WV., BMW., stb…..

Akkoriban leginkább éjszaka voltak a versenyek, például a Cordatic rallye a Szépjuhászné út elején rajtolt pontban éjfélkor és rögtön gyorsaságikkal kezdődött, a Szépjuhászné úti és utána rögtön a Jánoshegyi úti gyors következett, Persze nappal is volt verseny, hisz legalább három napos volt egy futam és volt, amikor akár 30 gyorsasági szakasz is volt.

Voltak nagyobb nemzetközi versenyek, mint a Volán Rallye, mint a “Béke-Barátság-Kupa” vagyis BBK., a Taurus Rallye mint EB. futam, a München-Wien-Budapest Rallye eleinte EB., később Mitropa Kupa futam. De áthaladtak nálunk nagy világversenyek is, mint a Tour,d Europe, melynek pihenője a Duna parti Intercontinental Hotelnál volt vagy a London-Sydnei és a London-Mexico világmaraton, mely Budaőrsnél pihent meg.

 

1967-ben az újoncnak számító Ferjáncz/Zsembery páros nyerte a bajnokságot egy Opel Kadett Coupe-val még a Magyar Autóklub színeiben.

 

1968-ban a Kesjár János/Ifj.Kesjár János páros lett a bajnok egy NSU TTS-el. Itt meg kell jegyezni, hogy ifjabb Kesjár később egy Skoda 110 Rallyeval versenyzett az Áfor színeiben és civil életében mentő sofőr volt és ő az, aki a mai napig ápolja Kesjár Csaba emlékét.

 

Az 1969-es, 1970-es és a 71-es bajnokságot zsinórban nyerte a Ferjáncz/Zsembery páros a Renault 8 Gordini-val. ekkor már a Budapesti Volán színeiben.

 

Itt a hetvenes évek elején kezdtek igazán dominánssá válni az egyesületek, ahol már a profibb versenyzők állami autót kaphattak és a versenyműhelyekben nagyon sok munkával és még több kreativitással varázsoltak belőlük igazi versenyautókat. Egyes egyesületekben már voltak hivatalos, fizetett profi versenyszerelők is.

Akkoriban még nagyon kevés technikai szabály volt bevezetve, így például mindenki annyi gumit használt egy versenyen, amennyit megengedhetett magának. Persze ekkor még nem is voltak versenygumik úgy, hogy akinek nem diagonál, hanem radiál gumija volt, az már menő volt. Népszerűek voltak a Stomil, a Barum, a Pneumant gumik. De voltak olyanok is, akik több versenyt, akár egy egész szezont végig csináltak egy garnitúra gumival.

A nagyobb klubok közé tartozott az Áfor SC., a Budapesti Volán Sport Club, a Pécsi Volán, Kaposvári Volán, Volán-Győr, Budapesti Spartacus, az ATI., vagyis az Autóközlekedési Tanintézet Sport Clubja, az AFIT.-Miskolc, AFIT-Budapest egyesületek.

 

A hetvenes évek elejétől egyre nőtt a rallye népszerűsége, ezt bizonyítja az első osztályban az állandó 100 körüli induló, a Túraosztályban pedig nem volt ritka a 170-180 induló sem, no és nagyon népszerűek voltak a hegyi versenyek, a szlalomok és Terep-ügyességi versenyek is.

 

A nézők száma is egyre nőtt, egy-egy gyorsaságin sokszor tízezres tömeg volt.

 

A leghíresebb gyorsasági szakasz a földutas Farkasgyepü-i volt Bakonybél-i és Huszárokelőpuszta-i elágazásokkal oda-vissza, de a Bakonyban voltak még jó gyorsok, mint a Balatongyörök, Uzsabánya, Vigántpetend, Bakonynána. Miskolc környékén a Bükkszentlászló-Bükkszentkereszt, a Varbó-i és a 18 kilométeres Szilvásváradi a /rezervátumon keresztül/ szakaszok voltak népszerűek, míg a Nyírség rallyen az Erdőbénye, Óhuta, Répáshuta, Erdőhorváti, Hollóháza, Gönc-Telkibánya gyorsok. Később a Veszprém környéki gyorsok, a Sólyi erdő a híres nagy ugratóval, a Lőtér, a Kislőtér és Jutaspuszta, Királyszentistván, Királyszentszabadja, Hajmáskér, Öskü, Kislőd, Szőc, Vigántpetend, Olaszfalu-Tés szakaszok.

Fehérvár mellett a Börgönd-i repülőtér, Kincsesbánya, Iszkaszentgyörgy, a híres “öt fa” gyorsok.

Tatabányán híres volt a Rugógyári szakasz, míg Kisbéren a Hánta-i katlan.

 

1970-ben is feltűntek újabb nevek, akik aztán hosszabb távon is a rallyezás rabjai maradtak. Zima János, Kőváry György, Tar András, Bártfai Csaba vagy Ormódi Béla. Sajnos viszont ekkortájt egy sajnálatos baleset is történt. A tehetséges Szabóki Sándor egy Rába rallyen NSU-jával olyan szerencsétlenül bukott, hogy a navigátora, Müller Ferenc a helyszínen életét vesztette és Sándor is életveszélyben volt egy ideig. Azonban felépülése után később előjöttek komplikációk a baleset következményeként és aránylag fiatalon ő is elhunyt.

 

1971-ben aztán újabb olyan nevek kezdtek el versenyezni, akik később meghatározó alakjai lettek a rallyesportnak. A pécsi Valcsics László, Klink János, Leitold Károly, Iriczfalvy Ferenc még pilótaként, Oravecz Gábor, Dr. Nádaskay Béla, Pulváry Károly, Szabó János,- Opel, Mercsényi Róbert, Farkas Elek, a svéd Hans Hansson, Gaál Pali, a később híres Kőváry/Szászváry páros vagy a Kovács-Koko/Földes páros.

Ebben az évben esett az árokba Tornyai Sándor Skodájával Farkasgyepün és súlyos gerincsérülést szenvedett, de szerencséjére később rendbe jött, nem került tolószékbe és manapság jó egészségnek örvend. Aztán ez a kanyar elhíresült, miután később mindkét ATI klubos Skoda oda esett be egymás után, egymás tetejére. Ezek után ezt a kanyart “Tornyai kanyar”-nak hívták.

 

1972-ben megint csak jó néhány a későbbiekben nagy név kezdte el pályafutását. Az akkori Közlekedésügyi Miniszterhelyettes fia Kiss Dezső-Dodi,

a pécsi Donáczy György, Kardos Lajos, az Áforos Cserkúti József/Szabóki László páros, Rusznyák István, Bártfai Csaba Hondával.

A Túraosztályban feltűnt Oláh Gyárfás és Petró Lajos neve is. A bajnokságban a Kelemen/Pulváry kettős igen jól szerepelt, de a bajnokságot az abban az évben érkezett Renault 12 Gordini-val ismét a Ferjáncz/Zsembery páros nyerte.

Érdekes technikai elnevezések kerültek napvilágra ekkortájt, mint például a Széria túraautók és a Feljavított túrakocsik.

 

1973-ban aztán ismét bajnok lett a Ferjáncz/Zsembery páros az R 12 Gordini-val, de ekkor már sok EB. futamon is indultak.

Ismét megjelentek nagyobb ellenfelek is, mint a Tóth/Faludy páros a BMW-vel, a Dr. Antalffy/Dr. Tandari és a Szabóki/Dékány párosok.

 

1974-ben lett hivatalosan is a bajnokság neve a -Magyar Népköztársaság Rallyebajnoksága- és rögtön egy csúfondáros dolog történt különböző okok miatt. Összesen csak négy verseny volt betervezve, ebből is elmaradt az Áfor Rallye, így három futamból kellett eldönteni a bajnokság sorát. Ekkor volt az első évük a Ferjáncz/Zsembery párosnak a Renault Alpine-al és az egyik futamon műszaki hiba miatt kiestek. Így aztán az utolsó versenyen dőlt el minden, hiába nyerték meg ezt a versenyt, a lemaradásukat a pontversenyben már nem tudták behozni. És mivel a Balatoni/Sándor páros az új már komoly félgyári Skoda 120 Rallyeval hibátlanul végigment a versenyen, így 74-ben ők lettek az abszolút magyar bajnokok. Igaz nem sokon múlott, ugyanis a Kovács/Keresztesi páros 5 másodpercre maradt csak el tőlük Fiat 128-as széria autójukkal. De nagy ellenfelek voltak még a Gaál/Iriczfalvy páros Attiláék előző évi bajnok autójával, az R 12 Gordini-val vagy a Tóth/Faludy/BMW kettős, a Berki/Erdősi/Opel Áforos páros, a pécsi Simor/Varga kettős. A Budapesti Volános Nagy András ekkor bontogatta szárnyait.

Túraosztályban tarolt a Gyócsy/Gyócsy páros Polski Fiat-al, de ekkor jelent meg a színen a “száguldó operatőröknek” becézett Edelényi Gábor/Várszegi Károly kettős egy Dacia-val, a pécsi Mahler/Haui, a Karácsonyi/Stiller párosok és Petró Lajos a WV bogárral.

 

1975-ben csak négy futamból állt a bajnokság, igaz ezek nívós versenyek voltak. A Volán rallye BBK. futam, a Taurus rallye EB. futam volt a Mecsek rallye és a Bükk Kupa mellett. Viszont annál több túra és hegyi verseny volt. Izgalmas volt az akkori Főtaxi Rallye, amely meghívásos verseny volt. Este volt a rajt és éjszakai titkos gyorsaságik voltak, mint a Pilisvörösvár-Csobánka, Tardosbánya-Bikolpuszta, Esztergom-Dobogókő és Csobánka-Pilisvörösvár szakaszok. Ez azt jelentette, hogy csak fél órával a rajt előtt kapta meg mindenki az itinert. Hát mit ne mondjak, bátrak voltak az akkori rendezők….

És hát nem szabad elfelejteni a Három Város Rallyet avagy a München-Wien-Budapest rallyet sem, amely eleinte EB. futam, majd később a Mitropa Kupa egyik futama lett.

Sajnos a Volán rallyen történt egy halálos baleset is. Az egyik gyorsasági célját pont egy erős kanyar elé tették és a Lendvai/Szeredás páros egy komoly Ladával ezt már nem írták fel az itinerbe. Sajnos itt még akkora volt a tempójuk, hogy beestek az árokba és a pilóta biztonsági öve elszakadt és kirepülve az autóból Lendvai János az életét vesztette. Ezek után drasztikusan változtattak a technikai szabályokon, mivel a baleset következményeihez hozzájárult az akkoriban tipikusan teljesen házilag készített kagylóülés és annak a beszerelési módja is.

Ebben az évben a Ferjáncz/Iriczfalvy páros lett a bajnok a Renault Alpine-al. De ekkor már voltak jól felkészített, tuningolt Ladák és Polski Fiatok, BMW-ék a mezőnyben. Ellenfelek voltak a Dr. Antalffy/Dr. Tandari páros az R 12 Gordini-val, a Földes/Dákay és a Hajduk/Bakk párosok, Tar András komoly Polski Fiatokkal, a kaposvári Kovács Rezső Zsigulival és természetesen Tóth János a BMW-vel. Az Autó Motor újság azt írta az egyik versenyre, hogy -elszomorítóan kevés, 65 páros volt a Rallye I. osztályban- . /Ma nagyon örülnénk, ha mindig ennyien lennének legalább/. Viszont a Túra osztály változatlanul nagyon népszerű volt. Például a Bükk Kupán 163 induló és 125 célba érkező volt és meglepetésre abszolútban egy a Révész utcai szervizben felkészített, tuningolt Moszkvics nyert az Által/Siska páros révén.

Itt megint feltűntek már nagy nevek, mint például Felián István, a pécsi Gulyás Imre, a kaposvári Hidegh János, a pécsi Selmeczy Gyuri, Fehér István, Gyabronka István, a pécsi Mischl Gyuri, Járóka István, Szabolcsfy Péter, Spindler Jenő, a kamikaze Szili Zoli, Turán Frigyes, Móczár Péter, Ifj. Tóth Imre, Kölcsényi Zoltán, Bereczky Ákos, aki később híres navigátor lett. Ebben az évben indult az akkori pénzügyminiszter, Faluvégi Lajos fia, Faluvégi Péter barátjával László Gyulával egy Zsigulival. Péter manapság több verseny igazgatója.

 

1976-ban aztán ismét kevés első osztályú futam volt, de annál több Túra és hegyi verseny. Ebben az évben a bajnokságot a Ferjáncz/Iriczfalvy kettős nyerte az akkor érkezett Renault 17 Gordini-val a Tóth/Faludy/BMW és a Földes/Dékány/Polski Fiat triók előtt. Azonban voltak ellenfeleik, mint például az akkor Porsche-val versenyző Felián/Erdélyi páros, a kaposvári Hidegh János, Kovács Rezső vagy a Polskis Pengő/Gyuris és Földesy/Dákay párosok. Túraosztályban már aratott Barka Zoltán a BMW-vel és újabb nevek kerültek elő, mint a pécsi Tóth/Lempek páros, Gulyás Imre, Nátyi Péter, Móczár Péter, a Hungarocamionos Dévényi vagy a kaposvári Harkányi, a Volános Dudás Gyula alias Kis-Koko és Gál Baba István. Ekkor alakult a Hungarokamion és a Komlói Bányász autós szakosztálya.

 

1977-ben már hat futamos lett a bajnokság. Volt a Volán, a Mecsek, a Főtaxi, a Nyírség, a Salgó és a Taurus rallyek. Hegyi verseny kettő volt Visegrádon és kettő Pécsen, egy pedig Cseszneken. A hegyi versenyeken egyre többen indultak és már egy jó páran jártak szocialista országokba pályaversenyekre is. Újítás volt például a Főtaxi-Wynn,s rallyen, hogy a Millenárison rendeztek körversenyt, majd 16 gyorsasági várt a mezőnyre, mint a Pilisvörösvár-Csobánka oda-vissza, az Esztergom-Dobogókő, Tardosbánya-Bikolpuszta, Máriahalom-Epöl szakaszok. Ebben az évben mutatkozott be a Németh-“Pempő”/Jójárt, a Dusóczky/Faluvégi párosok és itt már hallhattuk Tarlós István, Kardos Lajos, Leitold Károly nevét is. Földes Józsi új navigátorral, Dr. Keresztesy-vel indult. Ekkor történt Balatoniék hatalmas bukása a Csobánka-Pilisvörösvár éjszakai gyorsaságin.

Ekkor kapott a 120-as Skoda új gyári alkatrészeket, amitől gyorsabb és erősebb lett a gép és Misi ennek még nem igazán ismerte a határait, csak azt érezte, hogy nagyon megy a gép. Hát sajnos ennek egy nagy bukás lett a vége.

 

77-ben Ferjáncz Attila mellé beült a már tapasztalt navigátor, Dr. Tandari János, mely páros aztán legendává avanzsált. Az R 17 Gordini-val aztán rögtön megnyerték a bajnokságot, persze mondhatni megint, hogy a jó autó……De azért azt tudomásul kell venni, hogy Attilának a nemzetközi és EB. futamok miatt jóval több versenykilométer volt a kezében, mint a többi hazai versenyzőnek.

 

1978-ban megint hat futamból állt a bajnokság, a Volán rallye, a Bükk Kupa, a Mecsek rallye, a Nyírség rallye, a Főtaxi rallye és a Taurus rallyek.

Ekkor megint egy új Renault érkezett a Volánba, mégpedig az R 5 Alpine, amivel a Ferjáncz/Dr.Tandari páros ismét csak bajnok lett a Tóth/Faludy/BMW és a Simor/Pánics/Lada triók előtt, pedig az R 17-es Gordinit megkapta a Földes/Dékány páros, míg Balatoniéknak is új autó érkezett, egy ízig-vérig versenyautó, egy igazi méregzsák, a Skoda 130 RS. Dr. Antaffy navigátort váltott és ekkor ült be mellé a humorzsák Dr.Berky Antal. A pécsi Simor/Pánics páros egy nagyon komoly Ladával indult és a Földváry/Bereczky páros sorra nyerte a kategóriájukat. Megalakult a Dovit-Dömsöd autós szakosztály.

A Túra osztályban ekkor bontogatta szárnyait a Szuhanyik/Ranga, a Fülöp/Faragó párosok és Kövesdán András a BMW-vel.

Sajnos erre az évre is jutott haláleset, igaz nem versenyen. Betegségben elhunyt a Főtaxi SC. vezetője, a mindössze 35 éves Dusóczky Iván.

 

1979-ben hasonló versenyek voltak, mint az előző években. Ekkor is a Ferjáncz/Dr. Tandari páros lett a bajnok a Renault 5 Alpine.al a Hidegh/Bojtay és a Simor/Pánics Zsigulis párosok előtt. Viszont a negyedik helyen végzett a pécsi csodagyerekeknek titulált Szuhanyik/Ranga páros Lada-val.

A kaposvári Hidegh János meg olyan kamikaze módon autózott, hogy ráakasztották a “Rettenetes Hidegh” nevet.

Ebben az évben a Volánban szintén más kapta az R 17 Gordinit, mégpedig a Gál-Baba-István/Margó György páros. Dr. Antaffy is újított és az ex-Tóth BMW-vel indult csatába, Földes József a Volánból átigazolt az újonnan alakult Óbuda TSZ. SC.-be. Hidegh János pedig feljebb lépett az 1600-as kategóriába. A Dudás/Doma páros is új egyesületi autót kapott. Járóka István egy NSU volánja mögé ült. A Trabant-ok kategóriájában sorozatban tarolt a Karácsonyi/Stiller kettős.

A Túra osztályban megint csak későbbi nagy nevek kezdtek el jól szerepelni. Kanyik Antal, a pécsi Kákonyi Attila, Csukovics István, Wirtmann Ferenc, Takácsy Pali, Genersich Zoli. A Kovács/Kovácsné kettős egy erős Fiat 125 Special-al indult. Ez az év sem maradt nagyobb baleset nélkül.

