Felálltak a padlóról és bajnokok lettek!

Voltak nem várt nehézségek az idei évben, de végül is bajnoki címmel fejezte be a bajnokságot a Bacsa Tamás – Hanyik Gergely páros. A Nyíregyháza és Zemplén környékén megrendezett Rally Hungary-n, nem volt más dolguk, csak nagyobb hiba nélkül be kellett érniük a srácoknak a célba. Tamással beszélgettünk a verseny után. 

Az idei év elején nagy fába vágtátok a fejszéteket az autó és osztály váltással, de most az utolsó verseny után kijelenthetjük, hogy megérte!

– Én és Geri a navigátorom is úgy volt vele, hogy maradjunk még egy évet a Ladában és próbáljuk megnyerni a Rallye2-es bajnokságot az idei évben. András, aki intézi a dolgainkat és igazgatja kis csapatunkat mondta, hogy ezt felejtsük el. Mitsubishi lesz! Nos, ezt mi kicsit kétkedve fogadtuk itt a családokkal együtt is, aztán rá másfél hónapra már teszteltünk az autóval. Onnan már tudtok mindent és már ki sem szállnék egy ilyen autóból.

Pedig nem egyszer kerültetek a bajnokság folyamán mélyre és gödörbe…

– Igen, két esés volt, ami nem kellett volna. De ez benne van. Az más kérdés, hogy ezt sikerült úgy átvészelni, hogy ne kerüljön a karrierünkbe. Nekünk egy feladatunk volt, hogy mindig utána egy olyan eredménnyel bizonyítsunk, amivel életben maradnak a bajnoki reményeink.

Ki tartotta bennetek a lelket abban a nehéz időszakban?

– Mind a csapatvezetőnk, mind a családtagjaink és nem utolsó sorban a támogatóink, sokkal jobban viselték azokat a hibákat, mint mi Gerivel. Így aztán azt mondhatom, sokkal könnyebb volt felállni a padlóról, mert végig mindenki azt éreztette veled, hogy mennyire bíznak bennünk továbbra is. De egy biztos, mindenben szót kellett fogadnunk Andrásnak, aki a támogatók felé is felelősséggel tartozik irántunk. De mondom, mindenki egy emberként volt mögöttünk akkor is.

Majd összeszorított fogakkal tovább küzdöttetek a bajnoki címért!

– Igen, mert talán ez volt az a cél, amit ha elérünk, bizonyítjuk, hogy megérte minket támogatni, minden nem kalkulált nehézség ellenére. És ezt sikerült megoldanunk, miénk a Production Car bajnoki címe, amire rettentően büszkék vagyunk. És nagyon jól esik, hogy a támogatók és családtagok is mind nagy örömmel fogadták ezt az eredményt. Szinte mindenki ott volt Nyíregyházán velünk.

A Nyíregyháza Ralira milyen tervekkel érkeztetek, mennyire voltatok összeszedettek?

– Életünk leghosszabb versenyére készültünk. Egyrészt egy héttel előtte Orfűn versenyeztünk, így az ERC futamra, csak a verseny hetében maradt időnk. De úgy gondolom, hogy a szabályokat betartva, kettőből is elég jól teljesítettünk az extrém körülmények között. Nekünk célba kellett érni, hét pontot szerezni. De azért azt meg kell jegyeznem, ilyen visszafogottan versenyezni sem olyan könnyű… Ez igazából nem az én stílusom, de most a cél volt a legfontosabb.

Mi történt veletek ezen a kicsit sem könnyű versenyen?

– Éppen ezért, amit az előbb mondtam, semmi különös nem történt velünk ezen a versenyen. Ugyanúgy kaptunk defektet, mint a többiek és igazából egy kocogós tempóban letudtuk az egészet, mert a csapatvezetőnk minden gyorsasági után egy szívlapáttal várt, ha hibázunk, jól hátba verjen… De nem kellett ezt tennie, sőt a pluszban kihelyezett akadályokat is simán vettük… 🙂

Ezek után lehet még továbblépés a ralis karrieretekben, vagy ez a viszontagságosnak induló, de parádésan végződő év egy kicsit kiszipolyozott benneteket?

– Itt a csapatvezető szavait idézném. Szép volt, jó volt az idei év, tanulásnak remek. De az út elején vagyunk, talán a céljaink tíz százalékánál. Már úgy megyünk jutalomból Santa Domenicára is, hogy az már a jövő évi felkészülés jegyében történik. Éppen ezért köszönjük meg Gerivel a családjaink minden tagjának, hogy ebben támogatnak. Nekem rajtuk kívül még a közvetlen bajtársaimnak is nagy hálával tartozom, hisz a munka mellett, hogy versenyezhetek, nélkülük nem működne. A támogatóknak külön, hogy hisznek bennünk és maradunk együtt a jövő esztendőre is. Geri öccse Szabi minden pillanatunkat rögzíti, nagy ölelés érte. És ezt mind az András fogja össze nekünk.

Forrás: rallyfeeling.hu

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!