Egy lépéssel a mezőny előtt

A 2022-es Salgó Rallyn elért első helyezésével Mads Østberg a negyedik győzelmét szerezte meg azon versenyek sorában, amelyiken elindult a magyar bajnokságban. Ahogy tavaly az összes futam, így most a szezonnyitó salgótarjáni verseny is új volt a számára, de a Citroën Rally Team Hungary pilótája és újdonsült navigátora a harmadik szakasztól átvette a vezetést és már nem is adta át senkinek.

Mátraszentimrei teszttel kezdte a második magyarországi szezonját a norvég Mads Østberg. A WRC2 2020-as világbajnoka szeret Magyarországon versenyezni, ezt minden alkalommal elmondja. Idén új navigátorral vág neki a versenyzésnek, a svéd Patrik Barth segíti munkáját. Az előzetes terveknek megfelelően pénteken háromszor járták be a Salgó Rally három különböző szakaszát és ebből írták meg az itinerüket. A pályabejárás után poszterekkel és aláírókártyákkal készült a csapat egy jó hangulatú közönségtalálkozóra Salgótarján Főterén.

Egy napba sűrítették a rendezők a szezonnyitó bajnoki futam programját, kilenc mért szakasz szerepelt az időtervben. A harmadik gyorsaságitól végig vezetett az Citroën-es páros és győztek több, mint 16 másodperccel. 

  • Úgy kezdtük a szezont, ahogy tavaly befejeztük. Boldogok vagyunk, hogy sorban a negyedik versenyt nyertük meg, ahol rajthoz álltunk – mondta örömmel  a verseny végén Balkányi György csapatfőnök, a Citroën magyarországi importőrének vezetője.

Ahogy ez a szombat a magyar embereknek munkanap volt, úgy a Citroën Rally Team Hungary-nek is. 

  • Nem volt könnyű győzelem, megdolgoztunk érte – mondta a verseny után a norvég pilóta. – Nagyon jó pilóták vannak a magyar mezőnyben és nagyon jól ismerik a pályákat. Sajnos a második szakaszon – szinte már menetrend szerint – defektet kaptunk, de szerencsére sikerült hamar ledolgoznunk ezt a hátrányt. Jó meccseket vívtunk a srácokkal, folyamatosan másodpercek voltak csak a különbségek. Egy ilyen küzdelmes nap után még jobb érzés győztesként felállni a céldobogóra. Nemcsak a pályák, hanem a navigátorom is új volt. Egyszer versenyeztünk együtt korábban Patrikkal, még 2017-ben. A jégkém csapatom tagja volt a világbajnoki futamokon, sőt, amikor bajnok lettem, akkor Ő a második helyezett autóban navigált. Svédül beszél, én norvégül, de a két nyelv annyira közel van egymáshoz, hogy mindenben megértjük egymást. 

A Tagai Racing Technology által felkészített Citroën C3 Rally2 versenyautó most is tökéletesen működött és a csapat is jól végezte a dolgát. 

  • Tóth Imi (sokszoros magyar bajnok navigátor) sokat segít nekünk. Tavaly még versenyzett, de idén már száz százalékosan mellettünk van. Jégkém, versenymérnök, időjárás jós és enni is mindig hoz nekem – mondta nevetve Mads.

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!