A Kárpáti Róbert/Horváth István páros egy nagyon erős Ladával indult és sajnos egy árokban fejezték be a versenyt. Pisti kisebb zúzódásokkal megúszta a dolgot, de Robit sajnos súlyos vese és hólyag sérülésekkel szállították kórházba, ami a későbbi életére is kihatott.

 

A NYOLCVANAS ÉVEK.

 

A hetvenes években és még a nyolcvanas évek elején is “mosolygós” volt a rallye, mindenki barát, haver volt, önzetlenül segítettek egymásnak, még akkor is odaadta az alkatrészt bajban lévő ellenfelének, ha neki nem maradt tartalék alkatrésze….Jó volt akkor az egész légkör, a pihenőkben, de főleg a verseny végén összegyűltek és ment a sztorizgatás, a bandázás, sokszor tábortűz mellett, hatalmasakat nevettek és kurva jól érezték magukat. Csak meg kell nézni a híres magyar filmet, az “Autóversenyzők”-et, az utolsó képsorokat és akkor rögtön mindenki megérti, hogy miről is szólt akkor a RALLYE, így csupa nagybetűvel….Voltak akik nagyon tudtak beszélni, ilyen volt Dudás Gyula, alias Kis-Koko, aki aztán még kapott beceneveket, mint a “Dumagép” vagy “Pofagép”….

A nyolcvanas évek közepe felé aztán valami összetört, elszakadt… A kedves, jópofa versenyzők a pihenőkben a melegben csak ültek magányosan a kocsijaikban, ahelyett hogy kiszálltak volna és egy jót beszélgettek volna az ellenfelekkel és nem ellenségekkel……Hogy mi történhetett….?

Nem, ők nem akartak változni, de megbolondították őket…. Az akkortájt a háttérben álló “menedzserek”, segítők, a pénz, a hírnév, az igérgetések, a manipulálások …. Ezek tették őket olyanná…. A verseny végén mindenki rohant haza vagy a jó ég tudja hova, volt aki még a díjkiosztót sem várta meg. Hát szóval véget ért egy felejthetetlen, gyönyörű korszaka a rallyesportnak……Én személy szerint végtelenül boldog vagyok, hogy részese lehettem ezeknek a nagyszerű éveknek és ismerhettem közelebbről is ezeket a fantasztikus, nagyszerű embereket.

Ezen időszakokban sokan felhagytak a rallyezással és csak hegyi, illetve pályaversenyeken indultak. A hegyi versenyzés igen népszerű lett, egy évben 5 bajnoki futamot is rendeztek, Visegrádon, Pécsen, Parádsasváron, de volt futam Cseszneken és Lillafüreden is. Pályán az elején csak külföldön, később már a megépült Hungaroringen is versenyezhettek.

Ezekben az időkben rengeteg új klub, egyesület, szakosztály alakult. Gomba módjára szaporodtak, úgy hogy most itt meg sem próbálom leírni mindet. Néhányat azért ízelítőül : Külker SC., Kaposvári KSE., Hódgép, Óbuda TSZ. SC.,., Váci Autójavító SC., Dunaújvárosi Építők SC., Alba Regia SC., Lapkiadó SE., Vízügy SC. Baja…..stb… Afit és Volán klubok már szinte minden városban voltak. Megalakult az OSC. Autosport Dr. Simon Lajos vezetésével, akik aztán a későbbiekben a Nemzetközi Budapest rallyekat rendezték.

1980-tól a Rallye Túrabajnokságot átkeresztelték Rallye II. osztály elnevezésre.

 

1980-ban ismét az 5-ös Alpine-al lett bajnok a Ferjáncz/Dr. Tandari páros a Gál-Baba/Margó páros R 17 Gordini-ja előtt, míg az abszolút harmadik helyre már a Szuhanyik/Ranga páros érkezett a Lada-val.

Rallye II. osztályban a pécsi fenegyerek, Kákonyi Attila lett a bajnok Csukovics István előtt. Sok nagy név debütált ekkoriban a Túrában, mint az Oroszlán testvérpár, Fogta Frigyes, Maruzsi Laci, Koch Gábor, Budai Béla, a salgótarjáni Skodás Vajvoda Sándor, a Ferencz/Ferencz páros vagy Titi azaz Gerencsér Tibor.

Ekkoriban nagyon népszerű volt a széria Zsiguli kategória. Egyszerűen csak kamikázéknak hívták őket, mivel mindig vollgázon lendületből kellett autózni ezekkel a csont széria gépekkel. Ezeknek a főszereplői voltak Dudás Gyula, alias Kis-Koko, a pécsi Mahler Józsi, alias Szepi vagy a Volános Szili Zoli, aki csak úgy fogyasztotta a navigátorokat, mivel egy verseny után általában senki nem bírta tovább ezt az eszeveszett tempót és bukásokat. Miután senki nem vállalta a kockázatokat, így Kovács Lajos-Satu feláldozta magát és beült mellé…… A mai napig emlegeti azokat az időket.

 

1981-ben a bajnoki címekért olyan nagy nevek küzdöttek, mint Ferjáncz Attila, Barka Zoli, Hideg János, Dudás Gyula, Simor Gyula, Szuhanyik László, Selmeczy Gyuri, Kákonyi Attila, Fülöp Imre, Felián István, Kanyik Antal, Csukovics István, Gerencsér Titi, Mahler Józsi, Gündisch Guszti, Genersich Zoli.

A Lada géposztályokat Dudás, Selmeczy és Gündisch nyerték.

A bajnokságot ismét a Ferjáncz/Dr. Tandari páros nyerte az R 5 Alpine-al, második lett a Barka/Horváth páros BMW-vel a Hideg/Kecskeméti páros Ladája előtt.

Sajnos a Volán rallyen történt egy igen elszomorító eset is. Valakik a Szuhanyik/Homan páros Ladájába a benzinbe porcukrot öntöttek, ami teljesen eltömítette a rendszereket és megállt az autó……

A Rallye II. osztályban az Oroszlán testvérpár lett a bajnok és feltűnt Wirtmann Ferenc neve már.

Ebben az évben egy fantasztikus nemzetközi eredmény is született. Az újonnan érkezett Renault 5 Turbo-val és az 5-ös Alpine-al a Ferjáncz/Dr. Tandari kettős megszerezte az Európa bajnokságon a harmadik helyet. Ekkor lett bajnok az olasz Adartico Vudafieri egy gyári Fiat 131 Abarth-al a francia Jean Claude Andruet Ferrari 308 GTB. előtt.

És még egy érdekesség. A mai napig Attila a bajnoki dobogók számában a 4. helyen áll 46 pódium-os eredménnyel az EB.-ék történetében.

Ha lehet hinni a statisztikáknak, akkor Ferjáncz Attila az előkelő 2. helyen áll a 134 EB. futamon való indulásával.

Ekkor a Volánban egy fantasztikus szerviz csapat dolgozott, akik elkisérték Attiláékat is a futamokra. A legnagyobb legenda közülük a “Pipás” avagy Léhi Sanyi volt, de a többiek is kreativ, nagy tudású szerelők voltak, Herczeg Áron-Roni, Bálint Árpi, Csordás Feri, Bártfai Pisti és még egy páran.

Az év végén a Forum Hotelban ünnepséget rendeztek a Ferjáncz csapat tiszteletére, ahol a Renault gyár ajándékait is átadták. Ezt a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Patrick Landon a Ranault Sport osztály vezetője és az akkori gyári versenyző Jean Ragnotti is.

 

1982-ben a Volán, a Mecsek, a Taurus,a Casco és a Salgó rallyek képezték az első osztályú bajnokságot, míg a II. osztályban a Volán, a Porán-Kupa, a Bakony rallye,a Hungaria-Safari, a Casco és a Salgó-Kupa képezték a futamokat.

A bajnokságot megint a Ferjáncz/Dr. Tandari páros nyerte az 5-ös Alpine-al a Hideg/Kecskeméti/Lada trió és a Barka/Horváth/BMW trió előtt. A különböző géposztályokban Lada-val bajnokok lettek a Szuhanyik/Homan, a Genersich/Dudás és a Gündisch/Török kettősök.

A Rallye II.-ben feltűnt Keszler Mátyás és Érdi Tibor neve is.

 

1983-ban véget ért Ferjáncz Attila egyeduralma, mivel ebben az évben Attila csak EB. futamokon indult, így aztán az abszolút magyar bajnok a kaposvári Hideg/Kecskeméti páros lett egy jól felkészített kőkemény Ladával. Második lett a Barka/Horváth páros BMW-vel a Gerencsér Tibor/Faragó Szabó András Ladája előtt.

A bajnokságban a különböző géposztályokban nagy csatákat vívtak Szuhanyik, Ranga Laci, Titi, Topor Kálmán, Selmeczy Gyuri, Kanyik Anti, Szabó Tamás, Kelecsényi László, Maksa Imre, Koós István, Genersich Zoli, Gündisch Guszti,

 

A Rallye II. osztályban ismét feltűntek új nevek, mint a Veszprémi házaspár, Garami Zoli, Martin László, de egy széria Zsigulival kipróbálta magát a pécsi újságíró, könyvíró, Blues zenész Fekete Kálmán is.

 

1984-ben Ferjáncz távolléte miatt ismét Hideg János lett a bajnok, de itt már Bán Attilával a navigátori ülésben és immáron egy Lada VFTS. versenyautóval. A pécsi Ranga/Kurcz páros lett a második egy 1300-as Zsigulival a Budapesti Volános Dudás/Doma páros szintén 1300-as Zsigulija előtt.

Ebben az évben a géposztály győztesek a Ranga/Kurcz Lada-1300, a Takácsy/Oroszlán Lada-1600, a Dudás/Doma Lada-széria, a Hideg/Bán Lada-VFTS., Birkner Gábor Wartburg-al, míg Koós István Trabant-al lett bajnok. A Porán rallyet nagy meglepetésre abszolútban Szabó Tamás nyerte egy 1300-as Zsigulival.

A Casco rallyen pedig Barka Zoli kisodródott a BMW-vel és sajnos a rossz helyen álló nézők közé rohant, ahol egy személy elhalálozott.

A Rallye II. osztályban Bögös Sándor lett a bajnok egy 1300-as Ladával Szetei Béla-Lada-1600 és Havasi Tamás-Lada-1300 előtt.

Ekkor tűnt fel Huberth István, Dr. Csermely Gyula, Vojcsik-Golyó Ferenc neve.

 

1985-ben a Budapesti Volánban megszorítások történtek és már nem igen tudták finanszírozni Ferjáncz Attila külföldi szerepléseit, így Margó György segítségével megalakult a Váci Autójavító SE., ahová átigazolt a Ferjáncz/Dr. Tandari páros a Renault 5 Turbo-val együtt, ahol aztán rögtön meg is nyerték megint a magyar bajnokságot a Ranga/Kurcz és a Hideg/Bán Ladás párosok előtt.

Ekkor új elnevezések láttak napvilágot, létrejöttek a csoportok. A B. csoport eredményei : 1. Ferjáncz/Dr. Tandari, 2. Ranga/Kurcz, 3. Hideg/Bán.

 1. csoport : 1. Topor/Barna, 2. Selmeczy/Dudás, 3. Hutter/Kedves.
 2. csoport : 1. Bajor/Bódi, 2. Kucsera/Vincze.

Az A. abszolút géposztály . 1. Leitold Károly, 2. Budai Csaba, 3. Földváry/Bereczky

Ekkor rendezték Veszprémben a Népsport-Ezermester Rallyet.

Üde színfolt volt a bajnokságban a Ferencz testvérek Skoda 130 RS. versenyautója.

A Mecsek rallyen pedig páratlan eset történt. Kizárták a versenyben vezető Ferjáncz/Dr. Tandari párost, mert a beíró előtt levették a bukósisakokat.

De kizárták Ivánszkyékat és Hidegéket is, igaz az utóbbit utólag rehabilitálták.

A Rallye II. osztály bajnoka lett Bense István, de nagyot vívtak még Grózli Attila, Lajtay Zsolt és Porth Gábor is.

 

1986-ban a Renault gyárnak már nemigen volt érdeke újabb típusú, még drágább 5-ös Turbo-t, a Maxi-t adni Ferjánczéknak, nem tudtak megállapodni. De azt tudni kell, hogy az előző években is Attila amolyan kisérleti nyúl volt, mert az ő autóin próbáltak ki új alkatrészeket, mert még mindig kisebb veszteség volt a gyárnak ha az ő autójuk állt meg és nem Ragnotti-é a VB.-én. Persze voltak olyan újítások is amik beváltak.

A másik nagy gond abból adódott hogy az előző évek sikeres szponzora a Rothmans kiszállt az autósportból. Így aztán Attila elgondolkozott, hogy itt az ideje abbahagyni. De olyan sok jó, hűséges és ragaszkodó ember volt körülötte, hogy ezt nagyon gyorsan elvetették. Aztán ismét érkezett a segítség, mégpedig Peter Studer személyében, aki addig a Rothmans Kelet-Europai marketing igazgatója volt. Ők nagyon jó viszonyt, szinte baráti kapcsolatot ápoltak Attilával. Ő gondolt egyet és Svájcban alapított egy Hirdetési céget és rögtön megszerezte kapcsolatai révén a Camel cigaretta vállalatot. Így aztán ismét elegendő pénz lett a további EB. szerepléshez. Viszont a R 5 Turbo már öregecske és elavult volt és a gyár ugye nem adott újabb típust. Studer úr gondolt egyet és a pénzt rögtön átutalta Bécsbe egy autóépítő és tuning műhelybe, melynek tulajdonosa jó barátunk, Rolf Schmidt volt Ott aztán megépítették Attila első Audiját, egy 90 Coupe-t.

Ebben az évben lett bajnok szintén a Váci Autójavító SE. színeiben a Németh-Pempő László/Jójárt András páros az örökölt Renault 5 Turbo-val.

Második lett a Ranga/Kurcz páros immár egy VFTS. volánja mögött, míg a harmadik helyen végzett a Szabó Tamás/Gergely Ferenc páros szintén VFTS-el a Külker SC. színeiben.

Az A. csoport bajnoka lett Hutter Iván, Budai Béla és Bense István előtt.

Az N. csoport bajnoka lett a Takácsy/Vingler kettős Vojcsik-Golyó Ferenc és Gündisch Gusztáv előtt.

A B. csoport abszolút géposztály bajnokai Ranga, Hutter, Keszler, Koós, Gündisch és Takácsy.

Sajnos ez az év sem telt el halálos baleset nélkül. Ugyan bajnok lett a Németh/Jójárt páros, de a Porán rallyen az Óhuta-Erdőhorváti gyorsaságin egy bukkanó után nagyon rosszul ért talajt az R 5 Turbo, lesodródott az útról és mintegy 35 méterre landolt az erdőben és szinte rommá tört. Sajnos közben egy kisfiút is elsodort, aki életét vesztette.

A Rallye II. osztályban immár bajnok lett a kezdő Turi/Turi páros Ladával a Mirk/Schock és a Szádeczky/Kása kettősök előtt.

 

1987-ben igen színvonalasak voltak a versenyek. Például a nemzetközi Mogürt-Salgó-Rallye, amely BBK. futam is volt. Rengeteg helyszínen zajlottak a gyorsasági szakaszok. Akkoriban a leghíresebb a Kazári hidas kanyar volt, ahol mindig több ezer néző volt De a többi gyors is dugig volt nézőkkel.

Ízelítőül egy pár a Salgótarján körüli és a Mátrában lévő gyorsokról. Salgótarján-Kazár, Pétervására-Sirok, Mátraháza-Galyatető, Parádsasvár-Szuha, Mátraalmás-Katalinakna, Karancsberény-Kőbánya, Karancslapujtő-Etes, Cered-Bárna, Zagyvaróna-Cered szakaszok.

Ebben az évben 138 induló volt a versenyen, a szocialista országok versenyzőinek a krémje és a magyar menők. Öt VFTS-el az orosz csapat, a csehek öt Skoda 130 LR. típussal, a lengyelek a gyári kőkemény Polonez-ekkel, a Bulgárok VFTS-ekkel, a Románok Dacia-kal, az NDK-sok Wartburg-okkal, összesen 43 külföldi versenyző. Ferjáncz az új Audi-val, Pempő és Fogta a R 5 Turbo-kal indult. Itt már két magyar is, Kanyik Anti és Bögös Sanyi is 2000-es Polonez-ekkel állt rajthoz. A magyar mezőny java részét VFTS-ek és egyéb Lada típusok tették ki, de a Trabantosok is 13-an voltak.

Végül is egy fantasztikus eredmény született a Ranga/Dudás páros révén, akik Lada VFTS-el az abszolút 2. helyen végeztek. Győzött a cseh gyári Skodával a Sibera/Gross páros. Harmadik helyen a szovjet Tammeka/Kulgeve kettős végzett egy gyári Lada-val. Az első tízbe még befért a Fogta/Homan páros egy R 5 Turboval a 7. helyen és a Veszprémi/Veszpréminé páros egy VFTS-el a 10. helyen.

Ebben az évben a bajnokságot a Ranga/Dudás kettős nyerte egy Lada VFTS-el. A második helyen végzett a Fogta/Homan páros egy Renault 5 Turbo-val, míg harmadik lett a Budai/Bán páros egy VFTS.-el.

Az A. csoport: 1. Bense István-VFTS., 2. Ivánszky Árpád-VW. Golf, 3. Hutter Iván-Lada.

A B. csoport: 1. Ranga, 2. Fogta, 3. Budai.

Az N. csoport: 1. Tóth Mihály-Lancia, 2. Lajtay Zsolt-Lada, 3. Budai Csaba-Toyota.

A Rallye II. osztályban Gulyás Gábor nyert Érdi Tibor és Fülöp Imre előtt mind Ladával.

