Büszkék vagyunk, hogy ott lehettünk a nagyok között

Kovács Gergő és Csák Alex hazai pályán aratta pályafutása eddigi legnagyobb sikerét, mindenkinél gyorsabbak voltak az Ózd Rallye-n, így a céldobogón az örömkönnyek mellett a pezsgő is patakokban folyhatott. Kovács Gergővel beszélgettünk.

A pályák ismerősek voltak nektek, Ózdon élsz, de slick, versenygumikkal még soha nem autóztatok ezeken a szakaszokon. Mit vártatok a versenytől?

Bevallom, hogy amióta versenyzek, éppen ezek miatt most voltam a leginkább feszült a rajt előtt. Tavaly csak csúszkáltunk a nézőknek, a barátoknak, akkor különösebben nem készültünk, semmilyen komoly tétje nem volt a versenyünknek 2021-ben. A plusz teher ellenére mégiscsak azt gondoltuk, hogy itthon vagyunk, a pályákat ismerjük, a stresszt azzal tompítottuk, hogy itthon a legjobb szerepelni, a BMW Kupa miatt pedig mindenképpen a mezőny elejében szerettünk volna autózni. Azt viszont nem gondoltuk, hogy ennyire elől fogunk végezni.

Előrébb aligha végezhettetek volna, ti töltöttétek a legkevesebb időt a pályákon, a P14-ben és a BMW Kupában aranyérmesek lettetek, az időeredmények alapján az abszolút elsőség is titeket illetett, de az autótokat nem értékelik az összetettben, csak a kategóriában. Szenzációs versenyt futottatok. Milyennek láttátok belülről?

A prológon az egyik szponzorunk lányát autóztattam meg, nagyon jól alakult a három kör. Domaházán kezdtük meg másnap a versenyzést, ahol az abszolút első időt szereztük meg, ebből sejtettük, hogy a kezünkre fognak állni a pályák. Alex már ekkor elsírta magát a kocsiban örömében. A hangosításunk viszont a szakasz felétől elment, a szervizig nem is tudtuk megjavítani, de mentünk tovább. Sátán és Királdon is tettük a dolgunkat, ekkor jött igazán jól, hogy ismertem a pályákat. Sátán azonnal láttuk, hogy a Rally1 már átment előttünk a gyorsaságin, kihordásos lett az aszfalt, ezért megbeszéltük, hogy óvatosak leszünk, ez az abszolút harmadik helyre volt elegendő. Királd a kedvenc pályám, ahol panaszkodhattam volna az útra, de tudtam, hogy milyen, itt „csak” a negyedikként teljesítettük a körgyorsaságit. A második kör jól indult, Domaházát újra megnyertük, Ifj. Fogarasi Attiláékkal komoly meccsben voltunk. Sátán ismét ők voltak a jobbak, de Királdon, a cél után a RallyeRádió munkatársai közölték velünk, hogy Attiláék kiestek. Nagyon sajnáltuk őket, mert ez nem volt egy fair húzás a sorstól, hogy pár kilométerre a futam végétől elment a hajtásuk, de technikai sport lévén ez bármikor, bárkivel előfordulhat. Mi azt szerettük volna, ha a pályán dől el a versenyünk, nem így.

Akárhogyan alakult, gratulálunk nekik, mert nagyot autóztak egész nap, ők vezettek. Nekünk semmilyen gondunk nem volt egész nap, hálás autó a miénk, mindig időben, még itthon „szól” ha gondja van. Két nappal a rajt előtt foglalkoztunk a féltengelyekkel, a versenytávot gond nélkül teljesítette. Azt nem tagadom, hogy az izgalmas helyzeteknek nem voltunk híján, egyszer-kétszer meleg volt a pite, de a kalandos szituációkból mindig jól jöttünk ki. Várjuk róluk a külső felvételeket, mert belső kamerát mi nem használunk, de lassan el kell rajta gondolkodnunk, hogy kielemezhessük, hogy hol kapunk a többiektől. A királdi célban, amikor megláttuk, hogy Riskó Daniék még ott állnak előttünk a beíróban, akkor már sejtettük, hogy nagyon jó időt jöttünk, aztán amikor tisztába lettünk a számokkal, láttuk, hogy megvan az abszolút első hely, akkor egy olyan érzés fogott el, mint eddig még soha az életben nem, én is elsírtam magam. Borzasztóan jó érzés volt, hogy hazai pályán, és ennyire kevés Rally2-es versenykilométerrel el tudtuk érni ezt a fantasztikus eredményt, ott tudtunk autózni a nagyok között.

Rengeteg pezsgőt kaptatok a nyakatokba a céldobogón, Édesapád és az egész csapat ott ünnepelt veletek, óriási volt az öröm. A Zemplén Rallye-val folytatódik és zárul novemberben a Rally2 Bajnokság. Ott lesztek Szerencsen?

Szeretnénk menni, de előbb az autót át kell nézni alaposan, mert a királdi körön olyan tempót mentünk, hogy megviselte nagyon a futóművet. A cél felé autózva már 80-at is alig mertünk vele menni, nagyon rázott, a kormányközép is elment. Vasárnap ünnepeltünk, de a héten már neki látunk a munkának. Reméljük nincsen nagy baj, biztost nem tudok mondani, de egyelőre nem tudjuk még, hogy ott lehetünk e Szerencsen.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!