Folytatnák a dobogós sorozatot

Velenczei Ádámnak nincs nagy tapasztalata a murvás versenyeken, hiszen eddig összesen háromszor indult ilyen útfelületen R5-ös versenyautóval. Az idei dobogós sorozatot ezen a hétvégén lesz a legnehezebb tovább folytatni, de a kettős fontosnak érzi a másfeles szorzójú bajnoki fordulót és mindent megtesz azért, hogy a legtöbb ponttal távozhassanak a 28.Székesfehérvár-Veszprém Rallyról.

Eddig idén mind a négy futamon dobogón állt a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt alkotta duó. A Dunakanyar Rallyt megnyerték, de a másik három versenyen is a céldobogó harmadik helyéről locsolhatták a pezsgőt.

  • Abban biztos vagyok, hogy a Veszprém Rallyn nehezebb lesz felkerülni a legjobbak közé – mondta az esélyekről szólva Velenczei Ádám. – Tavaly sajnos kihagytam ezt a futamot, ami egy kicsit hátrányt jelent a többiekhez képest, de semmiképpen sem szeretnénk feltartott kézzel nekivágni ennek a ralinak. Már csak azért sem, mert a másfélszeres szorzó miatt ezen a versenyen megszerzett helyezés nagyon meghatározó lesz a bajnokságra nézve.

A veszprémi murvás pályák mindig extra kihívást jelentettek az indulók számára, ez a mostani futam is a legnehezebbek közé tartozik, már ha csak önmagában a pályákat nézzük. Nem segíti a koncentrációt az sem, hogy a futam hétvégéjére hőségriadót rendeltek el, ami a versenyautók kabinjában tovább fokozódik.

  • Próbálunk rákészülni, nagyon figyelünk a kellő hidratációra. Alapvetően bírom a meleget, de ebben a helyzetben még nagyobb szükségünk lesz a folyadékpótlásra – fogalmazott a versenyző. – Egy rövid teszten egyébként már túl vagyunk. A Topp-Cars nagyon jó alap setuppal hozta meg az autót, igazából csak egy kicsit kellett finomítanunk rajta. A tréning nagyobb részén inkább arra figyeltünk, hogy minél többet menjünk ezzel a beállítással. Nagyon jó volt murván közlekedni az autóval, rendkívül élveztem. Fontos lesz, hogy mennyire bátran fogjuk tudni áttolni a szakaszokat már az elejétől kezdve.

A pályák önmagukban is nehezek, nagyon könnyen lehet defektet kapni egy-egy kiálló kőben, ami ugyancsak meghatározó lehet a végeredmény szempontjából.

  • Főleg a második kör lesz majd veszélyes, amikor jobban letisztul az út, előkerülnek a sziklás részek. Ettől függetlenül nem óvatoskodhatunk, az elejétől nyomni kell, hiszen a többieknek jóval nagyobb a tapasztalata murván – szögezte le Velenczei Ádám. – A szombat esti székesfehérvári városi superspeciál nem számít bele az értékelésbe, éppen ezért minden évben eltervezem, hogy ott csak végig gurulunk. Amikor viszont meglátom a tömeget, azt a sok embert, akkor úgyis mindenhol meghúzom a kéziféket és megpróbálunk minél többet keresztben menni.

Vánsza Zsolt pilótaként évek óta versenyez ezeken a pályákon, most a jobb oldalról kicsit máshonnan tudja megfigyelni ezeket a murvás szakaszokat.

  • Az összhang továbbra is nagyon jó volt az autóban, mindketten élveztük már a tesztkilométereket is. – fogalmazott a Mercarius Rally1 Bajnokság második helyén álló versenyző. – Zsoltinak pilótaként is van tapasztalata ezeken a pályákon. Jól ismeri ezeket a gyorsasági szakaszokat. Biztos, hogy ezzel még jobban tudja segíteni a munkámat.

A páros csütörtökön és pénteken a pályabejárással kezdi meg a 28. Székesfehérvár – Veszprém Rally hivatalos programját. Szombaton kezdődnek az éles küzdelmek, négy szakasz után érkezik a mezőny Székesfehérvárra, majd vasárnap három különböző gyorsaságit kétszer teljesítve a Veszprém Aréna mellett felállított céldobogón fejeződnek be az események.

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!