 

1988-ban Ranga Laci két fajta autót is kipróbált, egy Ford Sierra Cosworth-ot és egy Audit is, de így is megnyerte a bajnokságot a Novotrade-Navigator SE. színeiben. A második helyen végzett a Vizin/Gönczy páros egy Lada VFTS.-el a Bajai Vizügy SE. színeiben a Hideg/Kecskeméti VFTS-e előtt akik immár a Volán Surján SE. szakosztályban indultak.

Az A csoportban 1. Ranga/Dudás, 2. Bense/Szalai, 3. Porth/Mohácsi.

Az N.csoportban 1. Oroszlán/Oroszlán, 2. Selmeczy/Jutassy, 3. Takácsy/Faragó.

A B.csoportban 1. Vizin, 2. Hideg, 3. Garami Zoli.

Ebben az évben rendezték először a Dunai Kőolaj Rallyet a Balaton felvidéken.o

A Rallye II. osztályban győzött a Baldauf/Gyug páros a Gyurján/Szabó és a Fülöp/Lantos kettősök előtt mind Ladával.

Ebben az évben financiális okok miatt Ferjáncz Attila újból egyesületet váltott. A Váci Autójavító már túl kicsi egyesületnek bizonyult, így az újonnan alakult Novotrade-Navigátor SE.-hez igazolt, ahol könnyebben működtek a szponzor pénzek. A Camel sajnos túl későn utalta a pénzt Rolf Schmid-nek, így barátság ide, barátság oda, később kezdődött a munka az új Audin. Azért még sokat köszönhetnek a magyar támogatóknak is, a Rábának, a Medikémiának és a Hungalunak is Az EB. futamokat is okosan kellett összeválogatni, hisz bevezették a 20-as szorzójú versenyeket, tehát nagyon észnél kellett lenni a versenyek összeállításánál.

A késés miatt aztán az idénnyitó Salgó Kupa sem jöhetett szóba. Viszont az Ikarus gyártól kaptak egy új buszt, ami nagyban megkönnyíti az utazásokat.

Ebben az évben a későbbi nagy bajnok Janika, azaz Ifj. Tóth János a Rallyecross-ban versenyzett, de már latolgatta, hogy jó lenne egy-két rallyeversenyen is elindulni papája volt navigátorával, Faludy Lászlóval.

 

1989-ben még több újabb, erős autókkal gazdagodott a mezőny, Audi Quattro, BMW M 3, Lanciák, Mazdák, Toyoták, Peugeot-ok, Ford Cosworth, stb….

A bajnokságot a pécsi Selmeczy/Jutassy páros nyerte Audi Quattro-val. Második lett a Szabó Tamás/Gergely Ferenc páros egy M 3-as BMW-vel a Lajtay/Kiss/VFTS. trió előtt.

Az A csoport: 1.Selmeczy/Jutassy, 2. Szabó/Gergely, 3. Lajtay/Kiss.

Az N. csoport 1. Érdi/Borbély Mazda, 2. Oroszlán/Oroszlán Toyota, 3. Ifj. Faragó Szabó András Lancia.

A B. csoport: 1. Lajtay/Kiss, 2. Farkas/Bakó, 3. Hideg/Kecskeméti.

A géposztályok győztesei: Selmeczy, Porth, Keszler, Zsigmond, Ifj. Faragó-Szabó, Oroszlán, Mérey Lajos.

Ranga Laci megkezdte Lanciás pályafutását, Maruzsi Laci egy kőkemény Ford Cosworth-ot vonultatott fel és új “fenegyerek” kezdte ijesztgetni a nagyokat Horner-“Bubu” személyében. Turi Tomi egy Suzukit hajtott ekkor.

A Rallye II. osztályban bajnok lett a Tóth/Nagy páros a Kiss/Kozma és az Ubitz/Kovács kettős előtt.

 

A KILENCVENES ÉVEK.

 

Ekkortájt vezették be az úgynevezett “Szerviz-Parkokat”, ahol az összes csapat, versenyző szerelő bázisát alakították ki, majd a tankoló zónákat is.

Erre a tevékenységre meghatározott idő állt a rendelkezésre és ezen kívül nem lehetett szervizelni, illetve csak a versenyzők nyúlhattak az autóhoz és csak a magukkal vitt szerszámokkal.

1990-ben hét futamból állt a bajnokság három Budapesti helyszínnel is. Szokás szerint a Mogürt-Salgó rallyeval indult a szezon, aztán következtek a Épfu-Győr, a Mikron, a Novotrade nemzetközi, az Elkon-Budapest nemzetközi, a Nike-Veszprém és a Mecsek rallye.

Selmeczy Gyuri az Audi-ról Lancia-ra váltott.

A Salgó rallyen ekkor rendezték meg először a Kisterenyei körgyorsaságit, ami aztán hatalmas sikert aratott és a nézők nagy-nagy kedvence lett.

Ebben az évben ismét bajnok lett a Ferjáncz/Dr. Tandari páros Lancia-val a Ranga/Dudás Lancia és a Lajtay/Kiss VFTS. kettősök előtt.

Eredmények: A csoport: 1. Ferjáncz, 2. Ranga, 3. Selmeczy mind Lancia-val.

N csoport: 1. Tóth/Házi, 2. Kövesdán/Pintér, 3. Papp/Markwart mind Lancia.

B csoport: 1. Lajtay/Kiss, 2. Gerencsér/Makra, 3. Kulcs/Németh mind Lada VFTS.

A géposztályok győztesei: Ferjáncz, Németh Gyula, Koch Gábor, Szabó Gyuri, Tóth Misi, Szádeczky Kálmán, Keszler Matyi, Takács Gábor.

A Rallye II. osztályban Dr. Konta Imre lett a bajnok Pál László előtt, mindketten Ladával. Harmadik lett a Peugeot-os Hostnik József.

Hideg János autót váltott, a jól bevált, de a mai mezőnyben már gyenge VFTS-t lecserélte egy Ford Sierra Cosworth-ra.

A másodosztályban feltűnt Radó István és Dibusz László neve.

 

1991-ben ismét egy csomó új egyesület alakult, ahogy egyre több vállalat kezdett szponzorálni a rallyeban. Elsősorban Ranga Lacira épült az MHB. Rallye Team, Janika a Vidimpex SC., míg az Oroszlán testvérek a Rawex SC. színeiben indultak. Megalakult a Flotta Press, a Zuglói ASE., a Regulus ASC., a Waltham AS., a Hód Rallye Team, a Postabank SE., a HB. ASE., a K§H BANK Team és még számtalan autósport egyesület.

Sokan autót váltottak, és még több Lancia, Toyota, Mazda, Audi, Opel, Ford Sierra, BMW M 3, stb. került a mezőnybe.

Ismét feltűntek új nevek, akik a későbbiekben meghatározó alakjai lettek a rallyenak. Keszler Matyi, Tamási László, Maksa Imre, Darin J., Keil J., Papp Pál, Gili, Hering Gyula, Csángó Ferenc, “Golyó”, Dara Gábor, Merencsics Árpád, Fischer Ákos, Ördög Mixi, Török Peti, Németh Zsolt.

Az Autóker-Budapest rallyen a nézők kedvenc földes gyorsasági szakaszai lettek a Kerepestarcsa, Nagytarcsa, Vanyarc-Szirák és a Domony völgyi gyorsaságik.

Ebben az évben az Expressz Rallyen ismét egy halálos baleset történt. A Lancia Delta-val induló Postabankos Lipták/Ajtay páros nagy balesetet szenvedett, melynek következtében Ajtay Sándor életét vesztette, míg Lipták Sándort súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

A 91-es bajnokságot a Ranga/Büki páros nyerte a Ferjáncz/Dr. Tandari kettős előtt, mindketten Lancia Delta Integrale-val. A harmadik helyen végzett az Oroszlán testvérpár egy Mitsubishi VR 4-el.

Megszűnt a B. csoport, viszont több új géposztály alakult.

Eredmények : A csoport: 1. Ranga, 2. Ferjáncz, mind Lancia, 3. Ifj. Tóth János-Janika BMW 325 IX.

 1. csoport : 1. Oroszlán/Oroszlán-Mitsubishi, 2. Lajtay/Kiss-Toyota, 3. Érdi/Borbély-Mazda.

A különböző géposztályok győztesei : Ranga, Oroszlán, Dr.Konta, Szádeczky, Koós, Koch, Cseri, Szabó Csaba, Szabó Gyuri és a Tóth-Gili Ferenc/Csökő Zoltán páros.

A Rallye II. osztályban bajnok lett a Hostnik/Schultz páros Peugeot-al, a Grózli/Grózli-Suzuki és a Nagy/Szabó/Lada trió előtt.

 

1992-ben megrendezték az I. Kisbér Rallyet, amely nagy sikert aratott egyedi gyorsasági szakaszaival, mint a Hántai katlan 9 km-es murvás és a Kerékteleki körverseny a maga 16 kilométerével vegyes murvás és aszfaltos útjával.

A bajnokságot ismét a Ranga/Büki páros nyerte Lancia-val. A második helyen végzett az Ifj.Tóth/Gergely kettős Toyota Celica-val a Dudás/Gábor páros M 3-as BMW-je előtt.

Az A. csoport: 1. Ranga, 2. Ifj. Tóth, 3. Tóth-Gili F.

Az N. csoport: 1. Maksa/Vass-Toyota, 2. Érdi/Varga-Mazda, 3. Garami/Szávolovits-Mazda.

Géposztályok győztesei: Ranga, Tóth-Gili F., Érdi, Gerencsér, Keil, Szádeczky, Orosz, Szabó Gyuri, Turi/Ifj. Tóth Imre, Takács/Czeczon.

Ebben az évben többen is Toyota Celica 4WD-vel indultak, mint Janika, Maksa, Lajtay, Selmeczy, Felián, Ferencz, de többen mentek Toyota Corolla-val is. Topor Kálmán egy Audi 90 Quattro-ra szavazott, míg Tóth-Gili egy Golf GTI-vel indult a Porsche Hungaria támogatásával. Németh Zsoltnak sikerült beülnie egy BMW M 3-ba.

A Rallye II. osztály bajnoka a pécsi Kiss F./Géczí páros lett Lada-val a Pannon Volán színeiben. Második lett a Hényel/Táborszky páros Suzuki-val szintén a Pannon Volántól, míg harmadik a Dibusz/Bertalan páros Lada-val a Posta Járműtelep SE. színeiben.

Megint csak új nevekkel ismerkedhettünk meg. A későbbi nagy bajnok, a pécsi Kiss Ferenc, Hényel Gyula, Trexler Zoli, Mráz Tamás, Várkonyi Szabolcs.

 

1993-ban megint csak többen váltottak autót. Így tett Ferjáncz Attila is, aki a Lanciát lecserélte egy Ford Escort RS. Cosworth-ra. Huberth István és Valcsics László Ford Sierra Cosworth-al indult, Dudás Gyula, alias Kis-Koko beült egy Nissan GTI R-be. Maruzsi László, Garami Zoli és Turi Tomi a Mazda 323 GT-R-t választotta. A későbbi “fenegyerek” Szabó Gergő egy Lancia Delta HF. Integrale-val kezdte el ijesztgetni az ellenfeleket. Varga András egy Mitsubishi-t választott, de Tóth Mihály is lecserélte a Lancia-ját egy Ford Escort Cosworth-ra. Dr. Konta Imre szert tett egy Audi S 2 Coupe-ra, míg Koch Gábor beült egy Opel Kadett GSI.-be. De a Ladások népes mezőnyében már bontogatta szárnyait Matics Misi, Varga-Cigány Zoli, Balatonyi Árpi, Kiss László és Kulcs László is.

Megrendezték az I. Champion-Arbau Rallyet Esztergomban, amelynek a Strázsahegyi és a Lábatlan-Bajna gyorsaságija rögtön a közönség kedvence lett.

A Ranga/Büki páros lett a bajnok Lancia-val, immáron a Marlboro Rallye Team színeiben. Második lett az új autóval és új navigátorral a Ferjáncz/Tóth Csaba páros megint egy új egyesületben, a Váci Autó SE.-ben. Harmadik lett az Ifj. Tóth/Papp Gy. kettős Toyotával a Waltham egyesületben.

Eredmények: A. csoport: 1. Ranga László, 2. Ferjáncz Attila, 3. Faragó Szabó András

 1. csoport: 1. Oroszlán László, 2. Érdi Tibor, 3. Garami Zoltán.

Az egyes géposztályok győztesei : Ranga, Érdi, Oroszlán, Tóth-Gili, Szádeczky, Keil, Szabó Gyuri, Koch, Takácsy és Radó Pisti.

A Rallye II. osztályban ismét bajnok lett a Kiss F./Géczy páros idén egy Suzuki Swift GTI-vel. Második lett a Sziklai/Ifj. Pannuska páros egy Peugeot 205 GTI-vel a Balogh/Bozsik/Lada trió előtt.

Ismét feltűntek később híres nevek, mint Hadik András, Spici, Király Gabi, Aczél József, Födő István vagy Radó Pisti neje, Sisák Mária, aki később hölgy létére igen sikeres lett.

 

1994-ben a bajnokságot a Ranga/Büki páros nyerte a Lancia-val. A második helyen végzett az Ifj. Tóth/Papp György kettős Toyota-val a Ferjáncz/Tóth páros Ford Escort Cosworth-ja előtt.

Az A csoport győztese Ranga lett Janika és Ferjáncz előtt.

Az N.csoport bajnoka a Gerencsér/Bathó páros lett Ford Escort-al az Érdi/Varga/Mazda trió előtt. Harmadik helyen végzett a Huberth/Makra páros egy Ford Sierra Cosworth-al.

A géposztályok győztesei : Ranga, Ferencz, Szádeczky, Balatonyi, Gerencsér, Kiss Feri, Martin és Pék.

A Mecsek rallyen októberben nagy hó esett, ami ugyan a versenyre olvadni kezdett, de így is, havas, vizes, csúszós pályákon kellett versenyezni.

Érdekes eredmények születtek itt. Ranga László mögött az abszolút 2. helyen végzett a Huberth/Mészáros kettős egy N-es Ford Sierra-val, míg 3. lett a Tóth-Gili/Csökő Zoli páros az Audi S 2-essel.

A Rallye II. osztály bajnoka lett a Bútor/Gerőfi páros egy Suzuki Swift-el a Balogh/Kalmár/Lada trió és a Mráz/Majoros páros Peugeot-ja előtt.

Új nevek: Szeleczky Tamás, Szajky István és László Emil a “rendőrautós” Zsigulival a Hungária Rendőregylet színeiben.

Bögös Sanyi ebben az évben egy Tavria-val indult.

 

1995-ben aztán megint sok autóváltás történt. A legmeglepőbb, hogy Ranga Laci a Lanciát lecserélte egy Ford Escort Cosworth-ra, ami aztán mint később kiderült, nem tűnt túl jó döntésnek. Sok műszaki problémája adódott ezzel az autóval. Janikának egy új Toyota Celica Turbo 4WD. érkezett.

Giliék és Kontáék Audi S 2-essel indultak. Gerencsér, Bathó, Vizin és Szeleczky a Ford Escort Coswort mellett döntöttek.

Hubert István, Vojcsik-Golyó Ferenc és Fischer Ákos beült a Ford Sierra RS. Cosworth 4×4 autóba. A Lanciák ebben az évben kevesebben lettek, de ezt a típust választotta Dudás-Kis-Koko, Keszler Matyi, Kanyik Anti és Michna Ottó is. Az Opel Kadett GSI mellett voksolt Bútor Robi, Kiss Feri és Hényel Gyula is. Dékány Sándor egy Tavria-val indult.

Ekkoriban többen felhagytak a rallyezással és különböző más szakágakban folytatták pályafutásukat. Voltak akik csak a gyorsasági pályaversenyzés mellett döntöttek, egyesek a Rallycross-ban vagy a Terep-Rallye bajnokságban folytatták, mint például Selmeczy vagy Gál-Baba is.

Ebben az évben született egy meglepetés eredmény is, ugyanis a Salgó Rallyen az Érdi/Varga páros abszolútban tudott győzni egy N-es autóval, a Mazda 323-assal Ranga Laci és Szeleczky Tomi előtt, akik Ford Escort Cosworth-al mentek.

95-ben a bajnokságot Janika nyerte, de immár Gergely Ferenc-el az oldalán a Toyota-val az Aral-Colonia Rallye Team-ben.

Második lett az Érdi/Varga páros a Mazda-val immár új nevű egyesületében a Total-Érdi Rallye Team-ben.

A harmadik helyen végzett a Ferjáncz/Tóth Cs. páros a Ford-al a Váci Autó SE.-ben.

Az A csoport: 1. Ifj.Tóth/Gergely-Toyota, 2. Kiss F./Kiss E.-Opel Kadett GSI., 3. Ranga/Büki-Ford immáron a Mol-Marlboro Rallye Team-ben.

A géposztályok győztesei : Janika, Kiss Feri, Érdi, Balatonyi, Takácsy, Csukovics, Juhász Ferenc és az újonnan összeült Radó/Bereczky páros Peugeot 205 GTI-vel.

Az N csoport: 1. Érdi/Varga-Mazda, 2. Szeleczky/Penderik-Ford, 3. Vizin/Gönczy-Ford.

A legendás apa nyomdokaiba lépve megjelent Hideg Krisztián neve.

A Rallye II. osztály: Bajnok lett a Wiest/Kovács kettős Ladával a Mráz/Majoros/Peugeot trió és a Födő/Landsmann-Lada páros előtt.

Feltűnt Pethő István-“Tyutyu” neve és Sánta Péter is a Trabant-al.

 

1996-ban ismét sokan új vagy más márkával indultak. Janikának érkezett egy Toyota Celica GT-Four, Ranga és Ferjáncz maradtak a Ford Escort Cosworth-nál, de csatlakozott ehhez a típushoz a pécsi Kiss Feri, Hideg Krisztián és Ábrahám Zoltán is. Érdiék az N-es Mazdát lecserélték egy kőkemény A-s kocsira. Ördögh Mixi és a Tagai testvérpár egy Peugeot 205 GTI-vel indult, Horner-Bubu maradt a jól bevált Lanciánál, A Radó/Bereczky páros szert tett egy Renault Clio Williams-re, ami talán életük legrosszabb döntése volt, mert rengeteg gond adódott az autóval.

