Hazai ezüstért az EB-futamon

A hazai Eb-futamon szerezheti meg a magyar bajnokság ezüstérmét Hadik András és Deák Attila. Az már hetekkel ezelőtt a Mecsekben eldőlt, hogy a miskolci versenyző számára nem jöhet össze a címvédés, hiszen a pontversenyben behozhatatlan előnyt szerzett Vincze Ferenc és Bacigál Igor. Ugyanakkor az ezüst is szépen csilloghat, hiszen a „kékek” felemás szezon ellenére továbbra is ott találhatóak az élmezőnyben. A Fordos kettős az elején ragadt be, a szezon középső részében viszont már szépen gyűjtötték a pontokat. A fehérvári, veszprémi és ózdi második helyezés után Pécset sikerült ismét futamot nyerniük, a formájuk tehát egyértelműen felfelé ívelő tendenciát mutat. A dobogó második és harmadik fokáért Velenczei Ádám lesz a legnagyobb rivális egy olyan futamon, amit már az egész hazai ralis társadalom nagyon vár.

  • Tavaly ugyanezeken a pályákon, emlékezetes körülmények között lettünk bajnokok, tehát jó érzésekkel térünk vissza Nyíregyházára és a számunkra félig hazai pályáknak számító zempléni gyorsokra – szögezte le előre Hadik András. – Ettől függetlenül versenyzői szemmel nézve egy nagyon nehéz hétvége vár ránk. Egyrészt jóval hosszabb a teljesítendő össztáv, az átlagosnál keményebb szakaszokat kell teljesíteni, november második hétvégéjén pedig már az időjárás is kiszámíthatatlan. Ez pedig a gumiválasztás, és a taktika szempontjából is komoly feladat elé állítja majd a párosokat. Az eső, a köd és akár a fagyás is olyan tényező lehet, amit adott estben be kell kalkulálni, amikor kimegyünk a szervizparkból.

Hadik András szerint a rendezők már tavaly is nagy figyelmet fordítottak erre a rendezvényre, ami az előttünk álló napokban még inkább észrevehető lesz. Magyarország ugyanis 2003 után fogadja ismét a rali Európa bajnokság (ERC) egységeit, amelyben most több hazai páros is bizonyíthatja képességeit. Hadikék eredményét is értékelik a nemzetközi, valamint a hazai mezőnyben is. Természetesen nekik az utóbbi a fontosabb.

  • Nyilván kíváncsian várjuk, hogy mire vagyunk képesek az ERC-s menők között. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem így van – folytatta Hadik András. – Érdekes lesz az összehasonlítás, hiszen hiába vannak a programban új pályák, mi azért mégis itthon leszünk, ami előnyt jelenthet. A hozzánk érkező sztárversenyzők viszont az egész életüket a ralival töltik, rengeteg kilométert mennek egész évben, ami ezt a külön csatát a javukra döntheti el. Nekünk azonban van egy nagyon fontos feladatunk. Szeretnénk megtartani az ORB-ben a második helyezésünket, ehhez a szezonzárón jó teljesítményt kell nyújtanunk. Előzetesen úgy látom, hogy egy remekül összeállított rendezvényen vehetünk részt. Rajtceremóniával, közönségcsalogató Szuperspeciállal, kiváló aszfaltos, vasárnap pedig belvárosi gyorsasági szakasszal készültek a rendezők. Bízom benne, hogy a rendezvény is sikeres lesz, ami azt jelentheti, hogy a magyar futam hosszú évekre beírja magát az ERC versenynaptárába.

Az Országos Rallye Bajnokság állása:

  1. Vincze Ferenc, Bacigál Igor (Skoda Fabia R5) 175 pont, már bajnokok
  2. Hadik András, Deák Attila (Ford Fiesta R5) 125
  3. Velenczei Ádám, Zsíros Gábor (Citroen C3 R5) 107
  4. Balogh János, Holczer Dániel (Skoda Fabia R5) 78
  5. Turán Frigyes, Bagaméri László (Ford Fiesta R5) 74
  6. Német László, Szabó István (Skoda Fabia R5) 45
Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!