Egy ilyen autóval igazán gyorsan lehet menni

Fábián Donátnak régi álma vált valóra azzal, hogy versenykörülmények között kipróbálhatott egy gyári építésű versenyautót, de sajnos túl hamar ki kellett szállniuk belőle, Tóth Szabolccsal mindössze Regécig jutottak a Zemplén Rallye-n. Fábián Donáttal beszélgettünk.

Amióta ismerlek te mindig Ladával mentél, egy-két tesztet leszámítva. Honnan jött az ötlet, hogy a Zemplén Rallye-n egy Citroen C2R2 Max-al álltok oda a rajtvonalhoz?

Engem már évek óta foglalkoztatott a gondolat, hogy kipróbálok egy ilyen teljesen gyári, vagy gyári jellegű autót, éles, versenykörülmények között. Kunmadarason már mentem Peugeot-val, szeretem nagyon Kunmadarast, de az egykori repülőtér betonja mégsem egy szűk, erdei gyorsasági szakasz. Mostanra jött el ennek az ideje, felmerült a lehetőség – amiért nagyon hálásak vagyunk – arra, hogy kipróbálhassam a kocsit, és szerencsére én is rábólinthattam a kínálkozó alkalomra. Mindössze annyi célunk volt a Zemplén Rallye-n, hogy megismerkedjünk a kocsival, igazi rallye pályákon is. Ez megtörtént fantasztikus, az autó csak sajnos nagyon rövid ideig tartott az élmény, illetve a versenyünk.

Mindössze néhány kilométert teljesítettek az első, Fony-Óhuta szakaszon. Mi történt veletek?

Jól éreztük magunkat, hamar rájöttünk, hogy teljesen más világ ez az autó, mint a Lada. Egyértelmű, hogy ezt az kocsit úgy álmodták meg lassan húsz évvel ezelőtt a Citroen mérnökei, hogy gyorsan és pontosan lehessen vele menni. Nem mai technika, de így is óriási élményt adott még azon az 5-6 km-en is, amit sikerült vele teljesíteni. Már kezdtünk belemelegedni a versenyzésbe, eljutottunk Regécig, amikor egy motortartó bak elszakadt és a generátor kiszúrta a hűtőt. A hűtőfolyadék elfolyt, ez okozta a versenyük végét.

Lesz folytatása a Citroen próbájának?

Egyelőre nem tudok erre mit mondani, ez még a jövő zenéje, mindenesetre az biztos, hogy én nem zárkóznék el előle. Az idő majd eldönti, hogy tudunk e máskor is egy ilyen autóval versenyezni, vagy maradunk Ladánál.

2023 zenéjét hallod már?

Egyáltalán nem, viszont azt látom, hogy a lemezre, amiről majd a zene szólni fog, arra az van ráírva, hogy Rally2 Bajnokság.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Köszönöm a lehetőséget a csapatomnak, az egyesületnek és minden támogatónknak, akik lehetővé tették azt, hogy egy ilyen autóval tudjunk elindulni az évzáró Zemplén Rallye-n!

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!