Megrendezték az első Mikulás rallyet Veszprémben.

A bajnokságot ebben az évben is Janika nyerte Ranga és Érdi előtt.

Az A csoport : 1. Janika, 2. Ranga, 3. Érdi., Az N csoport : 1. Szeleczky/Penderik, 2. Kiss F./Kiss E., 3. Bathó/Kosztolányi, mind Ford Escort Cosworth-al.

A géposztályok győztesei : Janika, Turi, Veszprémi, Floch, Szeleczky, Várkonyi Sz., Sóvári, Nagy Zsolt és Ollé Sasa.

A Rallye II. osztály bajnoka a Fülöp/Iványi páros lett egy Skoda Favorit-al. A második helyen végzett a Rektenwald/Frankó kettős Peugeot 205 R-el a Wieszt/Hámori/Lada trió előtt.

 

1997-ben nyolc futamból állt a bajnokság. Esztergom, Salgótarján, Kassa, Miskolc, Veszprém, Budapest, Kisbér és Pécs voltak a helyszínek.

Új csoportok is alakultak, megszületett a Forma 2000 és a H. csoport.

Ferjáncz Attila ismét visszatért a Renault-hoz, ezúttal egy Megane Maxi típushoz, amiben aztán nem sok örömét lelte és talán ez is hozzájátszott ahhoz, hogy végleg befejezze hosszú pályafutását.

Ranga Lacinak megérkezett az új Subaru Impreza 555. Bathó Zoli is ezt a márkát választotta. A Radó/Bereczky páros az előző évi fiaskó után a Renault Clio-val, kapott egy új nagyszerű lehetőséget a Hungaro Ladától, mégpedig hathatós támogatásukkal beleülhettek egy ízig-vérig versenyautóba, egy kőkemény Lada Samara-ba.

A bajnokságot aztán megint csak Janika nyerte a Toyotával. Második lett a Subaru-val a Ranga/Büki páros az Érdi/Varga/Mazda trió előtt, míg a negyedik helyen a másik Subaru-val már Bathó Zoli végzett.

Az A csoport: 1. Janika, 2. Ranga, 3. Érdi. Az N. csoport: 1. Vizin/Gönczy-Ford, 2. Oroszlán/Oroszlán-Mitsubishi, 3. Vojcsik-Golyó/Kovács-Ford.

A Forma 2000. csoport: 1. Turi/Tóth-Nissan Sunny GT. 2. Hényel/Andrejszky-Opel Astra, 3. Fülöp/Iványi- Skoda Felicia Kit Car a Leier-Márton ASE színeiben.

A H. csoport: 1. Koch/Hoffer-Opel Kadett GSI., 2. Budai/Kecskeméti- Lada VFTS., 3. Ábrahám Z./Mike-Vauxhall Astra.

A géposztályok győztesei: Janika, Turi, Fülöp, Bútor, Vizin, Mráz, Géczi N., Bereczk T.

A Lada Kupában 24 pontszerző volt és a bajnokságot Varga-Cigány Zoltán nyerte Tóth Vilmos navigálásával. Második lett a Radó/Bereczky páros Lada Samara-val a Dibusz/Tenke kettős előtt.

A Rallye II. osztály: Bajnok lett a Faltusz/Békefy-Skoda Favorit páros a Stréhli/Kronome-Skoda Favorit és a Zoltán/Vadász-Peugeot 205 GTI. kettősök előtt.

 

1998-ban elkezdődött a WRC. autókkal való versenyzés hazánkban is.

Megrendezték az első Szilveszter rallyet a Hungaroringen és környékén.

Ranga László betegsége miatt való kiválásával a Mol Rallye Team-hez került a pécsi Kiss Ferenc/Büki Ernő páros. Tehetségét bizonyítva rögtön az első versenyt, az Arbau-Esztergom rallyet nagy meglepetésre megnyerte a számára még ismeretlen Toyota Celica-val. A következő versenyre aztán megérkezett a várva várt “csoda autó” a Subaru Impreza WRC.

Ezzel az autóval aztán Kiss Feri új navigátorával Büki Ernővel és új csapatával a Mol Rallye Team-el tehetségét ismét bizonyítva megnyerte a 98-as bajnokságot.

Második lett a szintén új autóval, egy Toyota Celica GT-4-el az Érdi/Varga páros a Total Érdi Rallye Team csapatban.

Harmadik helyen végzett az új Toyota Corolla WRC-vel az Ifj. Tóth/Gergely páros a Toyota-Rallye Team színeiben.

Érdekesség, hogy a bajnokságban mindketten kétszer nulláztak és így a végén Érdi mindössze 1 ponttal lett második Janika előtt.

Ekkor a Radó/Bereczky páros is előbbre lépett és beült az N-es Ford Escort Coswort-ba, ami ezentúl Castrol színekben pompázott.

Kevesen tudják, de ebben az évben a Radó/Bereczky páros megnyerte abszolútban a Trayal Rallyet, egy N-es Ford Escort Cosworth-al, ami akkor bizony Europa bajnoki futam volt.

Eredmények: A csoport: 1. Kiss, 2. Érdi, 3. Janika

Az N csoportban bajnok lett a Hideg Krisztián/Tajnafői páros Ford Escort Cosworth-al. Második lett az Oroszlán testvérpár a már jól bevált Mitsubishi-vel, míg a harmadik helyen végzett az új Subaru Impreza-val a Vizin/Gönczy páros.

Forma 2000. csoport: 1. Turi/Tóth-Nissan Almera Kit Car. 2. Kovács K./Herr páros a Ferjánczéktól megörökölt Renault Megane Maxi-val. 3. Floch/Simon-Skoda Felicia Kit Car.

H csoport: 1. Koch/Ódor-Opel Kadett GSI., 2. Budai/Kecskeméti-Lada VFTS., 3. Trexler/Bartos-VW. Golf 16 V. GTI.

Géposztályok győztesei: Kiss Feri, Turi Tomi, Floch István,, Faltusz Péter, Hideg Krisztián, Halász Zsolt, Tisza Andor, Takács Gábor

A Rallye II. osztályban nagy meglepetésre megnyerte a bajnokságot a Radóné-Sisák Mária/Monostori Péter páros egy Honda Civic VTI.-vel immáron a Castrol-Radó Rallye Team csapatában. Második lett a Spindler/Gálos kettős egy Opel Corsa GSI.-vel. Harmadik helyen végzett a Varga/Radványi páros Suzuki Swift-el.

Először hallottunk az “ASI” névről. De a későbbi VFTS. menő Balogh Sanyi neve is ekkor tűnt fel. Ő ma a Historic bajnokságban versenyez egy Fiat 131-essel.

 

1999-ben változatlanul Esztergomban kezdődött a szezon a 7.Champion Aszfalt Rallye-val.

Szeleczkyék Ford Escort WRC-je nem készült el időben, így ők kénytelenek voltak kihagyni ezt a versenyt. Kissékben még benne volt az előző évben Szlovéniában történt hatalmas bukásuk, így óvatosabban kezdték a versenyt. Janika viszont, aki új navigátort választott Tóth Imre személyében a már jól megszokott Toyota Corolla WRC.-vel igen jól bekezdett. Hényel Gyula is előhúzott a zsákból egy komoly autót, az Érdiékhez hasonló Toyota-át, amihez igen gyorsan alkalmazkodott. Bútor Robi is autót cserélt, a Mazdát felváltotta egy Ford Escort RS. 2000 Kit Car. Budai Béla a szeretett VFTS-ét egy Toyotára váltotta. Végül ezt a versenyt Janika nyerte Fefe és Hényel előtt.

Feltűntek új nevek is a dobogósok között, mint Elek István, Angyalffy Károly, Ford Escort Cosworth-ot választott Ollé Sasa és a Tagai testvérek is. Keszler Matyi egy Audi S 2 volánja mögé ült. Borsi Gergő egy Suzukival, míg kis-Kesó azaz Ifj. Kesjár János egy Citroen-Saxo-val, míg Maricsek Miklós egy Skoda Felicia-val mutatkozott be.

Megrendezték a 25. jubileumi Esso-Salgó Rallyet, az utolsót egy időre. Sajnos itt a Sámsonháza-Nagykeresztúr gyorsaságin egy autó a tiltott helyen álló nézők közé rohant, ahol a több sérültből kettőt kórházba kellett szállítani.

A 99-es bajnokságot ismét a Kiss/Büki páros nyerte Subaru Impreza 555 WRC.-vel. Második lett az Ifj. Tóth/Tóth I. páros Toyota Corolla WRC-vel a Hényel Gyula/Tóth Vilmos páros Toyota Celica GT-4 előtt az Autó-Ágó Rallye Club színeiben.

Eredmények: A csoport: 1. Fefe, 2. Janika,, 3. Hényel. N. csoport: 1. Elek I./Iványi S., 2. Angyalffy/Ferenczy, 3. Oroszlán/Oroszlán, mind Mitsubishi Lancer.

 1. csoport: 1. Koch/Ódor-Opel, 2. Balatonyi/Szuhán-VFTS., 3. Maksa/Vass-Toyota.

Forma 2000. csoport: 1. Bútor/Táborszky-Ford RS. 2000., 2. Kovács K./Tóth-Renault Megane, 3. Dara/Török-Opel Astra GSI.

Géposztályok győztesei : Fefe, Bútor, Dibusz, Elek, Borsi, Radóné, Bárdos K., Vargha B.

A Rallye II. osztály : Abszolút bajnok a Vincze M./Szigeti páros Honda Civic VTI.-vel. Második a Bazsó/Földesi kettős Citroen Saxo VTS-el a Kupcsik/Koronczai/Honda Civic trió előtt.

A 2000-es év egy szomorú történettel kezdődött. Befejezte aránylag rövid pályafutását a nagy közönség kedvenc pécsi tehetség Kiss Ferenc-Fefe. Pedig az utóbbi két évben két abszolút bajnoki címet is szerzett. Sajnos a MOL csapatnál megszorítások kezdődtek és már nem fért bele egy WRC. autó versenyeztetése. De egyéb financiális, személyes okok, problémák, sértettségek, és egyéb más dolgok is közrejátszottak abban, hogy Fefe szögre akassza a sisakját.

Az elmúlt években sajnos történtek igen kellemetlen dolgok. Felelőtlen szurkolók egy csoportja a gyorsaságikon az útra kirakott fadarabokat, kisebb farönköket bizonyos versenyzők jövetele előtt. Csak a nagy szerencsén múlott sokszor, hogy nem lett belőle tragédia….

Esztergomban Janika még a Corolla WRC-vel indult, de később megjött egy csúcs technika, a Peugeot 206 WRC.

Turi Tomi is beülhetett egy Toyota Corolla WRC.-be. De a Szeló féle Ford WRC-vel nevezett Vojcsik-Golyó Ferenc is.

Angyalffy Karcsi mellé beült a pilóta nélkül maradt Büki Ernő. Ők is egy Ford WRC-vel neveztek, aztán egy A-s Subaru-val fejezték be a bajnokságot.

Vizin László mellé beült Csökő Zoli és egy Subaru WRX-et terelgettek. Érdiék egy Subaru 555-el indultak és Ollé Sasa is e típus mellé tette le a voksát. Hideg Krisztián beújított egy Toyota Celica Turbo 4 WD-ét. Az Oroszlán és a Tagai testvérek Mitsubishi Evo VI-ossal indultak.

Budai Béla és Budai Beáta, valamint Csukovics is egy Evo V.-el mentek. Szabó Gergő egy kőkemény, nagyon sárga VW. Golf Kit Car-ra tett szert.

Faltusz Péter egy Peugeot 306 Maxi Kit Car-al indult, míg Fülöp Rajmund Ferencz Ramón navigálásával egy Skoda Octavia Kit Car-al ment.

Dicsa Tibor egy Peugeot 306 S16-al, míg Asi egy Suzuki-val, Felián Ákos egy Skoda Felicia-val, “Szelep” azaz 16 Németh Péter egy Lada Samara-val indult. Holczer Dani egy Renault Clio williams-el próbálkozott. Varga-Cigány Zoltán, Hankó, Szajky és Pethő “Tyutyu” a Ladások sorát erősítették.

De ekkor már ijesztgette a nézőket Kőváry Barna zöld Trabantjával.

A Symphonia-Budapest Rallye három napos EB. futam volt. Nagy meglepetésre Turi Tamás győzni tudott a Toyota Corolla WRC-vel, Janika új Peugeot 206 WRC-je előtt. A harmadik helyre az Érdi/Varga páros hozta be Subaru Impreza WRX-ét.

A 2000-es bajnokságot az Ifj.Tóth/Tóth I. páros húzta be Peugeot 206 WRC-vel. A második helyen végzett a kőkemény A-s Subaru-val az Érdi/Varga páros, míg harmadik lett a Turi/Papp páros Toyota Corolla WRC-vel.

Az A csoport: 1. Janika, 2. Érdi, 3. Turi. Az N. csoport: 1. Tagai/Tagai-Mitsubishi Lancer, 2. Vizin/Csökő-Subaru WRX., 3. Oroszlán/Oroszlán-Mitsubishi Lancer.

Forma 2000 csoport: 1. Fülöp/Ferencz-Skoda Octavia, 2. Faltusz/Békefy-Peugeot 306, 3. Takácsy/Bertalan-Opel Astra.

H csoport: 1. Koch/Ódor-Opel, 2. Osváth/Nemes-Lada VFTS., 3. Veres/Zsófi-Peugeot 205 GTI.

A géposztályok győztesei: Janika, Tagai Tamás, ” Asi ” , “Kesó”, Fülöp Rajmund, Osváth Péter, Kupcsik, Barna Zsolt.

A Rallye II. osztály új nevet kapott. II. Osztályú Yokohama Országos Rallye Bajnokság.

Az abszolút győztes a Tobak/Vinoczai páros lett egy Skoda Favorit-al a Benik/Tóth V. Skoda Felicia és a Bazsó/Most kettős Citroen Saxo-ja előtt.

Ugye itt már fel kell figyelni Benik Balázs és Tobak Zoltán nevére, de ismerős lehet már Notheisz Attila éa Keller Péter neve is.

 

2001-ben megrendezték az I. Zemplén és az I. Savaria rallyekat. Michelin-Budapest-Rallye lett a neve az EB. futamnak.

Kiss Ferinek némileg rendeződtek a dolgai és újból visszatért a pályákra, ezúttal Tábori József navigálásával, de csúcs autóba már nem tudott ülni, így egy Toyota Celica GT-4 nyergében próbált szerencsét.

Szomorú dolog történt ebben az évben is. Elhunyt egy legenda, Ranga László.

1998-ban gyógyíthatalan betegsége miatt befejezte aktív pályafutását és csapatvezetőként tevékenykedett tovább, ahol két bajnoki címet nyert. 9 súlyos műtéten is átesett, amputálták a bal lábát, hiányzott néhány bordája, eltávolították a fél csípőjét, fél tüdejét és néhány csontját is

Mindezek ellenére 2001. június 16-án, 43 éves korában szervezete végleg feladta a küzdelmet és elhunyt.

Érdi Tibor is szert tett egy Subaru Impreza WRC-re, míg az újonc Benik Balázs is beleült egy Toyota Corolla WRC-be. Ezt a döntést annak idején sokan kritizálták, hogy nem lesz jó vége ilyen fiatalon és tapasztalatlanul rögtön egy komoly WRC-be ülni. De a kétkedőkre rácáfolt a titán és a tapasztalt, rutinos navigátor Somogyi Pál navigálásával gyorsan belejött a dolgokba.

Hideg Krisztián átült egy Mitsubishi Evo V.-ösbe, de már Asi is ilyennel indult. Angyalfi Károly mellé beült Kazár Miklós egy Evo VI-osba. Bútor Robi Tóth Vilmos navigálásával egy Citroen Saxo-val ijesztgette a nagyokat. De Ábrahám Zoltán is ezt a típust választotta. Pryma Zoltán és Posta Attila egy Opel Astra GSI. 16 V-t terelgetett. Ördög Mixi maradt a jól bevált Ford Escort XR 3I-nél.

A Herczig testvérpár nevét kezdték megismerni, akik ekkor még egy Skoda Felicia Kit Car-al mentek, és Szijj Zsolt is ezt a típust választotta.

Ebben az évben ismét bajnok lett az Ifj. Tóth/Tóth páros a Peugeot 206 WRC-vel új egyesületben a Symphonia Rallye Team-ben.

Második lett az Érdi/Varga kettős az új Subaru 555 WRC-vel. Első tanuló évében rögtön a harmadik helyen végzett a Benik/Somogyi kettős egy Toyota Corolla WRC-vel az OMV. Best Racing Team csapatban.

Az A csoport : 1. Janika, 2. Érdi,, 3. Bútor. N. csoport : 1. “Asi”/”Koti”, 2. Tagai/Tagai, 3. Oroszlán/Oroszlán, mind Mitsubishi.

A Forma 2000 csoport: 1. Bútor Robi, 2. Szabó Gergő, 3. Faltusz Péter. Citroen, VW.Golf és Peugeot autókkal.

A H. csoport : 1. Koch-Opel, 2. Osváth-Lada VFTS., 3. Matics-Lada.

A géposztályok győztesei: Janika, Bútor Róbert, Szabó Gergő.,Németh “16 V” “Szelep”, “Asi”, Dicsa Tibor, Osváth Péter és Szilágyi János.

A Yokohama Rallye II. osztály: Bajnok lett a Pálinkás/Kakuszi páros egy Honda Civic VTI-vel. Második lett a Spindler/Gálos kettős szintén Hondával, míg harmadik a Balogh János/Mihalik Péter/Honda trió.

Új nevek: Kronome Ákos, Janzer György, Suba Egon és Menya azaz Krózser Menyhért.

