ERC: Komoly vizsga következik

Megérkezett Magyarországra a Rallye Európa Bajnokság (ERC) mezőnye. A párosok közül majd harmincan vettek részt a hétvégi verseny hivatalos tesztjén, amelyet a legendás Bükkszentlászló – Bükkszentkereszt közötti pályán tartottak meg, a szervizparknak pedig a DVTK stadion parkolója adott otthont.

Eközben Nyíregyházán, a Rally Hungary központi szerepét betöltő városában megtartották az esemény felvezető sajtótájékoztatóját, amelyen ismertették a futam részleteit. Mint elhangzott: a sorozat tizenhat esztendő után tér vissza hazánkba, ez a tény pedig jelentős sportdiplomáciai sikernek számít. A magyar verseny a nagy hagyományokkal rendelkező Akropolisz Rallye helyét vette át a nyolc viadalból álló versenynaptárban.

         Öt év kemény munka eredménye, hogy eljutottunk idáig – szögezte le Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke. – Mostanra rendezési és sportszakmai szempontból is megértünk arra, hogy egy ilyen rangos mezőnyt vendégül láthassunk. A tavaly jól sikerül magyar bajnoki szezonzáró előtt már bejelentették, hogy megkaptuk a rendezési jogot, néhány nappal ezelőtt pedig arról értesített minket az FIA, hogy a jövő esztendőben is ellátogat hozzánk az ERC sorozat. A dátum is megvan, november 6-8-a között ismét a bajnokság utolsó versenyét bonyolíthatjuk az északkeleti régióban. Előbb azonban arra kell minden idegszálunkkal koncentrálni, hogy az előttünk álló néhány nap jól sikerüljön.

A hétvégi programmal kapcsolatban Őry Tamás, Rally Hungary magyarországi promótere adott részletes tájékoztatást. Mint elmondta: a keddi hivatalos teszt után a hét közepén a benevezett 114 páros minden gyorsasági szakaszt két alkalommal járhat végig, pénteken pedig már kezdődik a háromnapos száguldás. A rajthelyválasztó kvalifikációs verseny után Nyíregyházán tartják meg a rajtceremóniát, innen pedig a mezőny a Rabócsiringre megy át, ahol már az első Szuper Speciállal elrajtol a 220 kilométer gyorsasági össztávval megspékelt ERC-viadal.

         A tavalyihoz képest nagyjából hetven százalékban egyeznek meg a pályák, némi újítással idén is lehet találkozni – folytatta Őry Tamás. – A nyíregyházi belvárosi szakaszt ezúttal nem pénteken, hanem vasárnap rendezzük meg, hogy annyira ne bolygassuk meg a település nyugalmát. Másfél évet dolgozunk ezért a néhány napért. Bízom benne, hogy mind a szakma, mind pedig a közönség számára emlékezetes marad a magyarországi ERC-futam.

A szabolcsi sajtótájékoztatón ifj. Érdi Tibor is megjelent, aki az elmúlt években két Eb-címet is szerzett, most viszont már a legmagasabb kategóriában bizonyíthat. Ezen a hétvégén az a két sorozat kapcsolódik össze, amelyekben a pályafutása nagyrészét töltötte.

         Fantasztikus esemény lesz, a magyar ERC-verseny, efelől nincs kétségem – szögezte le előre ifj. Érdi Tibor. – Én természetesen az EB-szereplésemre fókuszálok, de biztos vagyok benne, hogy a többi magyar versenyzőnek is felemelő érzés lesz hazai körülmények között, egy ilyen rangos sorozatban részt venni. A bajnoki címért három páros harcol, őket rendkívül nehéz lesz megszorongatni. Egész biztos, hogy mindhárman száz százalék fölött fognak teljesíteni. Ugyanakkor ezek a zempléni pályán nekünk ismertek, a nemzetközi mezőnyt viszont komoly kihívás elé fogja állítani. Ez némi segítséget, előnyt jelenthez a magyaroknak, köztük nekünk is. Természetesen szeretnénk egy jó szerepléssel zárni a szezont.

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!