Új autóval, új helyszínen

Késve ugyan, de megérkezett Bodolai László és Deák Attila új Ford Fiestája. A miskolci páros az MK II-es R5-öst Boldogkőváralján avatta fel, és a jó eredmény sem maradt el. A zempléni gyorsokon ugyan óvatosan kezdtek, de később egyre inkább felvették a tempót az élmezőnnyel. A megbízható, de pokolian gyors versenyzésnek köszönhetően sikerült felkapaszkodniuk a pódiumra, az abszolút értékelésben megszerzett  negyedik helyezés jó alapot jelenthet a folytatásra.

  • A vizes körülmények között óvatosan kezdtünk, így az első néhány szakaszon volt időnk összebarátkozni az autóval – fogalmazott a premierrel kapcsolatban Bodolai László. – Korábban is Forddal mentünk, ezért viszonylag gyorsan belaktuk, utána már egyre komfortosabban éreztük magunkat benne. Fokozatos építkezésbe kezdünk, ami nem volt feltétlenül tudatos, de egyáltalán nem bánjuk, hogy így alakult. A futam végére már az időeredményeink is sokat javultak, úgyhogy összességében elégedettek lehetünk a bemutatkozással. Igaz, mehettünk volna keményebb beállításokkal és más abroncsokkal is, de az eredményünkben és a riválisokkal szembeni különbségek terén akkor sem lett volna számottevő változás. Úgyhogy összességében ez így rendben volt.

A korábbiakhoz viszonyítva a gázpedál, a difi és a kézifék terén is van némi változás, amit Bodolai Lászlónak még meg kell szoknia. Éppen ezért a Hídépítő Dunakanyar Rally előtt még tartottak egy néhány tíz kilométeres tesztet, hogy tovább csinálják az összhangot a páros és a technika között. Aztán jöhet egy újabb komoly erőfelmérő az új versenyautóval teljesen új környezetben.

  • Én még soha nem raliztam a Dunakanyarban, úgyhogy május utolsó hétvégéjén ennek is eljön az ideje – folytatta Bodolai László. – Természetesen nem csak én vagyok így ezzel, az élmezőny döntő többsége hasonló cipőben jár. Újak lesznek a pályák, amelyek komoly hatással lesznek a beállításokra. Addig, amig korábbról bevált helyszíneken ezekkel abszolút tisztában vagyunk, a Dunakanyar esetében ez is tartogathat meglepetéseket, váratlan dolgokat. Egyáltalán nem lesznek rutin-mechanizmusok, minden apró részletre nagyon oda kell figyelni. Pozitív érzéssel zártuk az előző versenyt, ezért még magabiztosabb teljesítményt várok magunktól. Azt remélem, hogy erőből leszünk ott az abszolút harmadik-negyedik helyen, nem pedig úgy, hogy a többiek hibájának köszönhetően érünk oda a dobogóra. Ezt nem csupán a kincstári optimizmus mondatja velem, hiszen ehhez megvan a lendületünk, a tudásunk, ugyanúgy kell teljesíteni, mint Boldogkőváralján az utolsó körben. Az autó kész, a fiúk nagyszerűen felkészítették, úgyhogy innentől kezdve rajtunk a sor.

A jövővel kapcsolatban Bodolai László azt is kiemelte, hogy a csapattársának egyelőre nem fixek az idei tervei. A négyszeres magyar bajnok Hadik András néhány hete jelentette be, hogy külföldi versenyek felé veszi az irányt, de a programja még nem állt össze. Az R5-ös MK II-est az eredeti tervek szerint mindketten használnák, de az is elképzelhető, hogy az esztendő második felére Hadik András autója is megérkezik az M-Sporttól.

 

Ha tetszett a cikk kérlek oszd meg másokkal is!