 

2002-ben nyolc futamból állt a bajnokság.

Bajnok lett ismét a Ifj.Tóth/Tóth I. páros a Peugeot 206 WRC-vel immáron a Bomba Rallye Team színeiben. Nagy meglepetésre a második helyet a még mindig újoncnak számító fiatal Benik Balázs szerezte meg Somogyi Pál navigálásával egy Ford Focus WRC.-vel az OMV-Autósport színeiben.

Harmadik lett az Érdi/Varga páros a Subaru Impreza WRC-vel. Negyedik helyen végzett Turi Tomi a Corolla WRC-vel.

Kiss Feri és Borsi Gergő beült egy Mitsubishi EVO VI-osba, míg Angyalfi Karcsi és a Tagai testvérek is szert tettek egy-egy Subaru Impreza WRC-re.

De Szabó Gergő is WRC-vel indult, egy Toyota Corolla-val. Turán Frigyes egy Toyota Celica GT-4-et hajtott. Herczig Norbi is feljebb lépett és egy Citroen Saxo Kit Car-t hajthatott. Tobak, Titi és Oroszlán Laci is már egy EVO VII.-es Mitsubishi-be ülhetett. Hadik András és Tisza Andor az Opel Astra GSI 16 V -re szavazott.

Hatalmas csatákat vívott Matics, “Tyutyu”, Osváth, Hodula, Baranyai, Páhi, Kozma, Zsíros és Varga András a Lada VFTS-ekkel.

Eredmények: A csoport: 1. Bútor-Citroen, 2. Borsi-Mitsubishi, 3. Vizin-Subaru.

N csoport: 1. “Asi”-Mitsubishi EVO-V., 2. Oroszlán-Mitsubishi EVO-VII., 3. Szilágyi J.-Peugeot 306 S16.

Forma 2000 csoport: 1. Bútor-Citroen, 2. Szilágyi-Peugeot, 3. Markovics-Ford Escort Maxi.

H csoport: 1. Osváth Péter, 2. Matics Mihály, 3. Pethő-Tyutyu mind Lada VFTS.

Géposztályok győztesei: Borsi Gergő, Ábrahám Zoltán, Bútor Róbert, Suba Ákos., “Asi”, Szilágyi János, Osváth Péter és Balogh Jani.

A Yokohama Rallye II. osztály: Bajnok lett a Sarlós/Szekeres páros Honda Civic-el a Kiss S./Piholy-Honda Civic és a Kronome/Kronome Ladás páros előtt.

Új nevek: Ifj. Ranga László, Rongits Attila, Zagyva Lajos, Dr. Varga Attila és Boroznaki Zoltán.

 

2003-ban néhány év kihagyás után ismét megrendezték a Salgó Rallyet. Az új egyesületek szinte gomba mód szaporodtak.

Két nagy tehetség, Bútor és Herczig egy egyesületbe, a Citroen Total Rallye Team-be került és két egyforma Citroen Saxo Kit Car-al küzdött a nagyok ellen, sokszor igen sikeresen. Megismerhettük Botka Dávid és Botka Krisztián nevét, akik egy-egy Mitsubishi EVO VI-ost hajtottak. Krupp Zoltán egy Skoda Felicia Kit Car-t, Rimár Tamás egy Renault Megane-t, Kakuszi Zsolt egy VW. Golf Kit Car-t vezetett.

Bodolai László egy Lada Samara-val indult, míg Szajky a Ladát felcserélte egy Mitsubishi-re. Dara Gábor egy Opel Astra mellett döntött.

Varga-Cigány Zoltán megvált szeretett Ladájától és beszerzett egy BMW M 3-ast.

Vojcsik-Golyó Ferenc nagy motoros balesete után egy Mitsubishi EVO VI.-ossal tért vissza és próbálta felvenni a régi fergeteges ritmusát,

Érdi Tibor nem tudott feljebb lépni, ezért úgy döntött hogy szögre akasztja sisakját és ezentúl fia Tibike útját egyengeti.

A bajnokságot meglepetésre már a Benik/Somogyi páros nyerte új Ford Focus RS 02 WRC-vel. Második lett az Ifj. Tóth/Tóth I. kettős a Peugeot 206 WRC-vel. Harmadik helyre nagy meglepetésként a Szabó Gergő/Kerék Balázs páros nyerte egy közönség kedvenc autóval, a Skoda Octavia

WRC-vel. Negyedik helyen végzett “Asi” egy Mitsubishi-vel az Angyalfi/Kazár páros Subaru Impreza WRC-je előtt.

Az A csoport : 1. “Asi”, 2. Turi, 3. Bútor.

Az N. csoport : 1. Spitzmüller/Harsányi-M.EVO VI., 2. Oroszlán/Oroszlán-M EVO VII., 3. Tyavoda/Podina-M EVO VI.

Forma 2000. csoport : 1. Bútor/Tóth V.-Citroen Saxo, 2. Herczig/Herczig-Citroen Saxo, 3. Tárnok/Herr-Renault Megane Maxi.

A H. csoport : 1. Pethő István, 2. Matics Mihály, 3. Hodula Mihály mind Lada VFTS.

Géposztályok győztesei : “Asi”, Bútor Róbert, Tárnok Tamás, “Spici”, Pethő István-“Tyutyu”, Krózser Menyhért-“Menya”, Németh “16V” Péter és Hostyánszky Attila.

A Yokohama Rallye II. osztály: 1. Zsolt/Patkó-Peugeot 106 S16., 2. Kronome/Monostori-Lada, 3. Nemes/Gács-Lada.

 

2004-ben nyolc futamos volt a bajnokság, bár a Salgó rallye megint kiesett a körforgásból, de jött helyette Egerben az első Start-Autó Rallye.a Szabó testvérek, András és Tamás hathatós támogatásával. Mellette még Miskolc, Fehérvár, Szombathely, Veszprém, Budapest, Pécs és BAZ-megye megjelöléssel voltak versenyek.

A Forma 2000 csoport megszűnt, ezt felváltotta a Super-1600 elnevezésű csoport.

Egyre több WRC. került a mezőnybe, Turi Tomi a Corolla WRC-ét lecserélte egy Octavia WRC-re, ami nagyon jó döntésnek bizonyult, de Herczig Norbi és a Tagai testvérek is ezt a típust választották és Norbi mellé testvére helyett beült Tóth Imi. Vizin Corolla WRC-vel indult, Michna Ottó szert tett egy Hyundai Accent WRC-re. Balázs Öcsi egy Mitsubishi EVO VI.-ossal kezdte el ijesztgetni az ellenfeleket és ezt a típust választotta Spitzmüller Csaba is, aki mellé beült a későbbi híres női navigátor Bahor Bea. Hideg János, a “Rettenetes Hideg” némi kihagyás után visszatért egy Mitsubishi EVO VI. volánja mögött. Turi Tomi eddig is a közönség kedvence volt, de ezzel az Octavia WRC-vel végleg beírta magát a szurkolók szívébe. Megőrültek érte a népek….

Sok új csoport, új elnevezések alakultak ebben az évben. Megszületett az Országos Rallye “Skoda prológ és Szuperspeciál” Bajnokság, létrejött a Yokohama-Kupa, a Suzuki Ignis Kupa, a Suzuki Swift Kupa és a Rallye II. helyett lett a Országos-Yokohama-Junior Rallye Bajnokság.el

Némi meglepetésre a bajnokságot a Turi/Kerék páros nyerte az Octavia WRC-vel. Már a második helyen végzett a még mindig fiatal Benik Balázs Rácz Bencével a Ford Focus RS 02 WRC.-vel. Harmadik lett több WRC-ét megelőzve az “Asi”/”Nándi” páros egy Mitsubishi EVO VI.-ossal.

Negyedik lett a Herczig/Tóth I. kettős a Szabó/Kerék páros előtt, mindketten Skoda Octavia WRC-vel.

Az A csoport: 1. “Asi”, 2. Bútor, 3. Botka Dávid.

Az N csoport: 1. Spitzmüller/Bahor, 2. Balázs V./Szeghalmi, 3. Hideg K./Szenner mind Mitsubishi EVO VI.-ossal.

A Super 1600 csoport: 1. Bútor/Tóth V.-Citroen Saxo S 1600., 2. KakusziKakuszi-VW Polo S 1600., 3. Keller/Spitzer-Suzuki Ignis S 1600.

A H csoport: 1. Matics/Tóth, 2. Osváth/Kovács, 3. Fenyvesi/Rusznák, mind Lada VFTS.

A géposztályok győztesei: “Asi”, Bútor Róbert, Tárnok Tamás, Spitzmüller Csaba, Hadik András, Gonda Zsolt., Matics Mihály, Spindler Jenő, Zsolt Dániel..

Yokohama-Junior Rallye Bajnokság: 1. Nagy/Veres-Citroen Saxo, 2. Dér/Dér-Suzuki Swift, 3. Hidvégi/Hidvégi-Suzuki Swift GTI.

 

2005-ben a Magyar Köztársaság át lett keresztelve Agip Országos Rallye Bajnokság-ra. Megalakult az úgynevezett Historic Kupa.

Ebben az évben is nyolc fordulós volt a bajnokság, Eger, Miskolc, Kassa, Szombathely, Veszprém, Budapest, Pécs és Tokaj voltak a helyszínek.

Egyre több N-es Mitsubishi került a mezőnybe, sok VFTS. pilóta és más kisebb autókból beleültek az ekkor nagyon népszerű Mitsubishi különböző EVO. változataiba. De szaporodott a WRC-ék száma is. “Spici” mellé beült Kazár Miklós egy Toyota Corolla WRC.-be. Bútor Robi egy Octavia WRC-ét választott, míg Herczig egy Ford Focus WRC-ét, ahogy azt Vizin László is tette. Kiss Feri újra egy WRC-be tudott ülni, mégpedig egy Hyundai Accent WRC.-be. Janika mellé beült navigálni egy csinos hölgy, Bahor Bea.

A bajnokság igen szorosan alakult, 90, 85 és 83 ponttal zárt az első három. Janika új navigátorával is bajnok tudott lenni a már jól bevált Peugeot 206 WRC-vel. Második lett Benik Balázs a Ford-al, míg a “Spici”/Kazár páros végzett a harmadik helyen egy Corolla WRC-vel. Negyedik lett a Turi/Kerék páros az Octavia WRC-vel, míg Bútor Robi Tóth Vilivel az oldalán úgy lett ötödik, hogy a Saxo-val és már a Skoda Octavia WRC-vel is ment.

Az A csoport : 1. Botka D./Garuba-Mitsubishi EVO VI. , 2. Bútor/Tóth V.-Citroen Saxo C2 S 1600., 3. Keller/Spitzer-Suzuki Ignis S.1600.

Az N. csoport: 1. Szabó G./Benics, 2. Matics/Árva, 3. Botka K./Mihalik mind Mitsubishi EVO VI.-ossal.

A Super 1600 csoport : 1. Keller/Spitzer-Suzuki, 2. Kakuszi/Kakuszi-VW Polo S 1600., 3. Bútor/Tóth V.-Citroen Saxo.

A H csoport : 1. Osváth/Nemes-Lada VFTS., 2. Varga-Cigány/Sand-BMW M 3., 3. Nemes/Gács-Lada VFTS.

A géposztályok győztesei: Botka Dávid, Tárnok Tamás, Balázs-“Öcsi”, Országh Zsolt, Szabó Gábor, Rimár Tamás, Nagyváradi Zsolt, Osváth Péter és Varga-Cigány Zoltán.

Historic Kupa: 1. Hajtós/Hajtós-Wartburg, 2. Szabó/Gáll-Lada, 3. Varga/Bencs-Ford Escort 1600 Mexico.

A Yokohama Junior Rallye Bajnokság: 1. Szommer/Hosszú-Honda Civic, 2. Csizmeg/Józsa-Peugeot 106., 3. Bihacker/Csejtei-Opel Corsa GSI.

 

2006-ban megrendezték a Duna Rallyet Dunaújváros és Várpalota körzetében. Dunaújvárosban egy fantasztikus hosszú városi prológot rendeztek rengeteg nézővel.

Megint új sorozatok lettek, a Murva Rallye Kupa és a Historic Rallye Kupa. Újra Magyar Köztársaság ORB. lett az elnevezés az Agip helyett.

A másodosztály is új nevet kapott, a Országos Matador Rallye 2. Bajnokság-ot.

Bútor Robi rövid WRC-és pályafutása után beült egy kőkemény Suzuki Ignis Super 1600-osba, míg Hadik András egy Skoda Octavia Kit Car-ba.

Turi Tominak megjött az Octavia helyett az új Skoda Fabia WRC., de Janikának is egy Peugeot 307 WRC. . Pethő “Tyutyu” VFTS-ét egy Mitsubishire cserélte. Feltűnt egy csinos navigátor hölgy a színpadon, Nyirfás Julianna.

A bajnokságot Benik Balázs nyerte a Ford Focus WRC-vel, aki mellé beült a tapasztalt navigátor Varga István. Második lett Janika új navigátorral, új autóval a Spitzmüller/Kazár páros előtt, akik ebben az évben három WRC-ét is használtak. A Peugeot 206-ost, egy Ford Focus-t és a Mitsubishi Lancer-t. Negyedik lett a Vizin/Táborszky páros Corolla WRC-vel a Herczig/Csökő Subaru Impreza WRC-je előtt.

Az A csoport: 1. Bútor/Tóth V.-Suzuki Ignis, 2. Turán/Rusznák-Mitsubishi EVO VI., 3. Ifj. Angyalfi/Nyirfás J.-Mitsubishi EVO VI.

Az N csoport: 1. Matics/Vinoczai-M.EVO VI., 2. Botka K./Mihalik-M.EVO VI., 3. Elek/Budai A.-M.EVO IX.

A Super 1600 csoport: 1. Bútor/Tóth V.-Suzuki Ignis, 2. Kakuszi/Kakuszi-VW Polo, 3. Ollé-“Sasa”/Kerék-Suzuki Ignis.

A H csoport: 1. Fenyvesi/Gyöngy-Lada VFTS., 2. Keszler/Tóth Cs.-Audi 90 Quattro, 3. Szabó/Kaluzsa-Lada VFTS.

A Historic Rallye Kupa : 1. Gáll Csaba/Varga-Opel Ascona, 2. Wirtmann/Schneer-Ford Escort, 3. Zsembery Barna./Ferjáncz András-Renault 12 Gordini.

A géposztályok győztesei: Ifj. Angyalfi Károly, Rádli József, Balázs “Öcsi”, Lévai Ferenc, Matics Mihály, Ábrahám Zoltán, Gonda Zsolt, Keszler Mátyás, Szabó László.

Az Országos Matador Rallye 2. Bajnokság: 1. Szommer/Hosszú-Honda Civic, 2. Ifj.Bihari/Konyári-Honda Civic VTI., 3. Ifj.Kanyik/Endrész-Lada.

 

2007-ben maradt a Magyar Köztársaság ORB. elnevezés. A Duna Rallye-nak Székesfehérvár lett a központja. Megrendezték a Nyirád Rallyet és elmaradt a Zemplén rallye.

Megszületett a Szuper 2000-es csoport, a Lada Kupa és az Amatőr Rallye Kupa. Némileg módosult és Historic Rallye Kupa lett a neve a Historic bajnokságnak. Ismét változott a másodosztály elnevezés, Országos Rallye 2, Bajnokság lett belőle.

Ismét növekedett a WRC-ék száma és a Mitsubishik már majdnem harmincan lettek.

A nagyok között tűnt már fel Ifj. Érdi Tibor, aki ebben az évben egy Toyota Corolla és egy Skoda Octavia WRC-ét is használt és apja, a legendás Érdi Tibor csapatfőnökként is funkcionált.

Vizin Laci bácsi mellé beült Zsíros Gábor immár egy Subaru Impreza WRC-be.

Spiciék több autó kipróbálása után végül a Mitsubishi WRC. mellett döntöttek. Turán Frici egy Skoda Octavia WRC mellett döntött, míg Borsi Gergő a Subaru Impreza WRC-ét preferálta.

Janika viszont már előre látott, mert elvetette a WRC-ét és elsőnek nálunk beült egy Super 2000-es Peugeot 207-esbe.

Sok új névvel ismerkedhettünk meg, mint Puskádi János, Hevesi István, Órai Balázs, Zambelly György, Trencsényi József, Pálinkás Zsolt, Ősz László, Gyarmati Ariel, Fogarasi Attila, Hodosi és a Kovács Antal/Istovics Gergő páros.

A bajnokságot a Benik/Varga páros nyerte a Ford Focus WRC-vel. Második lett a Turi/Tóth I. kettős a Skoda Fabia WRC-vel a Herczig/Csökő páros előtt, akik Subaru Impreza WRC-vel mentek. A WRC-ék közé beékelődve negyedik lett “Asi”, a Mitsubishi EVO VI-ossal, aki mellé beült navigálni a csinos hölgy, Pikó Zsuzsa. Ötödik lett az Ifj. Érdi/Lukács páros, akik Corolla és Octavia WRC-ékkel mentek.

Az A csoport: 1. “Asi”/Pikó-M EVO VI., 2. Pethő/Rubóczky-M EVO VI., 3. Bútor/Tóth V.-Suzuki Ignis.

Az N csoport 1. Elek/Budai A.-M EVO IX., 2. Magyar M./Kiss-M EVO IX., 3. Matics/Vinoczai-M EVO VI.,

Super 1600 csoport: 1. Bútor/Tóth V.-Suzuki Ignis és Swift, 2. Kakuszi/Kakuszi-Renault Clio S.1600., 3. Ollé “Sasa”/Kerék-Suzuki Ignis és Swift.

Az új Szuper 2000-es csoportban Janika egyedüliként lett bajnok.

A H csoport: 1. Gerencsér/Kőszegi-Ford Escort Cosworth, 2. Födő/Demjén-Lada VFTS., 3. Keszler Matyi-Audi S 2.

