Nekünk való volt az Ózd Rallye

Molnár Ferenc és Kása Ferenc egyedüliként állt rajthoz 2WD kupás autóval az Ózd Rallye-n, de az örökifjak nem voltak szomorúak, hiszen ők már régen csak a jó versenyeket és a kellemes kikapcsolódást keresik, ezeket pedig maradéktalanul megtalálták a borsodi gyorsaságikon. Molnár Ferenccel beszélgettünk.

Két futamon szerepeltetek idén a Rally2 Bajnokságban az Ózd Rallye előtt. Ezeken kívül autóztatok még valahol 2022-ben?

Az Orfű és az Eger Rallye-n vettünk részt, utóbbi május legelején volt, úgyhogy nagyon ki voltunk már éhezve egy jó versenyzésre. Máshol nem jártunk, dolgoztunk, pihentünk és motoroztam jó nagyokat. Ausztriában letoltunk egy remek túrát, több, mint 1000 kilométeres volt, de belföldön is szívesen rójuk az utakat. Hol erre, hol arra, de sokat tekeregtünk két keréken. A 40 fokban, tűzálló overálban, tűzforró autóban nem éreztünk sok kedvet a rallye-hoz, ám mostanra már tényleg hiányzott, és a körülmények is optimálisak lettek.

Hogyan készültetek Ózdra, és mit vártatok a futamtól?

Az autóval most sem volt sok teendőnk, beállítottuk a futóművet, a kötelező feladatokat, ellenőrzéseket elvégeztük, lecseréltük a folyadékokat és mentünk. Miután megtudtuk, hogy egyedül leszünk a 2WD Kupában, onnantól kizárólag a kellemes autózásra, a pihenésre, a kikapcsolódásra koncentráltunk.

Célba értetek és ellenfél híján, értelemszerűen megnyertétek a 2WD Kupát. Milyen volt a versenyetek?

Időben elindultunk, szerda este megérkeztünk a szállásunkra, csütörtökön pedig kényelmesen átvettük az itinert, a GPS-t és elkezdtük a pályabejárást. Könnyű volt a dolgunk, mert Sátának és Királdnak is fel volt már írva a nagyja, csak pontosítgatni kellett és a körgyorsaságinak a végét alaposan letréningezni. A Zabarra elmentünk, elkészítettük az itinert és oda utána vissza sem mentünk. Pénteken a prológ tetszett, jó volt a salak, nagyon sima volt ezúttal a talaj. Zabarra RK5-ös gumikkal mentünk ki a versenyen, és ezek nagyon jól működtek. A második körben úgy jártunk a széles pályán, mint még eddig sohasem a pályafutásom alatt. A vizes palackom elszabadult és begurult a lábam alá. Minden lassításnál ott kolbászolt, vagy a fék, vagy a gázpedál alatt. Nem győztem menet közben kotorni a lábammal, de a szakasz vége felé valahogy átugrott Feri oldalára, és ő azonnal megzabolázta a lábával. Ez a malőr az első körhöz képest azt eredményezte, hogy négy másodperccel rosszabb időt futottunk, pedig tízzel tuti, hogy jobbak lehettünk volna, de nagyon zavart az ide-oda hánykolódó palack a vezetésben. Királdon is igyekeztünk sietni, jól éreztük magunkat, tapadtak a gumik, rendben volt minden.

Elértünk ahhoz a ponthoz, ahol fordulni kellett a körre, de mi akkor már nem fordultunk, hanem kifelé mentünk. Egy kicsit levágtam, dzsuvásak lettek a kerekek, valószínűleg nem tisztultak le és hirtelen keresztbe vágta magát az autónk az úton. Szerencsére megfogtam villámgyorsan, Feri sem értette, hogy hogyan sikerült, a lényeg, hogy nem lett belőle semmi komoly baj. A motor nem fulladt le, dobtam neki egy rükvercet, tolattunk, egyes és mentünk is kifelé. A mi kis Hondánkkal is izgalmasak és piszok tempósak voltak a pályák, nem is tudom elképzelni, hogy a Rally1 Bajnokság élmezőnye hogyan száguldott át rajtuk, lassan Formula1-es tempót fognak autózni a srácok. Az Ózd Rallye nekünk tetszett, jól szervezett volt, nem kellett korán kelni, időben és pontosan célba értünk, nekünk való volt, a Rally2 Bajnokságnak egy tökéletes futam volt. A célban nagyon örültünk annak, hogy a rendezők annak ellenére is készültek nekünk serlegekkel, hogy egyedül voltunk a 2WD Kupa mezőnyében, és végül meg is kaptuk tőlük a győzelemért járó trófeákat. Fotózkodtunk velük, aranyosak voltak, hogy gondoltak ránk, nagyon szép emlékek lesznek nekünk erről a remek futamról.

A Zemplén Rallye-val zárul novemberben a Rally2 Bajnokság. Ott lesztek?

Legfeljebb nézőként utazunk Szerencsre, mert az idei évről befejeztük a versenyzést. Télen átnézzük, felkészítjük a jövő évre az autót aztán, hogy a Rally2-ben, vagy a Rally3-ban találkozhattok velünk jövőre, azt majd a karácsonyfa mellett megálmodjuk.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!