Tökéletes bemutatkozás

Szabó Szilárd és Rumszauer András a Mecsek Rallye-n mutatkozott be a Rallye2 Bajnokságban és a srácok azonnal letették a névjegyüket, hiszen Trefort pusztán a kategóriájuk legjobb eredményét autózták, és a verseny céljában is dobogós helyezéssel büszkélkedhettek, a géposztályukban. Szilárdék számára ezzel még messze nem ért véget az idei év, hiszen hamarosan egy fontos Rallye3-as futam vár rájuk, ám még az is előfordulhat, hogy ezután nem egy, hanem két bulifutamot is beiktatnak maguknak a szezon végére. Szabó Szilárddal beszélgettünk.

A Mecsek Rallye volt az első versenyetek a Rallye2 Bajnokságban, egyedi rajtengedéllyel álltatok rajthoz Pécsen. Mit vártatok ettől a futamtól?

A Mecsek Rallye a pályafutásunk eddigi legkomolyabb versenye volt, ennek megfelelően alaposan felkészülve és némi izgalommal vártuk a rajtját. Csak tanulni, rutint szerezni, szórakozni és tesztelni akartunk a megmérettetésen, amit jó kedvvel, a célban szerettünk volna befejezni. Komolyabb eredmény elérésére azért sem készültünk, mert egy utcai motort szereltünk be a gépházba, a versenymotorunk nem állt készen a futamra. Összességében nem panaszkodhattunk. Amiért elindultunk, azt megvalósítottuk.

Milyen volt belülről a debütáló Rallye2-es futamotok?

Az autónk tökéletesen tette a dolgát, úgy érzem, hogy tökéletesen sikerült nekünk a Mecsek Rallye, és maga a bemutatkozás is. Ráéreztünk a Rallye2 Bajnokság ízére, nem bánnánk, ha a jövőben többször is lenne lehetőségünk itt megméretni magunkat. Trefort pusztán és Pécsváradon előre készültünk a nagy sárra, mert tudtuk, hogy a Rallye1 és a Historic mezőnye biztosan kihordja majd a kanyarokban a sarat az aszfaltra, ehhez igazítva írtuk meg az itinerünket. Az első gyorsaságin azonnal repesztettünk egy első időt az egyedi rajtengedélyesek között, ami alaposan meglepett minket, mert én teljesen biztonságosnak éreztem a tempót, a volán mögül, de az óra azt mondta, hogy nagyon jól jöttünk. Pécsváradon defekttel mentünk bő 8 kilométert. A cél után gyorsan kicseréltük a kereket és még időben odaértünk Árpádtetőre, ahol ismét jót tudtunk autózni. A szakaszok nagyon tetszettek, technikásak voltak, a körülmények pedig vérbeli rallyepályává varázsolták őket. Volt ott víz, sár, csúszkálás, száraz aszfalton száguldás, ami a versenyzéshez hozzátartozik, azt megtapasztalhattuk A-Z-ig. Kicsúszásunk nem volt, azt megúsztuk. Az utolsó két szakasz viszont nagyon küzdelmesre sikerült, mert a plusz világításunk valamiért nem működött, így csak tompított fényszórókkal világítottunk a mecseki éjszakában. Nagyon kevés volt a fény, de mégis sikerült eljutnunk a célba, ahol az egyedi rajtengedélyesek között megszereztük a bronzérmet.

Azt mondtad, hogy megkedveltétek, ezért szeretnétek máskor is a Rallye2-ben autózni. Mikor lesz erre legközelebb lehetőségetek és télen versenyeztek e valahol?

Mivel több Rallye2-es verseny nem lesz az idén, azt kérném, hogy 2020-ban térjünk vissza erre a kérdésre. A téli szünetben eldől, hogy mi lesz, de annyit elárulhatok, hogy igyekszünk hamar visszatérni a Rallye2-be, ezen leszünk. Az idei szezont még nem zártuk le, mert lesz egy Rallye3-as megmérettetésünk, hamarosan. A horvát Santa Domenica-i rallyeshow-al is szemezünk, valamint a Szilveszter Rallye is be van írva a versenynaptárunkba. A horvátországi futam amennyire igénybe veszi az autót, pont annyira izgalmas, ezt már kétszer is megtapasztalhattuk.  A mogyoródi évzárón mindenképpen szeretnénk részt venni. Ez lesz majd a harmadik Szilveszter Rallye-nk, az előző kettő nagyon tetszett nekem, ezért semmiképpen sem akarom kihagyni az idei évben sem.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!