Historic Rallye Kupa : 1. Gáll Cs./Varga-Opel Ascona, 2. Wirtmann/Schneer-Ford Escort RS. 2000., 3. Zsembery Barna/Ferjáncz András-Renault 12 Gordini.

A géposztályok győztesei : “Asi”, Janzer György, Nagy Károly., Lévai Ferenc., Elek István, Suba Egon., Gyarmati Ariel., Födő István, Gerencsér Tibor , Kovács Zoltán., Rózsahegyi Márk., Hetei Zoltán..

Országos Rallye 2. Bajnokság : 1. Puskádi/Takács-Honda Civic Type-R., 2. Szommer/Hosszú-Honda Civic, 3. Hevesi I./Bauer-Honda Civic.

 

2008-ban hét fordulós volt a bajnokság, Eger, Miskolc, Szombathely, Veszprém, Ózd, Nyirád és Pécs helyszínekkel.

Jellemző volt még ekkor a nagy létszámú indulók száma. Például az Eger Rallyera 149 páros adta le a nevezését, de a Historic csoportban is 57-en indultak.

“Spici” ekkor már stabilan a Mitsubishi WRC. mellett döntött. Turi Tomi visszaült egy Toyota Corolla WRC-be. Turán Frici a Peugeot 307. WRC-ét preferálta, de még a Mitsubishit is használta az évben. Kis-Érdi egy Skoda Fabia és egy Subaru Impreza WRC-vel is próbálkozott.

Bútor Robit nem láthattuk ebben az évben, de Janika is hiányzott a mezőnyből.

Viszont megint új nevekkel ismerkedhettünk meg, mint Hoffer Zsolt, Bessenyei Zoltán, Kurtos Róbert.

A Mitsubishik száma már megközelítette a negyvenet.

A bajnokságot a Spitzmüller/Kazár páros nyerte a Mitsubishi WRC-vel a Turán/Benics kettős előtt, akik már a Peugeot 307 WRC-vel, de még a Mitsubishivel is mentek. Harmadik lett a Benik/Lukács páros a jól bevált Ford Focus WRC-vel a Vizin/Zsíros/Subaru WRC. trió előtt.

“Asi” lett az ötödik Pikó Zsuzsa navigálásával és egy N-es Mitsubishi EVO IX-essel.

Az A csoport: 1. Hideg K./Kerék-M.EVO VI., 2. Szijj Zsolt/ ? -M.EVO VI., 3. Rongits/Hannus-M.EVO VII.

Az N csoport: 1. “Asi”/Pikó-M.EVO IX., 2. Matics/Vinoczai-M.EVO IX., 3. Balogh J./Németh-M.EVO IX.

Szuper 1600. csoport: 1. Kakuszi/Kakuszi-R.Clio S 1600., 2. Ollé-“Sasa”/Czakó-“Janek”-Suzuki Swift S 1600., 3. Pálinkás/Bagaméri-VW.Polo S 1600.

A H csoport: 1. Németh L./Szegő-Lada, 2. Szabó Laci/Verba-Lada VFTS., 3. Keszler/Hágen-Audi S 2.

Iharos§Goller Országos Historic Rallye Bajnokság. Itt most csoportok alakultak, a B., a C., és a D csoport.

B csoport: 1. Kovács Zsolt-Trabant P 60 BO.

C csoport: 1. Wirtmann Ferenc-Ford Escort RS 2000 MK 1.

D csoport: 1. Nagy istván-VW. Golf GTI.

A géposztályok győztesei: Hideg Krisztián, Janzer György, Keller Péter, Dibusz,István, “Asi”, Rimár Tamás, Hoffer Zsolt, Keszler Mátyás, Németh László.

Országos Rallye 2. Bajnokság :

 1. Hevesi/Bauer-Honda Civic VTI. 2. Kondor/Dara R.-Peugeot 106., 3. Menyhárt/Gál-Skoda Felicia.

 

A 2009-es évben két párhuzamos bajnokság futott, ugyanis az új szabályok szerint a Magyar Bajnokságban nem indulhattak WRC-ék. De mivel még sok ilyen autó volt a mezőnyben, kitalálták a “Nyílt Magyar Rallye Bajnokságot”, ahol lehetett nevezni WRC-ékkel.

Szintén hét fordulós volt a bajnokság, de kikerült a Nyirád és a Székesfehérvár rallyek és megrendezésre került a Komló Rallye és a Nyírség Rallye Máriapócsi-Sátoraljaújhely helyszínnel.

Így aztán ebben az évben elvileg két magyar bajnokot avattak. A normál bajnokságban a Hadik/Juhász páros győzött, míg a “Nyílt bajnokságban” a Herczig/Baranyai kettős diadalmaskodott.

Megkezdődött a Super 2000-es kocsikkal való versenyzés.

Akkoriban még például az utolsó Mecsek rallyera 105-en neveztek.

Bútor Robi pont a Mecsek rallye előtt kapta meg a legújabb fejlesztésű PH Sport által épített ízig-vérig Citroen alkatrészekkel ellátott gyári C2 S 1600-as autóját, mellyel legutóbb Sebastien Loeb versenyzett a feleségével.

Janika és “Asi” kevés versenyen indultak az évben, Janika a Super 2000-essel egy-két versenyt azért teljesített. Herczig egy új Subaru Impreza S 11 WRC-be ült, míg Turi Tomi egy még újabb Subaru I. S 12 WRC-ét hajtott. Kazár Miki navigátorból pilótává avanzsált és rögtön egy Subaru Impreza WRC-be ült Szőke Tamás navigálásával.

Ifj. Érdi Tibi egy Skoda Octavia és egy Subaru Impreza S12 WRC-ét is üzemeltetett az évben. Turán Frici is két autót próbált ki, egy Skoda Octavia és egy Peugeot 307 WRC-ét is.

A “Nyílt bajnokság” eredményei.

Abszolútban a Herczig/Baranyai páros nyert Subaru WRC-vel a Turán/Zsíros Peugeot 307-ese előtt. Harmadik lett Ifj.Érdi Tibor-“Kis Érdi” Octavia és Subaru WRC-ékkel. Negyedik lett “Spici” immáron Bahor Beával az oldalán a Mitsu-val. Ötödik a Hideg K./Kerék/Mitsubishi EVO VI. trió lett.

Az A csoport: 1. Hideg/Kerék-M.EVO VI., 2. Rongits/Hannus-M.EVO VII., 3. Pintér/Földesi-M.EVO VI.,

A H. csoport: 1. Mucsina/Csoór-Toyota Celica GT-4., 2. Csépe/Tóth-Lada VFTS., 3. Keszler/Hágen-Audi S 2.

 

A normál Magyar Rallye Bajnokság eredményei:

Abszolútban magyar bajnok lett a Hadik/Juhász kettős egy Subaru I. N. 12-vel. Második helyen végzett az Osváth/Farnadi Á. páros a Mitsubishi EVO IX-essel a Trencsényi/Trencsényi/M.EVO IX-ese előtt.

Az A csoport: 1. Ollé-“Sasa”/Czakó “Janek”-Suzuki Swift, 2. Kőváry B./Tóth Zs.-Renault Clio R 3., 3. Bútor/Tóth V.-Citroen C2 R2 MAX.

Az N csoport: 1. Hadik/Juhász-Subaru I. N12., 2. Osváth/Farnadi-M.EVO IX., 3. Trencsényi/Trencsényi-M.EVO IX.

Szuper 1600 csoport: 1. Ollé-Sasa/Czakó Janek-Suzuki Swift, 2. Baracskai/Lovász-Suzuki Swift, 3. Pryma/Kerekes-Suzuki Swift.

A Szuper 2000-es csoportban Janika egyedüli indulóként lett első.

Megint egy új elnevezés született, az R. Csoport Kupa. Itt Kőváry Barna győzött a Clio-val a Janzer/Nyírfás J. kettős Clio-ja előtt. Harmadik lett a Hering/Spitzer páros egy Honda Civic Type-R R 3-assal.

A géposztályok győztesei : Kőváry Barna, Hadik András, Németh “16V” Péter, Alaxay Viktor, Bessenyei Zoltán, Magyar Miklós.

Az Iharos§Goller Orsz. Historic Rallye Bajnokság:

 1. csoport: 1. Kubinyi/Friedrich Fiat Abarth 1000 Berlietta.

C csoport: 1. Huberth/Nagy S. Ford Capri 2,3 i.

D csoport: 1. Kovács/Szántai Suzuki Swift és Honda Civic.

Országos Rallye 2. Bajnokság:

Abszolút: 1. Kondor/Dara R. Peugeot 106., 2. Harsányi/Csurja Renault Clio RS., 3. Órai B./Vrezgó Suzuki Swift és Honda Civic.

Új nevek kezdtek el jó eredményeket elérni. Budavári Zoltán, Pintér László, Domonkos László, Juhász Csaba, Kiscsatári Imre, Pryma Zoltán és a navigátora Kerekes József-“Joti”. Megismerkedhettünk későbbi sikeres nevekkel, Ifj. Kanyik Antal, Ifj.Rabócsi Tibor, “Kesó”, Németh “Apu”, és a híres navigátor, Igor Bacigal nevével is.

 

A 2010-ES ÉVEK.

 

2010-ben ismét hét futamból állt a bajnokság, de a szokásos helyszínek mellett megjelentek újak is. Például a Salgó rallye átment Szlovákiába és ott is voltak gyorsasági szakaszok. Új helyszín volt még Szombathely helyett Bükfürdő és Kazincbarcika.

Pécsen megrendezték nálunk az első Historic Európa bajnoki futamot Mecsek Rallye néven, Ez a verseny nyáron volt, függetlenül az ORB-től, viszont a Rallye 2. osztály is indult itt. A kedvező időpont miatt szinte az összes nagyágyú indult itt, akik szerepelnek az EB-én.

Ebben az évben a Mikulás rallye igazi havas futam volt 117 indulóval.

Ezekben az időkben az ORB. és a Rallye2 meg a Historic mellett, ahol egyre kevesebb lett az induló, nagyon népszerűek lettek a Rallye-Túra, Sprint, majd MARB és egyéb amatőr futamok.

Nagyon sok géposztály, szám szerint tíz lett csak az első osztályban, megszűnt az A és az N csoport, viszont megalakult az S. csoport, ahol elvileg indulhattak még WRC-ék is.

De csak Bujdos Miklós vállalkozott erre egy Subaru WRC-vel.

Janika visszatért a magyar bajnokságba az előző évek IRC. versenyein való indulása után.

Az elmúlt évek nagy reménysége, a tehetséges Demjén Martin, aki fiatal kora ellenére egy 300 lóerős Mitsubishit terelgetett, ahogy a szponzor pénzek megengedték, de ebben az évben egy Suzukival a teljes szezonban indult több navigátorral és megnyerte a kategóriájában a bajnokságot a Swift Sport-al.

“Asi” az EVO IX-es mellett egy Hondával is indult a bajnokságban. Janika mellé beült Tagai Robi és immár egy teljes szezont végigcsináltak a Peugeot 207 Super 2000-essel. A Turi/”Nándi” páros egy Mitsubishi EVO IX-el indult. Bútor Robi mellé beült Holczer Dani és a Citroen mellett az év hátralévő részét már egy Peugeot 207 Super 2000-essel versenyezték végig. Herczig Norbi a Skoda Fabia S 2000 mellett döntött. Hadik András a már jól bevált Subaru-val indult csatába. Még Kakusziék döntöttek egy Super 2000-es mellett, mégpedig egy Ford Fiesta kocsinál.

A többi nagy név szinte kivétel nélkül az akkor nagyon népszerű Mitsubishi valamelyik EVO változatával versenyzett.

Az abszolút bajnoki címet az “Asi”/Pikó páros hódította el az EVO IX-essel és a Hondával versenyezve.

Második lett az Ifj. Tóth/Tagai kettős a Peugeot S 2000-essel. Harmadik a Turi/”Nándi” páros az EVO IX-el a Herczig/Baranyai-Skoda Fabia és a Hadik/Juhász-Subaru WRX. párosok előtt.

Az A csoport: 1. Bútor/Holczer-Citroen C2., 2. Pálinkás/Bagaméri-Honda Type R., 3. Ollé “Sasa” Suzuki Swift-el és Renault Clio R 3-al.

Az N csoport: 1. “Asi”/Pikó-M EVO-IX., 2. Ifj. Tóth/Tagai-Peugeot S 2000., 3. Turi/”Nándi”-M EVO IX.

Az S csoport: 1. Matics/Vinecza-M EVO-VII., 2. Szijj Zs./Nyírfás J.-M.EVO-VI., 3. Budavári/Kecskeméti-M.EVO IX.

A géposztályok győztesei: “Asi”, Pálinkás Zsolt, Magyar Miklós, Kronome Ákos, Hibján József, Demjén Martin, Bujdos Miklós, Matics Mihály, Juhász Csaba, Fogasy Gergely.

Iharos§Goller Historic bajnokság:

 1. csoport: 1. Kubinyi/Friedrich Fiat Abarth 1000 TC Berlina

C csoport: 1. Wirtmann/Schneer Ford Escort 2000 RS MK1.

D csoport: 1. Varga R./Varga S. Lada

 1. csoport: 1 Emődi/Szilágyi Lada

Országos Rallye 2 Bajnokság: Abszolút sorrend:

 1. Bereczkí/Kozma Honda Civic VTI., 2. Órai/Jancza Honda Civic Type-R. 3. Kuncz/Kemény Honda Civic VTI.

 

2011-ben megint új neve lett a bajnokságnak, a Watt-Energy ORB, amely hat futamos volt. Megjelent a “2WD Kupa”.

Először rendeztek magyar bajnoki futamot Romániában, az Arad Rallyet.

Nagy megtiszteltetés érte hazánkat, mert Pécsen megrendezhették az első IRC, futamot, a 45. Mecsek IRC. Rallyet, amely természetesen a hazai bajnokság utolsó futama is volt.

Ekkoriban már többen indultak külföldi versenyeken, nemzeti bajnokságokban és IRC. futamokon is, sőt VB-én is. Janika után a Vizin/Zsíros páros is szerencsét próbált az IRC-ben egy VW-Polo S 2000-essel.

A bajnoki záró futam nagyon izgalmasan alakult, annál is inkább, mert hogy ez a verseny 1,5 szorzós volt. Még négyen lehettek bajnokok. Janika talán nyolcadik bajnoki címét zsebelhette volna be, vagy “Asi” duplázhatott, vagy Kazár először lehetett volna bajnok és Herczig Norbinak is volt még matematikai esélye.

Év közben is voltak érdekességek. A Bükfürdő rallyen Kazár minden idők legszorosabb versenyén, mindössze 7 tizedmásodperccel megszerezte első győzelmét, méghozzá nem kisebb ellenféllel szemben, mint az “Asi”/Pikó kettős.

Bútor Robi mellé beült Igor Bacigal és a Veszprém rallyen rögtön egy igen meleg helyzetet élhetett át, miután kigyulladt a Peugeot 207-es és sajnos porrá égett a drága technika.

Nagy reményekkel álltak az új Mitsubishi EVO X-es elé, amivel “Spici” és Hideg Krisztián indulhatott. De aztán ez az új típus nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, sőt nagy csalódást okozott.

Ifj. Ranga László után testvére Péter is egy Mitsubishi EVO IX-est hajthatott. Krózser Menyhért-“Menya” egy Loeb féle kistestvért kapott, azaz egy Citroen DS 3-as N-es autót, amivel aztán nagy sikereket ért el.

Turán Frici a Mecsek IRC. futamára a világsztár Markko Martin csapatától bérelt egy Ford Fiesta S 2000-est. A szerelőket is az észt csapat biztosította és hát volt köztük valaki, aki akkor már VB. futamokon indult, de mivel ebbe a csapatba tartozott, így itt szerelőként dolgozott Frici autóján. Szerényen, nagy alázattal és profin szerelte a Fiestát. Ő nem volt más, mint a mai VB. menő Ott Tanak.

A Szilveszter rallye egyre népszerűbb lett és ebben az évben már 8 előfutó és 172 nevező volt.

Végül is a bajnoki címet ismét az “Asi”/Pikó páros zsebelte be egy Mitsubishi EVO IX-essel. Második lett az Ifj. Tóth/Tagai kettős a Bútor/Bacigal páros előtt, akik mindketten Peugeot 207 Super 2000-essel. mentek. Negyedik lett a Kazár/Percze/Mitsubishi trió és a Herczig/Benics Skoda Fabia Super 2000-es az ötödik.

Az S csoport: 1. Budavári/Földi N.-M.EVO., 2. Michna/Kocsis-Subaru VRX. Sti., 3. Bujdos/”Csonti”-M.EVO-VII.

ORB. 2WD. Kupa: 1. Ollé “Sasa”/Budai Annamária-Suzuki Swift, 2. Matók/Szabó K.-Honda Type-R., 3. Dr.Varga/Savanyú-Suzuki Ignis.

A géposztályok győztesei: Ifj.Tóth János, Hadik András, Krózser Menyhért, Bessenyei Zoltán, Budavári Zoltán, Kovács Zoltán, Hibján József, Spindler Jenő.

Iharos§Geller Historic ORB.: B. csoport: 1. Mekler/Mekler E. Alfa Romeo Giulia Sprint GT.,

 1. csoport: 1. Wirtmann/Schneer Ford Escort RS. 2000.

D csoport: 1. Varga R./Varga S. VAZ

E csoport: 1. Ördögh “Mixi”/Nagy B. Lada

Országos Rallye 2 Bajnokság: Abszolút:

 1. Órai/Jancza Honda Type-R.
 2. Rádóczi/Szemmelroth Honda Type-R.
 3. Baksai/Nagy B. Lada

 

2012-ben nagy volt a bizonytalanság a bajnokságot illetően. Az MNASZ-ben dúló belharcok miatt kötélen táncolt a bajnokság, amely a magyar rallyesport 46. idénye lett volna, ha a rendezőkkel időben egyeztettek volna. Aztán valahogy döcögve mégis elindult a dolog, de ennek az Eger rallye látta a kárát, ami elmaradt. Így májusban Bükfürdőn kezdődött a szezon. A Mecsek rallyet nyáron rendezték és volt még Veszprém, Arad, Kassa és Komló rallye.

