Megragadja a kormányt

Eddig diktálta az itinert. Méghozzá kiválóan, hiszen Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt végül az abszolút értékelés harmadik helyén zárt a mögöttünk hagyott Mercarius Rally1 Bajnokságban. A navigátor Vánsza Zsolt azonban most átül a kormány mögé, az idei Mikulás Rallyn ugyanis ő fog vezetni.

A Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt kettős abszolút harmadik helyen végzett a 2022-es szezonban. A duó volt az egyetlen magyar egység volt, amely versenyt tudott nyerni. A decemberi Mikulás Rallyn viszont fordul a kocka, a navigátor átül a bal oldalra, Ádám pedig a szervizben segíti Zsolt versenyzését. Vánsza Zsolt navigátorként szerepelt egész szezonban Velenczei Ádám mellett, de korábban is vezetett versenyautót, és főként a murvás versenyeket preferálja, ezekből sajnos egyre kevesebb van a naptárban. A Mikulás Rallye ugyan nem része a bajnokságnak, de nagyon népszerű futam, most is hatvan fölötti van a nevezők száma. Zsolt már hagyományosan pilótaként résztvevője a veszprémi környékén megrendezendő futamnak és idén sincs ez másként.

  • Nagyon jól éreztem magam egész évben Ádám mellett – összegezte az évet a navigátor, vagyis most a pilóta. – Sosem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan lehet menni ezzel az autóval. Gyorsan mentünk, nyertünk is futamot, sajnálom, hogy nem lett meg a jobb eredmény, de jövőre még jobbak leszünk.

Ádám is egész évben azt nyilatkozta, hogy nagyon jó a hangulat az autóban, ami természetesen nagyon sokat segített a nehéz helyzetekben is.

  • Barátok vagyunk és ez érződik a versenyzésünkön – folytatta Vánsza Zsolt. – Annyira jó volt az egész év, olyan jó szezont tudhatunk magunk mögött, hogy azt hiszem, annak ellenére, hogy szerettünk volna előrébb végezni, mindketten elégedettek vagyunk, megérte a sok munkát! Mindig mosolyogva jöttünk be a szervizbe. Remélem kicsit tudok gyorsulni a korábbi évhez képest. Nézegetem a belsőket és bízok benne, hogy javamra szolgál az, amit navigátorként megélhettem. Láttam, hogy az autó mindenen átmegy és milyen kanyarsebességre képes, most már csak el kell hinnem, hogy az én kezeim között is fogja ezt tudni. A nagyon tempós kanyarok voltak azok, amik nekem nem voltak az erősségeim, hiszen arra tesztelni is nehezebb. Sose hittem el, de most láttam, hogy a kocsi tudja.

Szedő Csaba is régi motoros a csapatban. Sokszor ült már Ádám és sokszor Zsolt mellett is.

  • Nagyon régi csapattag Csabi, sokat mentünk már együtt, vele is mindig jól érezzük magunkat – folytatta Vánsza Zsolt. – Ádám a szervizben fog majd segíteni. Tavaly mentünk utoljára, azóta csak a veszprémi teszten tudtam kicsit a kormány mögé ülni. Nyilván ez nagyon kevés. Szeretnénk jól érezni magunkat, de bízom benne, hogy tudok gyorsulni önmagamhoz képest.

Fotó: Csatlós Norbert

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!