Ki lesz a leggyorsabb borsodi?

A Rally2 és a Rally3 Bajnokság versenyzői mellett világsztárok, legendák, Just4Fun, és Regularity-s old timer-ek sereglenek össze a hétvégén a Kazincbarcika Rallye-ra. Kell ennél több a szurkolóknak? Igen. Egy WRC és salakos csapatás. Az is lesz. Hidd el! Te is ott leszel.

2021-ben bajnoki döntőnek adott otthont a Rally2-ben, a 11 év után visszatérő Kazincbarcika Rallye, a kelleténél látványosabbra sikerült, izgalmas, percre pontosan lebonyolított rendezvény joggal szerezte meg tavaly „Az év Rally2-es versenye” megtisztelő címet. A Rally2 Bajnokság versenyzői legutóbb két hónapja álltak rajthoz, az Eger Rallye-n, ahol Fekete Gyula és Szegedi Máté személyében új Rally2-es futamgyőzteseket avattak a célban, igaz a citroenesek csak 0,8 másodperccel „gyűrték le” Ifj. Fogarasi Attiláékat, de a győzelem így is győzelem volt. A bronzérmet Zsebe Gáborék szerezték meg, a bajnoki táblázatot pedig továbbra is Spindler Jenőék vezetik kereken 4 ponttal, két futam után. A Kazincbarcika Rallye egyik érdekességét az adja, hogy sem Spindlerék, sem Zsebéék nem neveztek be a futamra, így Ifj. Fogarasiék – és még mások is – simán megelőzhetik Spindleréket, a bajnoki címvédők, ha eléggé okosak és gyorsak akár élre is állhatnak vasárnap, a borsodi futam végén. A dolgukat 53 versenyzőpáros nehezítheti meg, hiszen összesen 54-en neveztek a Rally2 Bajnokság harmadik futamára, ahol az „éles mezőny” után 10 tesztelő és 24 Just4Fun-os duó fokozza majd a hangulatot a pályák mentén. Az 5-ös kategóriába 5 páros nevezett, köztük Ifj. Fogarasiék, a móri versenyzőpáros habitusát ismerve egészen biztosan ráhajtanak a legjobb helyezésekre, a Kazincbarcikán dolgozó Bencs Zoltánék és Bartha Nándorék ellenében. Az egyik legkeményebb géposztályt, a 6-ost 13 páros alkotja, közülük 9-en R2-es autóval neveztek, így garantált, hogy nagy harcot fognak vívni a kategória győzelemért, ami, mint Egerben is láthattuk, akár abszolút győzelmet is érhet. Fekete Gyuláéknál az egri siker után valószínűleg fentebb kerül a léc, Goller Ákosék az egri szereplésüket szeretnék feledtetni, Rónavölgyi Endréék Hondáról Citroenre nyergelnek át, Györkő József négy év után tér vissza, de Szetei Norberték, Lakatos Tamásék, Strider Zoltánék és a géposztály bajnokai Péter Pálék is megkeverhetik a lapokat. Nem kevesebb, mint 20-an jelentkeztek a P12-be, egytől egyig Ladával. Baksai Lászlóék Orfűn, Fábián Donáték Egerben nyertek a Lada Kupában érthetően mindketten előkelő helyen állnak a P12-ben is. A helyi erőket Juhász Zoltánék, a 2018-as abszolút bajnok Krehlik Nándorék képviselik majd Üveges Sándorékkal karöltve. Üvegesék ráadásul nem csak a mezőnyben készülnek jól szerepelni, hanem szeretnék megvédeni a 2021-ben megszerzett Green Plan Energy vándorkupájukat, amit idén is a leggyorsabb borsodi versenyzők vihetnek majd haza egy évre, egy szabad szemmel is jól látható pénzösszeg kíséretében. Jelentkező lesz bőven a trófeára, nem is emelünk ki inkább senkit, hiszen kb. 20 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei illetőségű duó vág neki az idei első Borsod megyei megmérettetésnek, a Rally2 Bajnokságban.

Egerben elmaradt a várva várt Janovich Roland-Geiger Máté csata, ami Kazincbarcikán sem fog összejönni, hiszen Geiger Mátéék a Mecsek Rallye-n összetörték a Ladájukat, nem érhetnek oda a rajthoz, de Rolandéknak így is lesz bőven kivel összeakasztani a bajszát. A P13-ban sem fog unalmasan telni az idő, 11 autó áll itt rajthoz, köztük a kategória jelenlegi bajnokaival, és a leggyorsabb P13-as egri párossal, Bukulya Istvánékkal, a korábbi bajnok Riskó Daniékkal, az orfűi győztesekkel Hinger Dávidékkal, Oroszki Tamásékkal, és a mókamester Kókai Gáborékkal. A P14-es géposztályba 4 nevezés érkezett, a BMW-s párosok a BMW Kupában is részt vesznek természetesen. Egerben Kovács Gergőék diadalmaskodtak a kategóriában, Ollé Tamásék most visszavághatnak nekik, de Szepesi Daniék és Denkovits Tamásék is hamar a dobogón találhatják magukat az új kategóriában és kupában. A 2WD Kupában a nevezési lista szerint hárman vesznek részt ezúttal, ami éppen elég ahhoz, hogy értékeljék a futam végén a csoportot.

A Kazincbarcika Rallye július 1-én, pénteken veszi kezdetét 17 órától a sajtótájékoztatóval, a kazincbarcikai Városházán, majd a már szurkolók számára is látogatható, sőt inkább kötelezőnek mondható közönségtalálkozóval folytatódik, Frank Kelly részvételével, 18:00-tól, a zenélő szökőkútnál, a város főterén. Szombaton a Kazincbarcika Rallye Miskolcra, azon belül is a Népkertbe, a Borsod Volán Stadionjába költözik, ahol a tervezett 17 órai rajt helyett – több felvezető, betétfutam után – már 15:30-kor pályára gördülnek az első „éles” Rally3-as versenyautók, majd jönnek a Rally2-esek, a tesztelők és a Just4Fun. Vasárnap 75,42 kilométeren, kilenc gyorsasági vár a Rally2-es versenyzőkre. 8:43-kor rajtol el az első Rally2-es autó a Sajókaza Felsőnyárád szakaszon, majd a Felsőkelecsény-Szuhogy gyorsasági jön a sokak által várt murvás résszel, Rudabányánál. A Teresztenyei elágazás-Imola pályát az előzőekhez hasonlóan háromszor teljesíti a mezőny, mielőtt a megérkezik célba, a két kört futó Rally3 Bajnokság után  az időterv szerint 17:32-kor a kazincbarcikai célba.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!