De egyébként is mélyponton volt a rallye, mert például a Veszprém rallyen mindössze 38 induló volt és a másodosztályban meg csak 18…..

A Historic bajnokságban új osztály jött létre, a “Historic Replica Kupa”.

Ebben az évben szerencsét próbált gyorsasági világbajnokunk Talmácsi Gábor egy Mitsubishi-vel. Nem igazán az ő pályája volt ez és év közben ajánlatot is kapott egy Moto 2-es csapattól, így szivárvány életű lett rallyes pályafutása.

Janika nem indult ebben az évben családi és egyéb okokra hivatkozva.

Turán Frici egy Ford Fiesta S 2000-essel indult csatába. Herczig Norbi a Skoda Hungaria hathatós támogatásával új csapathoz került, mégpedig a profi osztrák Baumschlager Team-hez, ahonnan az autót bérlik a teljes szolgáltatással együtt. Ez így már nagyon profi köntösbe bújtatott csomag volt és ez Norbinak hatalmas könnyebbséget jelentett.

Bútor Robi egy Mitsubishi EVO X-es mellett döntött és beült mellé a tapasztalt navigátor Tóth Imi. Ezzel a csomaggal aztán sikerült abszolútban a magyar értékelés szerint megnyerniük az Arad rallyet.

Feltűntek később ismerősnek csengő nevek, mint a Kovács/Istovics páros, Jedlóczky László. Merencsis Árpád, a BMW-és Rafael Tamás.

A bajnokságot először sikerült megnyernie a Kazár/Ferencz R. párosnak egy Mitsubishi EVO IX-essel. Második lett a Herczig/Bacigal kettős a Skodával a Botka/Mihalik/M.EVO IX. trió előtt. Negyedik helyen végzett a Bútor/Tóth I. páros a Matics/Viczena páros előtt, mindketten EVO IX-el.

Az S csoport: 1. Budavári/Németh-M EVO IX., 2. Fogasy/Kerék-M.EVO VI., 3. Kovács/Istovics-M.EVO VI.

ORB 2WD. Kupa: 1. Ollé-“Sasa”/Budai A.-Suzuki Swift, 2. Matók/Szabó-Honda Type-R., 3. Dr. Varga/Savanyú-Suzuki Ignis.

A géposztály győztesek: Kazár Miklós, Matics Mihály, Ollé-“Sasa”, Hoffer Zsolt, Budavári Zoltán, Nyitrai Béla, Matók Ádám, Veréb Zoltán, Kopasz Krisztián.

Országos Historic Rallye Bajnokság. Abszolút sorrend:

B csoport: 1. Mekler/Mekler Alfa Romeo Giulia Sprint GT.

C csoport: 1. Wirtmann/Barna Gy. Ford Escort RS. 2000.

D csoport 1. Kalapács/Kalapács Opel Kadett GSI.

E csoport: 1. Ördögh “Mixi”/Imrik Ford Escort

Replica Kupa: 1. Endrődi/Kulcsár Tatra 613.

Országos Rallye 2. Bajnokság. Abszolút sorrend:

 1. Kuncz/Szemmelroth Honda Type-R.
 2. Molnár/Szecsődi Honda Civic VTI.
 3. Baksai/Fekete T.G. Lada

 

2013-ban hat fordulóból állt a bajnokság, a szokásos helyszínek mellett újra megrendezték a Budapest Rallyet a Műjégpálya helyén egy fantasztikus prológgal.

Újra engedték a WRC-éket versenyezni a bajnokságban, de többen már inkább a Super 2000-esre szavaztak.

Kazár Miki egy Citroen Xsara WRC-re szavazott, míg Turán Frici a Ford Focus WRC-re. “Menya” beleült egy Subaru Impreza WRC-be.

Bútor Robi a Mitsubishi-ből visszaült egy Peugeot 207 2000-esbe.

Turi Tomi mellé beült a rutinos navigátor Somogyi Pali és egy Renault Clio R 3-assal próbálkoztak.

Ollé “Sasa” év közben a Suzukit lecserélte egy Ford Fiesta S 2000-esre.

Bessenyey Zoltán ERC. futamokon indult Nyírfás Juli navigálásával egy Honda Civic Type-R-el és sikerült bajnokságot nyerniük a 2WD. Kupában.

Új nevekkel is megismerkedhettünk a pontszerzők között, Ifj.Kiss László, Lencse Zoltán, Lukács Kornél, Lovász Pál, Lángi Attila.

A bajnokság aztán igen szorosra sikeredett az első három közt. 103, 95 és 75 pontot gyűjtöttek, míg a negyedik csak 49-et.

Bajnok lett a Kazár/Szőke kettős a Citroen Xsara WRC-vel a Herczig/Bacigal páros Skoda Fabia 2000-ese előtt. A harmadik helyen végzett Turán Frici Zsíros Gáborral az oldalán, akik két autót is használtak az évben, egy N-es Subarut és a Ford WRC-ét. Negyedik lett Bútor Robi a 2000-es Peugeot-al, akinél időközben Tóth Imit Tagai Robi váltotta a navigátor ülésben. Ötödik lett a Botka D./Mihalik-M.EVO IX. trió.

Az S. csoport: 1. Kovács/Istovics-M.EVO IX., 2. Fogasy/Berendi-M.EVO VI., 3. Kovács Z./Szabó-Lada VFTS.

A 2WD Kupa: 1. Baracskai/Veres-Citroen C2 R2 Max., 2. Dr. Varga/Savanyú-Suzuki-Swift S., 3. Bereczki/Kozma-Citroen C2 R2.

A 2WDH. Kupa: 1. Kovács Z./Szabó-Lada VFTS., 2. Hodosi/Holló-Lada, 3. Lángi/Toma-BMW S4 M Coupe.

A géposztályok győztesei: Herczig Norbert, Kazár Miklós, Rongits Attila, Pryma Zoltán, Radó István, Bereczki Norbert, Molnar Jozef, Schuck János, Kovács Antal és Kovács Zoltán.

A Historic ORB.

 1. csoport: 1. Juhász Zs./Rimár BMW 2002.
 2. csoport: 1. Horváth Zs./Jezsó B. Renault 5 Alpine

Replica Kupa:

 1. Kiscsatári/Siroki-Lada VFTS., 2. “Kari”/”Ali 76”-Alfa Romeo GTV., 3. Merencsics/Varga-Suzuki Swift GTI.

Géposztály győztesek: Kiscsatári Imre, Világi Tamás, “Kari”.

 

2014-ben hét fordulós volt a tervezet, de a Budapest Rallye elmaradt, így maradt Eger, Miskolc, Székesfehérvár, Veszprém, Kassa és Pécs helyszínek. Viszont bejött utolsó versenyként Ausztriában a Waldviertel rallye mint magyar bajnoki futam.

Nálunk is megismerkedhettek a nézők az új R 5-ös technikával. Egyenlőre csak Kazár Miki ment teljes szezont egy Ford Fiesta R 5-el, aki mellé Szőke Tamás után beült Ferencz Ramón. Turán Friciék év közben cserélték le Peugeot 207-esüket egy T 16 R 5-ös típusra.

Ollé “Sasa” egy Ford Fiesta S 2000-essel csinálta végig a szezont.

Trencsényi József is év közben váltott a Mitsubishi-ről egy Ford Fiesta R-ötösre.

A többi nagy név leginkább a Mitsubishi EVO legújabb R 4-es technikájával mentek.

Az S csoportot felváltotta a P3 csoport és maradt a sok géposztály.

Bessenyey Zoltán avagy “Bézé” 2013 után 2014-ben is bajnok lett az ERC. 2WD. Kupában több típussal indulva.

Új neveket ismertünk meg a pontszerzők között. Két nagy tehetség bontogatta szárnyait, érdekes módon mindketten Szécsényiek. Velenczei Ádám mindössze 21 évesen és Vincze Ferenc. De Klausz Kristóf és Vizelli Károly is nagy tehetségnek bizonyult. Még Tőzsér Áron és Stepán Árpád neve lehet ismerős.

Sajnos ebben az évben egy nagyon szomorú dolog is történt. Rövid, súlyos betegség után elhunyt Pethő István “Tyutyu”, aki közel két évtizedet töltött a versenypályákon. “Tyutyu” egy mindig vidám, mosolygós, nyílt őszinte emberke volt. Állandó optimizmusa ráragadt másokra is, még a legreménytelenebb helyzetekben is. Ő egy igazi jóbarát volt mindenkinek. Hatalmas űr maradt utána, de aki visszagondol a vele együtt töltött időkre, azoknak a szomorúság mellett azért mosolyra húzódik a szája….. Isten veled “Tyutyu” és ott fent az égi versenypályákon is biztosan sokan kedvelnek majd…..

A Vizin/Zsíros páros az ERC-én vitézkedett egy Polo S 2000-essel.

A Magyar Bajnokságot ebben az évben is Kazár Miklós nyerte Szőke Tamás és Ferencz Ramón navigálásával egy Ford Fiesta R 5-ös autóval.

Második lett a Herczig/Bacigal páros a Skoda Fabia S 2000-essel a Hadik/Kertész/Subaru trió előtt. Negyedik lett Ollé “Sasa” immáron Tóth Zsolt útmutatásai alapján egy Ford Fiesta S. 2000-essel. Az ötödik helyen végzett Krózser Menyhért-“Menya” és Papp György a Mitsubishi EVO IX-el.

P3 csoport: 1. Marozsi/Szeles-M.EVO IX., 2. Lángi/Toma-BMW E86 Z4M Coupe., 3. Dr. Forgács/Géczy-BMW 328 i.

A 2WD. Kupa: 1. Fogasy/Berendi-Renault Clio, Citroen C2., 2. Németh/Szegő-Citroen C2 R2 Max., 3. Órai/Vrezgó-Honda Civic Type-R.

A 2WDH Kupa: 1. Lángi/Toma-BMW E86 Z4M., 2. Hodosi/Holló-Lada, 3. Kovács Z./Szabó-Lada VFTS.

A géposztályok győztesei: Kazár Miklós, Matics Mihály, Fogasy Gergely, Németh László, Juhász Csaba, Szijj Zsolt, Kovács Zoltán, Stepán Árpád.,

Marozsi Zsolt.

Historic ORB.:

 1. csoport: 1. Tóth István-“Totya”/Bruckner Skoda S120 S.
 2. csoport: 1. Wirtmann/Barna Ford Escort RS 1800 MK2
 3. csoport: 1. Ördögh-“Mixi”/Angyal Ford Escort XR3

Replica Kupa:

R1 géposztály: 1. Veréb/Papp Lada VFTS.

R2 géposztály: 1. Világi/Jeszenszki Fiat Abarth 131 Rally

R3 géposztály: 1. Váradi/Laboncz Mercedes 124 CE.

 

Rallye2 ORB.: Abszolút sorrend:

 1. Berényi/Papp Honda Civic Type-R.
 2. Jobbágy/Jobbágy Lada VFTS.
 3. Bogodán/Szollár Lada

 

2015-ben hét futamos volt a bajnokság a már ismert helyszínekkel.

Sajnos Egerben történt egy halálos baleset is, a Rallye 2-ben induló Varga/Szabó páros egy fának csapódott és Szabó Attila olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az életét vesztette.

Janika kapott egy kihagyhatatlan ajánlatot a Peugeot Total Hungaria-tól és több éves kihagyás után visszaült egy Peugeot 208 T16 R 5-ös autóba Szőke Tamás navigálásával.

A mezőny java része változatlanul a népszerű Mitsubishi EVO IX-est használta, Divatba jöttek az aránylag olcsó üzemeltetésű R 2-es kis autók, amelyek azonban egy kis méregzsákok is tudnak lenni.

Ismét új nevekkel találkozhattunk, Szauer Gergő, Csomós Miklós, Jánosa Ákos, Zsebe Gábor, Rimár Tamás, Hibján József.

Az MNASZ-ben évek óta állandóan változnak a kiírások, csoportok szűnnek meg, új csoportok, új géposztályok alakulnak. Az idén is létrejött a 2WD. Kupa mellet a 2 WD+Kupa, a Historicban bevezették a Historic Korcsoport-okat, megalakult HobbyCar Kupa. A Rallye 2-ben is változások történtek, itt is új kupák és géposztályok alakultak.

Turán Frici, Hadik András és Kovács Anti Ford Fiesta R 5-össel indult már. Herczig Norbinak a Veszprém rallyera érkezett meg az új R 5-ös Skodája, de már ezen az első versenyén győzni tudott vele.

Botka Dávid az ERC-ben indult egy Mitsubishivel és sikerült megszereznie az ERC-2 Bajnoki címét.

A 2015-ös bajnokságot a Herczig/Bacigál páros nyerte Skoda S 2000-es és R 5-ös autóval a Kazár/Ferencz kettős Ford R 5-öse előtt. Harmadik lett az Ifj. Tóth/Szőke kettős az új Peugeot-val a Balogh/Holczer és Matics/Zejda V. párosok előtt, akik mindketten M. EVO IX-essel mentek.

Igen szoros lett a vége, mert Norbinak 135 pontja lett, míg Kazáréknak 129 pont.

A 2WD Kupa: 1. Klausz/Kecskeméti-R. Clio R3 és P. 208 R2., 2. Borbás/Bán/Csáki-F.Fiesta R2., 3. Hoffer/Szabó B.-Opel Adam R2.

A 2WD+Kupa: 1. Rafael/Szabó-BMW E87., 2. Lángi/Veres-BMW E86 Z4M., 3. Juhász/Juhász-Honda Type-R.

A géposztályok győztesei: Herczig Norbert, Balogh János, Klausz Kristóf, Borbás Szabolcs, Bútor Róbert, Fehérvári Csaba, Bütösi Zsolt, Juhász Csaba és Rafael Tamás.

A Rallye 2. Abszolút sorrend:

 1. Berényi/Pap-Honda Civic Type-R., 2. Csépe/Tóth-Lada VFTS., 3. Jánosa/Rubóczky-Citroen C2 R2.

A 2WD. Kupa: 1. Ifj Kanyik A./Nyírfás J. Fiat Grande Punto Abarth.

A 2WD+Kupa: 1. Forgács/Szabó BMW M 3.

Géposztályok győztesei: Dékány Sándor, Szepesi Marcel, Zsebe Gábor, Jánosa Ákos, Berényi László, Csépe Gábor, Kaltenecker Balázs, Domonkos László, Sajtós Dénes.

Historic ORB.: Abszolút sorrend:

 1. Wirtmann/Barna-Ford Escort RS., 2. Ördögh “Mixi”/Csáthy-Ford Escort XR3., 3. Királyvári/Szám-Wartburg 353 WR.

 

1, Korcsoport 1958-1969: 1. Nagy T,/Kalapács Zs. Moszkvics 403 Rallye.

 1. Korcsoport 1970-1976: 1. Wirtmann/Barna Ford Escort RS, 2000.

3, Korcsoport 1977-1981: 1. Királyvári/Szám Wartburg 353 WR.

 1. Korcsoport: 1982-1990: 1. Ördögh “Mixi”/Csáthy Ford Escort XR.3.

 

HobbyCar Kupa: Abszolút sorrend:

 1. Fehérvári/Bencsik-Subaru Legacy, 2. Csomor/Patai-Lada VFTS., 3. Varga-“Cigány” Z./Endrész-BMW M 3.

Géposztályok győztesei: Csomor László, Szetei Norbert, Fehérvári Csaba.

 

2016-ban a már szokásos helyszínekhez kapcsolódott még az Ózd Rallye nyolcadik futamnak.

Az év végi mínuszolások megosztották a versenyzők véleményét, a többség talán szerette ezt, de voltak akiknek nem tetszett a dolog.

Megint egy új sorozat született, az ORC. vagyis az Országos Rallye Challenge.

Sajnos visszaszorultak a Sprint versenyek, de a MARB. futamokon azért voltak indulók szép számmal.

Jó néhányan külföldi versenyeken indultak, nemzeti bajnokságokban vagy a Mitropa Rally Cup sorozatban, páran az ERC-ben, de Turán Frici a VB-én a WRC-2 csoportban indult. Nagyon népszerű lett a Horvát rallyebajnokság, de voltak akik itt is, ott is versenyeztek.

Megint új R 5-ös technikák tűntek fel a mezőnyben. Lencse Zoltán beült egy Skoda Fabia-ba, az addig előfutóként ismert Bodolai László egy Ford Fiesta R 5-öt választott és így tett Ifj. Kiss László is, aki feleségével, a csinos Varga Zsuzsannával indult Ranga Peti néhány futamon tudott indulni egy Skoda Fabia R 5-el. . Puskádi János egy Skoda Fabia R 5-össel inkább külföldi versenyeken indult, de azért egyszer itthon is megmutatta az autót, igaz akkor ki is esett. Turi Tomi is visszatért egy verseny erejéig egy Subaru-val, de ő is kiesett. Bútor Robi ismét meglepte a közönséget, mert a néha használt kőkemény Lada VFTS mellé beszerzett egy igazi bömbölő “oroszlánt” egy majdnem gyári Peugeot 306 Maxi Kit Car-t, aminek a csodájára jártak a nézők. Maricsek Miki hűséges maradt a már jól bevált Mitsubishi-hez. Kazár Mikinek ebben az évben nagyon gyenge volt az autója és nemigen találták az okát, így sajnos nem, tudott érdemlegesen beleszólni a bajnokságba.

