A Rally2-nek nyolc(van)

Csaknem duplájára dagad az Orfű Rallye-hoz viszonyítva Egerben a Rally2 Bajnokság mezőnye, és ez a szám azt is jelenti, hogy a már az évnyitón is igencsak veretesnek kikiáltott mezőny tovább keményedik a hétvégén. Bemutatkoznak az élményosztó Just4Fun-os párosok, jön a BMW Kupa, abszolút bajnok, illetve abszolút bajnok autók térnek vissza, és a Rally3 is a pályán lesz. Kár lenne kihagyni!

Az Orfű Rallye-n, a Rally2-ben 42 versenyautó indult el az első gyorsasági szakaszon, és végül 27 gurulhatott át délután a célkapun. Sokan rettegték Geiger Mátéék nevét a rajt előtt és a tartással keveredett tisztelet nem volt alaptalan, hiszen amíg mentek, addig irdatlan tempót diktálva, még egy 10 mp-es büntetéssel is vezették hazai pályán a mezőnyt. A futamot végül a csaknem 20 éves Rally2-es távolmaradásuk után visszatérő Spindler Jenőék nyerték meg a regnáló abszolút bajnok, Ifj. Fogarasi Attiláék és a Mecsekben igazán otthonosan mozgó Zsebe Gáborék előtt. A srácokban az volt a közös, azon kívül, hogy mindnyájan az abszolút értékelés dobogójára állhattak, hogy kategóriát is nyertek. Spindlerék az 6-ost, Ifj. Fogarasiék az 5-öst, Zsebéék pedig a P12-est. Hinger Dávidék a P13-ban büszkélkedhettek egy győzelemmel, a Lada Kupában Baksai Lászlóék győztek, a 2WD-ben pedig Rónavölgyi Endréék arattak diadalt. Egerben a Rally2 Bajnokságban 80 páros fog felsorakozni a rajtvonal mögé, közülük 21-en – többek az ORB és az ORC mezőnyéből – a vadonatúj Just4Fun kategóriába neveztek. Nekik természetesen fognak időt mérni, de ez nem fog sehová sem beszámítani, hiszen a géposztály lényege pont az, hogy a versenyzők a saját és a közönség szórakoztatására, minél látványosabban autózzanak a gyorsasági szakaszon. Az 59 „éles” páros között többen csak most kezdik meg az évet. A teljesség igénye nélkül sorolunk fel neveket, akik Egerben kapcsolódnak be a Rally2-es pontvadászatba: Karner Zoltánék, Fróna Jánosék, Lakatos Tamásék, Teller Antalék, Szetei Norberték, Tamás Gergelyék, Deli Lászlóék, a P13-as bajnokok, Bukulya Istvánék, Vitek Viktorék és Janovich Rolandék. Janovichék nagyon szeretnék feledtetni a 2021-es évüket, ezért a téli szünetben és még az Orfű Rallye idején is azon serénykedtek, hogy egy megbízható, erős autót faragjanak a Ladájukból. Elkészült a remekmű, az „űrhajónak” pedig most lesz az első bevetése. Geigerék a jó szereplés mellett arra is készülnek, hogy Janovichékkal összemérjék az erejüket, ez a csata pedig nagy meccsnek ígérkezik. Egerben tér vissza a Rally2 2018-as abszolút bajnoka, Krehlik Nándor, Kálna Tamással a jobb1-ben, Molnár Ferencék pedig a 2020-as szezon győztesét, Foczkó Ákos Lada VFTS-ét hozzák el a futamra. Természetesen nem csak ők, hanem rajtuk kívül még legalább 10-12 páros simán esélyes lesz az Eger Rallye abszolút győzelmére, tehát az izgalmak maximálisan garantáltak lesznek az elsőtől, az utolsó méterig. 12 R2-es autó mellett 29 Lada (plusz 10 Just4Fun), és 5 BMW (plusz 4 Just4Fun) is szerepel a nevezési listán. Végre elindul az Orfűn már hiányolt BMW Kupa, vagy a kitalálójának, és kezdeményezőjének köszönhetően Bimbó Kupának is becézett P14-es kategória. Némi üröm az örömben, hogy az orfűi kettő után Egerben is csak 3 versenyautó áll rajthoz az új, és sokak által várt géposztályban. Az Eger Rallye-n a Rally2 mellett a Rally3 Bajnokság mezőnye is részt vesz, a Rally3-ba összesen 41 páros nevezett.

Az Eger Rallye a hagyományoktól eltérően idén nem a Dobó téren, a tradicionális rajtceremóniával veszi ezúttal a kezdetét, hanem szombaton este az Egerszalók-Eger szupespeciális szakasszal, amin a Rally3-asok 17:23-kor, a Rally2-esek pedig 18:23 órakor fognak elrajtolni. Vasárnap délelőtt a Rally2-esek veszik át a kezdeményezést, mivel az első Rally2-es autó 9:33-kor rajtol a Bátor-Pétervásárai elágazás gyorsaságin, majd 10:06-kor a Sirok-Egerbaktán. A Rally3-asok követik őket, de csak két körön át, mivel rájuk négy szakaszt után már a céldobogó vár. A Rally2 Bajnokság mezőnye hat szakaszt és összesen 69,95 versenykilométert fog teljesíteni mielőtt beérkezik a 2022-es bajnokság második futamának a céljába, Egerben, a Liliom utca 1. szám alatt található versenyközpontnál, a Hotel Allure-nél.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!