A gyorsaságikra mindig megkomolyodtunk

Németh Gergely és Harmos Gergely a Mikulás Rallye-n először versenyzett együtt, de a régi jó barátságuknak köszönhetően szenzációs hangulatban értek el kitűnő eredményeket az évad egyetlen murvás futamán. Németh Gergellyel beszélgettünk.

Tervben volt nektek a Mikulás Rallye, vagy csak egy hirtelen jött ötlettől vezérelve álltatok rajthoz az évzáró versenyen?

Mindenképpen akartunk indulni a Mikulás Rallye-n, mert a bajnokság szempontjából számunkra a Pálháza Rallye nem jött túlságosan jól, és én amúgy is nagyon szerettem volna a murván menni. Tavaly már tudtam egyszer a veszprémi pályákon egy Citroennel autózni, akkor jól éreztem magam. A bajnokságban szempontjából is fontos volt a részvételünk, mert viszonylag jól álltunk az éves értékelésben, ezért döntöttünk úgy, hogy elutazunk az év utolsó Rally2-es futamára.

Ezúttal nem Matics Barbival autóztál, ő Cseh Vilinek navigált Veszprémben egy Skoda Fabia R5-ben. Harmos Gergely ült melletted.

Vili Fabiájában adódtak kisebb technikai nehézségek, amik miatt ezt a navigátorcserét eszközölnünk kellett. Mi Gergellyel már régen szoros barátságban vagyunk, jól ismerjük egymást, így az összeszokással nem volt gondunk, nagyon jól éreztük magunkat. Rengeteget viccelődtünk és nevettünk a verseny során, néha már mások interjújába is belehallatszott a mókázásunk. Viszont a szakaszokra át tudtunk váltani komolyra és fejben is maximálisan ott voltunk a pályákon. Gergely többször ment már Citroennel, sokat tudott abban segíteni, hogy hol és hogyan fér át a kocsi. Igazából együtt terveztük az évet, de örülök neki, hogy legalább ez az egy verseny megvalósult a közös elképzeléseinkből.

A Mikulás Rallye-ról szőtt terveket a tettek követték, és ennek egy szenzációs eredmény lett a vége. Milyennek értékeled a Mikulás Rallye-t?

Hibátlannak. Az autó, az érzések, a hangulat és úgy egyben az egész hibátlan volt. Lehetett volna gyorsabban menni, de nagyon vigyáztam az autóra, figyeltem rá, hogy elkerüljük a defekteket, helyenként már elég komoly nyomok alakultak ki. Tavaly ugyanezek a pályák kerültek fel az útvonallapra, nem voltak már ismeretlenek a szakaszok számomra. Annak örültünk, hogy a Rally2-nek nem kellett törölni végül a Nagylőteret, mi arra készültünk, hogy lesz, ezért új gumikat tettünk föl a második körre. Az időjárásra nem lehetett panasz, az előkészületek remekül sikerültek, minden az időtervnek megfelelően, percre pontosan történt, szerintem egy tökéletes versenyhétvégén vagyunk túl. Mindenkinek gratulálunk, aki célba ért a Mikulás Rallye-n, és a kategóriánk győzteseinek, Péter Palkónak és Varga Kristófnak is minden elismerésünk, mert nagyon gyorsan mentek. Mi csak túlzott kockázatvállalás árán tudtunk volna a közelükben autózni. Két gyorsasági szakasz után láttuk, hogy erre nem sok esélyünk van, elengedtük inkább a csatát velük, próbáltunk a saját versenyünkre koncentrálni, és arra, hogy maradjon egyben minden. Ez sikerült, a célban pedig a kategória második és az abszolút értékelés harmadik helyének örülhettünk. Ezt nem csak magunknak, hanem a szerencsénknek, valamint a vetélytársaink balszerencséjének is köszönhettük. Sajnos többen is kiestek előlünk a nap folyamán. Kalandunk nem igazán volt, csupán egy-két féktávot nem sikerült megfelelően eltalálni, emiatt adódott néhány apróbb túlcsúszásunk, ezeket a helyzeteket menteni kellett, de alapvetően nem volt olyan pillanat, amire azt mondhattuk volna, hogy ténylegesen is necces volt. Ennél jobb évzáró futamot nem is kívánhattunk volna magunknak.

A Szilveszter Rallye-n mentek, vagy már 2021-re készültök?

Nagyon élveztem ezt az évet, és örülök annak, hogy meghoztam azt a döntésem, hogy a jobb oldalról átültem a kormány mögé. Olyan élmények értek ebben az új helyzetben, amiket az elmúlt 15 évben, navigátorként nem igazán éltem át. Örülök, hogy együtt dolgozhattunk Gyuriczky Zsolttal és a csapatával, akik kifogástalan munkát végeztek egész évben, remek szolgáltatást nyújtottak nekünk, nagyon hálás vagyok nekik az autóért, a kiszolgálásért és mindenért. Jó lenne, ha 2021-ben folytatódna a közös történetünk. Az első, pilótaként eltöltött évemre álmodni sem mertem jobbat, miközben Barbival is maximális összhangban tudtunk együtt dolgozni. Kezdésnek ez szuper volt, és szerencsére a visszhang is jó velünk kapcsolatban. A jövő évről még nem tudok konkrétumokat mondani. Képlékeny minden, a büdzsén fog elsősorban múlni 2021. Azt kell összerakni, ehhez az akarat az megvan, én szeretném folytatni az idén megkezdett utat. Ha megyek, akkor valószínűleg a Rally2-ben fogok menni, de örülnék, ha a bejelentett versenynaptár tervezetben lennének változások a véglegesítés előtt, mert jó néven venném, ha murvás versenyeken is részt vehetnénk a következő esztendőben. Az biztos, hogy az idei évünk lezárult, mert a Szilveszter Rallye soha nem tartozott a kedvenceim közé, ezért most sem tervezem, hogy ott leszünk a rajtvonalnál. Remélem, hogy jövőre is legalább ugyanolyan jó szezont sikerül összehoznunk, mint az idén.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!