Lettországban folytatják Herczigék

Másodszor indul a Liepaja Rallyn Herczig Norbert és Ferencz Ramón. A Lengyel Rallyn elért ötödik hely után magabiztosan várja a lettországi versenyt a SKODA Rally Team Hungaria párosa. Az ERC második versenye újra murvás rali lesz, de a pályák jellege egy kicsit  eltér a Lengyel Rally szintén murvás pályáitól. Szokás szerint egy verseny előtti teszttel hangolódott a versenyzőpáros és a csapat a hétvégi ralira, és ez a teszt az utóbbi idők legjobban sikerült, emellett az egyik legmunkásabb tesztje volt.

  • Egy rövid, de a verseny jellegét jól visszaadó pályán tudtunk tesztelni – árulta el a lettországi hétvége előtt Herczig Norbert. – Az elmúlt évek egyik leghasznosabb tesztje volt. Rengeteget dolgoztunk, reggeltől estig mentünk, és közben szinte teljesen átépítettük az autót. Át kellett állítani az agyunkat ezekre a pályákra. Lengyelország után azt gondolom, hogy ez sikerült, de mennem kellett jónéhány kilométert mire én magam is elhittem, hogy a kocsi be fog fordulni olyan sebességgel is, amit hazai pályákhoz szokott gondolkodással nem hittem volna el.

Kellett ehhez a három év ERC tapasztalat, a 2019-es sikeresen teljesített lettországi futam, és kellett az idei alapos felkészülés, valamint a Lengyel Rally tapasztalata.

  • Nagyon gyorsak a pályák, és az nehézsége, hogy apró kavicsgolyókon közlekedünk – folytatta a korábbi négyszeres magyar bajnok ralis. – Ez a talaj nagyon hasonlít Finnországhoz, nem véletlen, hogy sok északi versenyző indul ezen a versenyen. Ide kell megtalálni azt a beállítást, amivel ezeken a csapágygolyó szerű kavicsokon valamiféle tapadást tudunk találni. A végére a Skoda Motorsport által ajánlott beállítást vettük alapul, és ezt hangoltuk az én stílusomhoz. Ez már az a stílus, amin az idei tesztkilométerek tapasztalatai alapján választottam, és Lengyelországban is ez vezetett sikerre.

A 12 gyorsasági szakasz hossza 181.74 kilométer, mellette 468 kilométernyi etapot is meg kell tenni, így a verseny távja összesen 650 kilométer lesz. A pályák egy része 2019-ből ismerős már a SKODA Rally Team Hungaria párosának.

  • A pénteki pályák közül négy klasszikus lettországi, hosszú gyorsasági lesz. Most az az információnk, hogy a közéjük tervezett kétkilométeres városi rövid szakaszokat a Covid szabályok miatt törölték, de az amúgy sem befolyásolt volna érdemben az eredményt – árulta el Herczig Norbert. – A négy gyorsasági viszont hosszú, és csak egyszer megyünk rajtuk, tehát aki elöl megy, az végig takarítja majd a napot. Emiatt fontos lesz, hogy a kvalifikáción jó eredményt érjünk el, mert a rajtpozíciónak nagy szerepe van.

Az esélyek és a célok tekintetében most sem könnyű konkrét célokat megfogalmazni. A Lengyel Rallyn elért ötödik hely óriási siker volt, ezt a sportszakma és szurkolók is látták és elismerték. Lettország eggyel magasabb nehézségi szintet jelent, ugyanakkor a mezőny most is pokolian erős lesz.

  • Versenyezni jöttünk. A taktikus énem azt mondja, hogy szorgos hangya módjára meg kell próbálni pontokat gyűjteni, és ezt kell szem előtt tartani. A kisördög viszont azt mondja bennem, hogy szeretnék gyorsan menni, megvívni a csatákat. Abban biztos vagyok, hogy gyorsabbak leszünk, mint két éve. Az, hogy ez hova lesz elég, az nagy kérdés. Van egy jó önbizalmunk a Lengyel Rally után, és ezt próbáljunk meg tovább vinni – fogalmazott a futamot megelőzően Herczig Norbert.

 

A Rally Liepaja programja:

  1. július 1. (csütörtök)

Kvalifikáció       4.61 km               17:30

  1. július 2. (péntek)

SS1                    27.43 km             12:00

SS2                   25.88 km             12:45

SSS3                 2.00 km               13:40

SSS4                 2.00 km               13:53

SS5                  17.77 km             15:35

SS6                   17.08                   16:30

  1. július 3. (szombat)

SS7                 18.11 km             09:00

SS8                 12.06 km             09:55

SS9                16.00 km             10:45

SS10               18.11 km             13:50

SS11              10.00 km             14:50

SS12              15.30 km             15:25

Céldobogó                                  17:30

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!