Norvég siker a Salgó Rallyn

A korábbi világbajnok Mads Østberg győzelmével kezdődött az idei Mercarius Rally1 Bajnokság. A szezonnyitó Salgó Rallyn a norvég klasszis a harmadik szakaszon vette át a vezetést, amit onnantól kezdve ki sem engedett a kezéből. A futamgyőztes és a teljes magyar élmezőny között a leghosszabb, ceredi szakaszon alakult ki néhány másodperces különbség, ami megalapozta az egész napos sikerét.

  • Remek pályákon, nagyszerű versenyt futottunk – értékelt a díjkiosztó előtt Salgótarján belvárosában Mads Østberg. – Igaz, hogy a leghosszabb szakaszon tudtunk előnyt szerezni, de a többi pályán is nagyon meg kellett dolgoznunk ezért a győzelemért. Kemény mezőnyben, jól kezdtük az évet, de hosszú még a bajnokság.

A legjobb magyar ezen a hétvégén az egy év kihagyás után visszatért Vincze Ferenc volt. A 2019-es magyar bajnok végig stabilan, kiegyensúlyozottan versenyzett, két szakaszt is nyert, végül az abszolút értékelés második helyén végzett.

  • Ilyen visszatérésben bíztam – tette hozzá a célban Vincze Ferenc. – Ha előzetesen fogadni kellett volna, akkor Mads-re jóval kisebb lett volna az odds, de nagyon örülök, hogy tartani tudtuk vele a lépést. Két szakaszt nyertünk, ami előre mutat a jövővel kapcsolatban. Nagyszerű verseny volt, pörgős napon vagyunk túl. Bízom benne, hogy a jövőben tovább tudunk még gyorsulni.

Csakúgy, mint az elmúlt években többször, a Salgó Rallyn ezúttal is harmadik lett Velenczei Ádám, a fiatal Klasz Kristóf bejött a negyedik helyre, az ötödik pozíció pedig Turán Frigyesé lett. A tapasztalt ralis rögtön az elején defektet kapott, majd nagy hátrányt ledolgozva kapaszkodott fel a pódiumra.

A bajnokság nyitó futamán nem csak Vincze Ferenc, hanem a miskolci Bodolai László is nyert gyorsasági szakaszt. Nem is egyet, hanem kettőt, a nap első részében pedig vezette is a versenyt. A ceredi pálya elején azonban defektet kapott, ami szertefoszlatta a reményeit, végül hetedik lett. A címvédő Hadik András számára sem úgy alakultak a dolgok, ahogy előzetesen eltervezte. A bérelt Ford Fiestával ugyan végig az élmezőnyben autózott, de a dobogóért zajló harcba ezúttal nem tudott beleszólni. Ráadásul a nyolcadik szakaszon nagyot bukott, így pont nélkül zárta a viadalt.

A Salgó Rally 2022 végeredménye:

  1. Østberg, Mads, Barth Patrik (Citroën C3 Rally2) 53:13,8
  2. Vincze Ferenc, Németh Gergely (Skoda Fabia R5) +16,4
  3. Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt (Skoda Fabia Rally2 EVO) +24,9
  4. Klausz Kristóf, Csányi Botond (Skoda Fabia Rally2 EVO) +31,7
  5. Turán Frigyes, Farnadi Ágnes (Volkswagen Polo R5) +41,6
Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!