Jövőre is ott leszünk a Zemplénben

Ruszó Krisztiánnak és Geró Gábornak év végén kezdtek el igazán gyűlni a pontjai és a Zemplén Rallye-n elért győzelmeikkel sikerült nekik két fronton is éves kupát bezsebelniük. Ruszó Krisztiánnal beszélgettünk.

A 2022-es évetek nem mindig úgy alakult, ahogy azt ti elterveztétek, ezért nagyon fontos lett volna, hogy jó eredménnyel köszönjetek el ettől a foghíjas szezontól. Hogy készültetek a Zemplén Rallye-ra?

Az Ózd Rallye-ról nagyon jó szájízzel tértünk haza, de miután Orfűn és Egerben kiestünk, a Székesfehérvár-Veszprém, valamint a Mediterrán Rallye-ra nem utaztunk el, túlzottan nagy eredményekben nem gondolkodhattunk a bajnokság tekintetében. A Zemplén Rallye-val együtt összesen három versenyen vettünk részt idén, csak jól akartuk érezni magunkat az évzáró versenyen. Utólag nézve ez tökéletesen sikerült.

A bajnokságban végül sikerült meglepetést okoznotok, a Zemplén Rallye-n pedig fantasztikusan szerepeltetek. Mi történt veletek Szerencsen?

A rajt előtt, csütörtökön még szerettem volna ellenőrzésként egy kicsit gurulni az autóval, de a vízpumpából kiszakadt a tőcsavar, ez tartotta a generátort is, úgyhogy a teszt érdemben ezúttal is elmaradt. De legalább mindez nem az első szakasz előtt történt meg velünk. Megjavítottuk, így készültünk a versenyre, ezen kívül semmi dolgunk nem akadt az Ózd Rallye után, mert nagyon jó volt az autónk, Ózdon is remekül viselkedett, a téli újjáépítés után kezd végre összeállni.

Az itinerírásra különösen odafigyeltünk, szerettünk volna a mezőny elejébe odaférkőzni, koncentráltunk a pontosra itiner készítésére, főleg Újhután, ahol a szűk pályán egy centiméter sem állt rendelkezésre az esetleges hibák korrigálására. Hadik Andrásnak köszönhetően nagyon jó gumitaktikával indultunk el szombaton az első körre. Fonyon úgy éreztem magam, mintha akkor szálltam volna ki Ózdon a kocsiból, a féktávok nagyon rendben voltak, jól éreztük magunkat, Orbán motor, nagyon kotor, 🙂 abszolút második idővel nyitottuk a napot. Örültünk neki, nem tudtuk, hogy hová lehetünk jók a Zemplén Rallye mezőnyében, de valami ilyesmire vágytunk.

Imádtuk a dobálós aszfaltos részét a szakasznak, gyors is, tövezős kanyarokkal tűzdelt, ez az igazi rallye! Újhutától egy kicsit tartottam, mert három éve már versenyeztünk erre, de akkor nem tudtam rátalálni a pálya megfelelő ritmusára. Most sikerült itt is abszolút dobogós helyet szereznünk, átértékeltem a dolgokat. A murvás részen fülig ért a szánk, negyedikben, ötödikben száguldani rajta, valami félelmetesen nagy érzés volt. Mádon adódott egy kis technikai gondunk, a pálya felénél eltört a váltókulisszánk, negyedikbe ragadt a váltó, emiatt kb. 25 másodpercet biztosan bent hagytunk és a kuplungnak sem tett jót, hogy negyedikből kellett 5 kilométeren át kigyorsítanunk. Volt nálunk tartalék alkatrész, valamint szerszámi is, a cél után gyorsan kicseréltem, a szervízhez futó percre értünk oda. A fiúknak nem kellett különösebb problémákkal szembe néznie a szervízidőben, csak átvizsgálták az autót, és a csavarokat kellett nekik meghúzgálni.

A második körben szerettünk volna gyorsulni egy kicsit magunkhoz képest, de Fonyon – amit ismét nagyon élveztünk – tizedre azonos időt futottunk, mint elsőre. A videókat visszanézve találtunk még benne pár másodpercet, majd jövőre ezekre is odafigyelünk. Újhutára úgy érkeztünk meg, hogy megvan a változatos szakasz jó ritmusa, másodikra is úgy sikerült, mint elsőre, 1,2 másodperccel jöttünk gyengébbet a szürkületben. A kocsi kiválóan működött, a futómű szenzációs volt, a motorra szavakat sem találok, köszönjük Norbinak! Mádon már korom sötétben rajtoltunk, nem vállaltuk túl magunkat, mert a vetélytársak annyival megléptek előlünk, hogy nem volt értelme a kockáztatásnak. Azon az egy gyorsaságin már nem tudtunk annyit hozni, hogy beérjük Fekete Gyuláékat az abszolút második helyen. Biztonságit autóztunk, és célba értünk a harmadik helyen, illetve a P12 és a Lada Kupa élén. Ennek nagyon örülünk. A győzelmünkkel az éves értékelésben felléptünk a P12-ben és a Lada Kupában a harmadik helyére. A rendezőknek köszönjük a Zemplén Rallye-t, ismét egy kiváló rendezvényt kaptunk tőlük, szuper gyorsaságikkal, végig mosolyogtuk az egészet. Ha lesz jövőre Zemplén Rallye, mi biztosan ott leszünk.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Köszönjük szépen a csapat egész éves munkáját, a partnereink segítségét, a családunk türelmét és kitartását!

Köszönjük az éves segítséget Orbán Norbinak, Jocinak, Baxinak, Alexnak, Marcinak, Zsoltinak, Palinak, Robinak, Bauer Mikinek!

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!