Nehéz döntés a versenyzőknek, hogy saját vagy bérelt autóval versenyezzenek-e…. Egy bérautóhoz jár a komplett szerviz csapat, netán egy mérnök is és ők ugyanazon típust vagy akár többet is üzemeltetnek egy évben. Tehát jobban képben vannak a beállítások terén. Erre egy jó példa Ollé “Sasa”, aki megvette a csehektől a Skoda Fabia R 5-öst és saját csapatával próbálták üzemeltetni. De az istenért sem találták meg a jó beállításokat és egy nagy szenvedés lett az év. Rá kellett jönnie, hogy ezen nem szabad spórolni, mert így semmi értelme a versenyzésnek. A következő évben szerződtettek egy cseh mérnököt és láss csodát, kezdett jó lenni az autó, jöttek a jó gyorsasági eredmények.

Új nevek lettek ismertek, Ifj. Cseh Vilmos, Nagy Mátyás, Csík Zoltán, Ifj. Antalffy György.

Sajnos egy nagyon szomorú hírrel kellett szembesülnünk. Április 23-án elhunyt a legenda, az örökös magyar rallyebajnok Ferjáncz Attila. Nagyon nagy űrt hagyott maga után az autósportban.

Furcsa egy bajnokság volt ebben az évben, mert a BRR. Team-ben tökéletesen felkészített autónak köszönhetően Herczig Norbi öt versenyből ötöt megnyert, így már a Székesfehérvár Rallyen a bajnoki címüket ünnepelhették Igor-al és a Skoda Fabia tetején örömmámorban úsztak. Behozhatatlan előnyre tettek szert, így a hátralévő három futamon már nem kellett indulniuk.

A második helyen végzett a Hadik/Kertész páros a Ford Fiesta R 5-össel a feltörekvő nagy tehetség Vincze Ferenc/Kuti kettős előtt akik egy Mitsubishi EVO IX. R4 technikát hajtottak. Negyedik lett a Spitzmüller/Béres/Mitsubishi EVO X. trió a Balogh/Holczer Mitsubishi EVO IX. kettős előtt.

A 2WD. Kupa: 1. Klausz/Kecskeméti-Peugeot 208 VTI R2., 2. Rafael/Szabó-BMW E 87., 3. Lángi/Veres-BMW E 86 Z4M.

A 2WD+Kupa: 1. Kronome/Bacsa-Skoda Fabia, 2. Veréb/Papp-Lada VFTS., 3. Bútor/Tagai-Peugeot 306 Maxi Kit Car.

A géposztályok győztesei: Herczig Norbert, Balogh János, Rafael Tamás, Alberti Szabolcs, Strider Zoltán, Klausz Kristóf, Kronome Ákos, Veréb Zoltán, Bútor Róbert.

 

ORC. Abszolút sorrend:

 1. Gyarmati A./Kocsis-M.EVO VI., 2. Hevesi I./Vánsza-M.EVO VI., 3. Domonkos/Tekeres L.-M.EVO VIII.

ORC. Géposztály győztesek: Hernádi Péter, Kató József, Ifj. Kanyik Antal, Tőzsér Áron.

A Rallye 2 ORB. Abszolút sorrend:

 1. Vizelli/Vizelliné-Lada VFTS., 2. Neukirchner/Gozi-Honda Civic Type-R., 3. Szauer G./Rácz-Lada.

A géposztályok győztesei: Neukirchner András, Hibján József, Zsebe Gábor, Ifj. Fogarasi Attila, Szepesi Marcell, Oberling Krisztián, Vizelli Károly, Papp László.

Historic ORB.: Abszolút sorrend:

 1. Wirtmann/Barna-Ford Escort RS., 2. Varga P./Végh A.-BMW 325., 3. Gaál Á./Kalapács K.-Opel Ascona B.

Az 1. Korcsoport: 1. Nagy T./Kalapács Zs. Moszkvics 403 Rallye.

A 2. Korcsoport: 1. Tóth I.-“Totya”/Bruckner Skoda S 120S.

A 3. Korcsoport: 1. Wirtmann/Barna Ford Escort RS.

A 4. Korcsoport: 1. Varga/Végh BMW 325.

HobbyCar Kupa. Abszolút sorrend:

 1. Merencsics/Szemmelroth-Suzuki Swift GTI., 2. Födő/Szabó B.-Lada VFTS., 3. Szabó L./Ifj. Kuncz-Lada VFTS.

HobbyCar géposztályok: Merencsics Árpád, Födő Imre, Endrődi Harri.

 

2017-ben év elején elmaradt az Eger rallye, amit aztán utolsó futamként a hétből sikerült mégis megrendezni.

Gyarapodott az R 5-ös autók száma és immár húsz ilyen gépezet vett részt a bajnokságban. Ezzel a típussal indult szinte már minden top pilóta.

Herczig, Hadik, Vincze, Kazár, Turán, Ranga Peti és Laci, Velenczei, Lovász, Ifj.Kiss, Botka, Bodolai, Trencsényi. Bútor és Puskádi csak egy-egy versenyen indult. Benik Balázs újra visszatért egy Veszprém Rallye erejéig egy Skoda Fabia R 5-össel régi navigátorával, az azóta hirtelen agyvérzésben elhunyt Rácz Bencével az oldalán és bizony majdnem sikerült megnyerniük a versenyt. Egyedül Ranga Peti tudta őket megelőzni, de mögöttük az igen nagy tehetség Vincze Feri végzett.

Ebben az évben igen nagy volt a navigátor vándorlás, sokan cseréltek pilótát különböző okok miatt.

A MARB mezőnyében feltűnt Tim Gábor neve, aki kipróbálta magát a rallyeban is, mivel a gyorsasági szakágban nem talált magának ülést, pedig ő nyerte a Nemzetközi Skoda Octavia Kupát.

A Historic EB-én nagyszerű eredményeket ért el Wirtmann Ferenc és a Mekler/Mekler páros egy Alfával.

Az Ifj.Érdi Tibor/Papp György páros a Mitsubishi EVO X-essel megnyerte az ERC.2. bajnoki címét.

Egy nagyszerű kezdeményezés vette kezdetét, megalakult a Peugeot 208 R 2 Rally Cup Hungary nevű kategória. Tagai Tamás a TRT Europe és a Peugeot Sport és a Citroen Racing Kelet-Európai hivatalos képviselője gondolt egyet és álmait valóra váltotta. Ez a kupa a feltörekvő fiataloknak és a visszatérő “öregeknek” is jó lehetőséget biztosít az aránylag olcsó versenyzésre ezekkel a már komoly versenygépekkel, igazi kis méregzsákokkal.

Egyformák az autók, egységes a megjelenés, egyforma és meghatározott számú Pirelli gumikat használnak a versenyzők, pénzdíjasak a versenyek, de a bajnokság végén is pénzjutalomban részesülnek a helyezettek.

Nagyszerű kategória ez az utánpótlás nevelésnek is. A hétszeres magyar bajnok Janika pedig elfogadta a felkérést és a sorozat mentora lett.

Ez az év a tapogatózás éve volt, úgy istenigazából 2018-ban élesedik a kategória.

Az éves abszolút bajnokságot ismét a Herczig/Bacigál páros nyerte a Fabia R 5-el a Hadik/Kertész Fiesta R 5-öse előtt. Harmadik helyen végzett az immár trónkövetelő Vincze/Bazsó kettős Skoda Fabia-val a Ranga P./Szőke/Skoda Fabia R 5 trió előtt. Ötödik lett a Turán/Farnadi Á. páros a Ford Fiesta R 5-el.

A Mecsek rallyen üzemanyag mintákat vettek sok autóból és többeknél ezek a minták nem feleltek meg az előírásoknak. Három fajta benzinről is szó volt, sokáig húzódott az ügy, Herczig Norbi is érintett volt a dologban és akár a bajnokságot is bukhatta volna. Aztán valahogy szép csendben megoldódtak a problémák és mindenkinél maradt az eredmény.

Az ORB. 2WD. Kupa eredményei:

 1. Hoffer/Bunkóczki-Opel Adam R2., 2. Ifj. Fekete/Fekete-Citroen C2 R2 MAX., 3. Alberti/Földi-Honda Civic R3.

Géposztályok győztesei: Herczig Norbert, Matics Mihály, Rafael Tamás, Alberti Szabolcs, Hoffer Zsolt.

 

ORC. Abszolút sorrend:

 1. Maricsek/Bán V.-M.EVO IX., 2. Órai B./Vrezgó-M.EVO IX., 3. Gyarmati/Kocsis-M.EVO VI.

ORC. 2WD.Kupa:

 1. Kronome/Bacsa-Skoda Fabia, 2. Födő/Hetesi-Lada VFTS., 3. Veréb/Eperjesi-Lada VFTS.

ORC. 2WD+Kupa:

 1. Balla/Csáthy-BMW E36 M3., 2. Temesvári/Soós-BMW E36 M3., 3. Tőzsér/Hompok-BMW E36 M3.

ORC. Géposztály győztesek: Kronome Ákos, Födő Imre, Vígh Milán, Maricsek Miklós.

 

Historic ORB. Abszolút sorrend:

 1. Wirtmann/Barna-Ford Escort RS., 2. Varga P./Patkó-BMW 325., 3. Balogh S./Taskó-Fiat 131 Racing.
 2. Korcsoport: 1. Nagy T./Schmidt Moszkvics 403 Rallye.
 3. Korcsoport: 1. Szetei/Rácz Peugeot 205 GTI.
 4. Korcsoport: 1. Wirtmann/Barna Ford Escort RS.
 5. Korcsoport: 1. Varga/Patkó BMW 325.

HobbyCar Kupa abszolút sorrend:

 1. Dornai/Föcze-Lada VFTS., 2. Szetei/Rácz-Peugeot 205 GTI., 3. Tóth O./Erdélyi-Lada VFTS.

HobbyCar Kupa géposztály győztesek: Gyenes András, Dornai Tibor, Kiscsatári Imre.

 

Rallye 2 ORB. abszolút sorrend:

 1. Csomós/Nagy-Citroen C2 R2., 2. Berényi/Pap-Opel Adam R2., 3. Ifj. Kanyik/Nyírfás-Peugeot 208.

Géposztály győztesek: Vizelli Károly, Gyöngyösi Marcell, Csomós Miklós, Szepesi Marcell, Riskó Dániel.

Lada Kupa: 1. Vizelli/Vizelliné Lada VFTS.

2WD Kupa: 1. Szepesi/Gondos Honda Civic.

A MARB. résztvevői elképesztő 15 futamon vehettek részt.

Abszolút sorrend:

 1. Ifj.Géringer/Tőke-Honda Civic VTI., 2. Hulmann/Molnár-Lada VFTS., 3. Tim G./Timár-Nissan Sunny GTI.

 

2018-ban mindenféleképpen a legnagyobb dolog volt, hogy hazánk 2003 után 2019-ben újra Europa bajnoki futamot rendezhet, mégpedig Nyíregyházán és a Zemplénben. Ez egy óriási sportdiplomáciai siker, melyért már régóta lobbizott Oláh Gyárfás az MNASZ elnöke. A kormány öt évre garanciát vállalt a rendezvényért és Nyíregyháza Önkormányzata is teljes mellszélességgel mellé állt Ez egy ízig-vérig aszfaltos futam lesz csodálatos tájakon és remek gyorsaságikkal. Ennek előzményeként tulajdonképpen az év utolsó ORB. futamaként kandidált a verseny az FIA megfigyelők előtt, akiknek abszolút minden elnyerte a tetszésüket. Különösen oda voltak a városi Szuper Speciál szakaszért, ahol rengeteg volt a néző. Igaz ez az ERC-ben az utolsó futam lesz, ahol addig már eldőlni látszanak a helyezések és nem mindenkinek éri meg már indulni. De bízzunk benne hogy izgalmas és szoros lesz a bajnokság és talán majd itt dől el az EB. cím sorsa.

És ha már itt tartunk, akkor meg kell említeni hogy Ifj. Érdi Tibornak és Papp Györgynek a Mitsubishi EVO X-essel ebben az évben sikerült megvédeniük ERC2-es bajnoki címüket. 2019-ben viszont nagy fába vágták a fejszéjüket, mert beszereztek egy Skoda Fabia R 5-ös autót, ezzel feljebb lépve egy szintet az ERC-ben. A Nyíregyháza rallyen be is mutatkoztak az új technikával és új navigátorral, Kovács Szabolcs személyében, egy jó kis tesztre használva a versenyt.

Herczig Norbi új navigátorával Ferencz Ramónnal a MOL hathatós támogatásával egy komplett ERC. szezont teljesített a Skoda Fabia R 5-össel, melyet az osztrák Baumschlager Team üzemeltetett. Az autó kíválóan muzsikált egész évben és ezt Norbi két dobogós hellyel hálálta meg. Év közben az összetettben is nagyon jól álltak, de sajnos a Barum és a Lengyel rallyekon bukás és kicsúszások miatt nem jött össze a pontszerzés, így év végén az abszolút 6. helyen végeztek. De év közben a hazai közönség nagy örömére elindultak a Veszprém rallyen. Ez egy igazi örömautózás volt nekik és meg is nyerték a versenyt. Azonban hogy ne szóljanak bele a magyar bajnokság állásába, a vége előtt leadták a menetlevelet, így nem kaptak pontokat. Ez egy igen fair lépés volt a részükről.

Vincze Ferenc, navigátora Bazsó Attila kiválásával több navigátorral teljesítette az évet és év végén még némi esélye is maradt a bajnoki címre. De igazából két nagy rivális Turán Frici és Hadik András között dőlhetett el a bajnoki cím sora.

Ebben az évben R 5-ös autóba ült Balogh, Osváth, Fogassy, Marozsi és Bútor Robi is egy-két verseny erejéig.

A Nyíregyháza rallyen csúcsosodott ki a Peugeot 208 Kupa, ugyanis az utolsó versenyre több nagyágyú is meghívást kapott, hogy kipróbálhassák a kis méregzsákokat. Ifj. Tóth János, Bútor Róbert és Botka Dávid is beülhetett egy ilyen R 2-es autóba, hogy összemérhessék tudásukat az ifjoncokkal.

Új neveket is megismerhettünk a pontszerzők között, mint Dudás Gergő, Bacsa Tamás, Kréhlik Nándor, Trencsényi Vince.

Az utolsó verseny a Zempléni hegyek között minden versenyzőnek nagyon tetszett,

A bajnoki cím sorsa drámai körülmények között az utolsó gyorsaságin dőlt el. Mindenki izgatottan várta az időeredményeket és végül szoros küzdelemben Hadik Andrásé lett a bajnoki cím. Turán Frici a gyorsasági céljában nagy öleléssel gratulált az újdonsült bajnoknak. Mindketten Ford-al versenyeztek egész évben. Jó volt nézni ezt a jelenetet a mai rallyes viszonyok között. A harmadik helyet szerezte meg Vincze Ferenc egy Skodával, aki mellett az év folyamán navigált Bazsó Attila, Holczer Dániel, Farnadi Ágnes és Igor Bacigál is. Negyedik lett a Kazár/Tóth Zs. páros szintén Skodával a Velenczei/Szedő kettős Hyundai i20 R 5-öse előtt.

Az ORB Peugeot 208 Kupa eredménye:

 1. Jánosa/Rubóczky, 2. László M./Köbli/Zsíros, 3. Csomós/Nagy – mind Peugeot 208. R2.

Az ORB. 2WD Kupa:

 1. Jánosa/Rubóczky-Peugeot 208 R2., 2. Hibján/Szurovcsák-Citroen C2 R2 MAX., 3. Kronome/Molnár-Skoda Fabia R2.

A géposztályok győztesei: Hadik András, Jánosa Ákos, Nagy Mátyás, Rafael Tamás, Kondella Péter, Kerék Balázs.

Az ORC. abszolút sorrend:

 1. Gyarmati/Kocsis-Mitsubishi EVO VI., 2. Matics/Németh-Mitsubishi EVO IX., 3. Maricsek/Bán-Mitsubishi EVO IX R4.

Az ORC 2WD Kupa:

 1. Ifj.Kerék/Bata-Lada VFTS., 2. Kertész/Velezdi-Opel Astra OPC., 3. Bodogán/Molnár-Lada.

Az ORC. 2WD+Kupa:

 1. Berki/Berki-BMW M3., 2. Temesvári/Soós-BMW E36 M3., 3. LángiCsáki-BMW E86 Z4M.

Az ORC. Youngtimer 2WD+Kupa

 1. Berki/Berki-BMW M3.

Az ORC. Youngtimer 4WD Kupa:

 1. Schuck/Kulcsár-Mitsubishi EVO III.

ORC. géposztály győztesek: Gyarmati Ariel, Belső Lajos, Ifj.Kerék György, Kertész Krisztián

 

Historic ORB. Abszolút sorrend:

 1. Wirtmann/Nyírfás/Budai Cz.A.-Ford Escort RS 2000 MK2., 2. Mekler/Mekler-Alfa Romeo Alfetta GTV6., 3. Fábián/Láng-Subaru Legacy 4WD Turbo.
 2. Korcsoport: 1. Nagy T./Halász Sz.A. Moszkvics 403 Rallye
 3. Korcsoport: 1. Csoma/Schweighardt Ford Escort RS. 2000.
 4. Korcsoport: 1. Kalapács/Kalapács Opel Kadett GTE.
 5. Korcsoport: 1. Fábián/Láng Subaru Legacy 4WD Turbo

HobbyCar Kupa Abszolút sorrend:

 1. Tóth O/Erdélyi-Lada VFTS., 2. Molnár/Molnár-Lada, 3. Csomor/Patai-Lada VFTS.

HobbyCar géposztály győztesek: Csukovics István, Dornai Tibor, Tóth Ottó

 

ORB. Rallye 2. Abszolút sorrend:

 1. Krehlik/Madarász-Lada VFTS., 2. Trencsényi/Pannuska-Ford Fiesta R2T., 3. Ráti/Borók-Ford Escort MK2.

Lada Kupa: 1. Bacsa/Hanyik Lada

2WD. Kupa: 1. Baksai/Erdei Lada

Géposztály győztesek: Krehlik Nándor, Madari Imre, Trencsényi Vince, Balics Ákos, Bacsa Tamás, Pethő István.